• Οικονομία

    Τουρκία: Έβδομη ημέρα πτώσης για τη λίρα – Κέρδη για τις μετοχές

    • Bloomberg
    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Πρόεδρος Τουρκίας

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Πρόεδρος Τουρκίας


    Η τουρκική λίρα κατέγραψε νέο ιστορικό χαμηλό την Τετάρτη εν μέσω ανησυχιών για τις ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης της χώρας, μια ημέρα μετά την άνοδο των μετοχών, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι το νέο υπουργικό συμβούλιο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα προς πιο ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές.

    Η λίρα υποχώρησε έως και 1,5% στις 20,7760 ανά δολάριο, συνεχίζοντας την πτωτική της πορεία για έβδομη ημέρα. Βασική ανησυχία για τους traders αποτελεί η εξωτερική χρηματοδότηση της Τουρκίας, καθώς η χώρα έχει εξαντλήσει τα αποθέματά της σε ξένο νόμισμα και πληρωμές χρέους άνω των 200 δισ. δολαρίων είναι ληξιπρόθεσμες.

    Στο μεταξύ, ο δείκτης Borsa Istanbul Banks Index, στο χρηματιστήριο της Τουρκίας έκλεισε 9,2% υψηλότερα χθες, σημειώνοντας την καλύτερη ημερήσια επίδοσή του από τις 11 Μαΐου. Ο ευρύτερος δείκτης Borsa Istanbul 100 σημείωσε άνοδο 3,8%.

    «Οι τοπικοί επενδυτές στην Τουρκία μπορεί να αισθάνονται ανακούφιση που δεν υπάρχει αστάθεια στην πολιτική κατάσταση», δήλωσε ο Shota Akimoto, οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών στην SMBC Nikko Securities Inc. στο Τόκιο, σχετικά με την εκτίναξη των τουρκικών μετοχών. «Οι επενδυτές, ειδικά οι ξένοι, μπορεί να σκέφτονται ότι δεν αναμένεται σημαντική αυστηροποίηση της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής».

    Προσδοκίες για αλλαγή οικονομικής πολιτικής

    Ο Ερντογάν συνάντησε τον Μεχμέτ Σίμσεκ, πρώην υπουργό Οικονομικών που είναι φιλικός προς την αγορά, στην Άγκυρα τη Δευτέρα, σύμφωνα με πληροφορίες. Ο πρόεδρος αναμένεται να ανακοινώσει το νέο υπουργικό συμβούλιο την Παρασκευή.

    Η συνάντηση τροφοδότησε τις προσδοκίες ότι ο Σίμσεκ μπορεί να επιστρέψει στην κυβέρνηση του Ερντογάν και να βοηθήσει στην στροφή της οικονομίας προς πιο ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές.

    Ταυτόχρονα, μια αλλαγή στη χάραξη οικονομικής πολιτικής μπορεί να σημαίνει ότι τα κυβερνητικά βήματα για τη στήριξη του νομίσματος θα μειωθούν, δήλωσε ο Ulrich Leuchtmann, επικεφαλής νομισματικής στρατηγικής στη Commerzbank AG.

    «Υπάρχει κίνδυνος να μην υπάρξει στήριξη της λίρας στον ίδιο βαθμό στο μέλλον και να εκτονωθεί η πίεση της υποτίμησης που συσσωρεύτηκε τους τελευταίους μήνες», είπε. Ακόμα κι έτσι, η ταχύτητα της υποτίμησης παραμένει δύσκολο να προβλεφθεί, συμπλήρωσε.

    Τα κρατικά ομόλογα σε δολάρια της Τουρκίας πρόκειται να σημειώσουν τις χειρότερες μηνιαίες απώλειες στις αναδυόμενες αγορές. Έχουν χάσει 5,8% αυτόν τον μήνα, σε σύγκριση με τη μέση απώλεια 1,6% για τα ομόλογα σε δολάρια των αναδυόμενων αγορών, σύμφωνα με δείκτη του Bloomberg.

    Η λίρα ήταν 1% χαμηλότερη στις 20,6610 ανά δολάριο νωρίτερα στην Κωνσταντινούπολη.

    Διαβάστε ακόμη:

    Κλειδί ο νέος υπουργός Οικονομικών για την πολιτική Ερντογάν-Σε νέα χαμηλά η λίρα

    Πτώση για την τουρκική λίρα – Τι βλέπει η Morgan Stanley

    Ερντογάν: Θα μειώσουμε τον πληθωρισμό σε μονοψήφια επίπεδα

    ──────────────────



    ΣΧΟΛΙΑ