• Οικονομία

    Τέλος χρόνου σήμερα για ΕΝΦΙΑ και επιστρεπτέες προκαταβολές

    Ο χάρτης του φετινού ΕΝΦΙΑ - Πόσο φόρο πληρώνει η κάθε περιφέρεια της χώρας


    Μέχρι απόψε τα μεσάνυχτα εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά και χιλιάδες επιχειρήσεις που έλαβαν επιστρεπτέες προκαταβολές έχουν δικαίωμα να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, για να αποφύγουν πρόστιμα και προσαυξήσεις.

    Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει έως τα μεσάνυχτα να πληρώσουν την πρώτη δόση του φετινού ΕΝΦΙΑ ή να εντάξουν το φόρο στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων.

    Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει σε εισπράξεις περίπου 2,23 δισ. ευρώ, ενώ με βάση τον προγραμματισμό, η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ 2023 θα γίνει και φέτος από τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη δόση να λήγει σήμερα και η τελευταία να πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2024.

    Οι ιδιοκτήτες διατηρούν το δικαίωμα να τροποποιήσουν τις δηλώσεις Ε9 αν διαπίστωσαν λάθη στα στοιχεία των ακινήτων ή δεν έχει υπολογιστεί η έκπτωση που δικαιούνται, μέσα από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, χωρίς αυτό να αλλάζει τη σημερινή υποχρεώση πληρωμής της πρώτης δόσης. Αμέσως μετά η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και το νέο ποσό θα τροποποιηθεί με βάση τις υπόλοιπες εννέα δόσεις.

    Επιστρεπτέες προκαταβολές

    Σήμερα όμως, λήγει και η προθεσμία για την κατάθεση των δικαιολογητικών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myBusinessSupport, που απαιτούνται απ’ όσες επιχειρήσεις έλαβαν τουλάχιστον έναν από τους επτά κύκλους των επιστρεπτέων προκαταβολών και είχαν ελλιπή φάκελο.

    Όσες επιχειρήσεις δεν έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά, αλλά και όσες δεν τήρησαν τη ρήτρα της απασχόλησης, θα κληθούν να πληρώσουν εφάπαξ και με το τόκο που «τρέχει» από την 1η Δεκεμβρίου 2022 ολόκληρο το ποσό του κρατικού δανείου έως τις 30 Ιουνίου 2023.

    Οι επιχειρήσεις που πήραν τις κρατικές ενισχύσεις από το μέτρο και έχουν κληθεί να τις επιστρέψουν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

    *Ποσά που βεβαιώθηκαν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα έως και τις 2 Νοεμβρίου 2022, καταβάλλονται ως την 30η Ιουνίου 2023.

    *Σε περίπτωση βεβαίωσης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών λόγω μη τήρησης της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων διενεργείται εκ νέου υπολογισμός.

    *Εφόσον έχουν υποβληθεί τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέχρι και 23 Σεπτεμβρίου 2022 και μετά τον επανυπολογισμό της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων προκύπτει ότι τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις της επιχείρησης, το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό που βεβαιώθηκε διαγράφεται με την έκδοση Ατομικού Φύλλου Έκπτωσης (ΑΦΕΚ), από τη ΓΔΟΥ του Υπουργείου Οικονομικών και ταυτόχρονα εκδίδεται νέος νόμιμος τίτλος είσπραξης για την επιστροφή του επιστρεπτέου μέρους της ενίσχυσης όπως αυτό υπολογίζεται.

    *Εφόσον μετά τον επανυπολογισμό της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων και την παρέλευση της προθεσμίας της 31ης Μαΐου 2023 για την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών, προκύπτει ότι τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις της επιχείρησης, το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό που βεβαιώθηκε διαγράφεται με την έκδοση Ατομικού Φύλλου Έκπτωσης (ΑΦΕΚ), από το υπουργείο Οικονομικών και ταυτόχρονα εκδίδεται νέος νόμιμος τίτλος είσπραξης για την επιστροφή του επιστρεπτέου μέρους της ενίσχυσης όπως αυτό υπολογίζεται.

    Η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού ισχύει μόνο εφόσον τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έχουν υποβληθεί το αργότερο μέχρι και την 23η Σεπτεμβρίου 2022. Ποσά που τυχόν καταβλήθηκαν βάσει του αρχικού τίτλου είσπραξης πιστώνονται στην οφειλή που προκύπτει από τον νέο τίτλο είσπραξης.

    Διαβάστε επίσης

    Ασφαλιστές: Θετική η εξαγγελία Μητσοτάκη για τον ΕΝΦΙΑ – Χρειάζονται περισσότερα κίνητρα

    Πόσο θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ σε όσους ασφαλίζουν τις κατοικίες τους

    Μητσοτάκης: Αύξηση στο επίδομα τέκνων στο Δημόσιο – €150 σε κάθε νέο στα 18 του – Μείωση στον ΕΝΦΙΑ για σπίτια που ασφαλίζονται έναντι φυσικών καταστροφών

    ──────────────────

    Εκλογές 2023 – Όλη η επικαιρότητα στο mononews.gr

    Εκλογές 2023 – Οδηγός: Πού και πώς ψηφίζουμε στις 25 Ιουνίου

     Εκλογές 2023: Ο χάρτης των αποτελεσμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ