Ελαφρά επιβράδυνση κατέγραψε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, διαμορφούμενος στο 2,5% από 2,6% που είχε σημειωθεί τον Δεκέμβριο του 2025.

Σε μηνιαίο επίπεδο, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή παρουσίασε μείωση 0,8%, ένδειξη αποκλιμάκωσης των πιέσεων στις τιμές σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

1

Υπενθυμίζεται ότι τα προκαταρκτικά στοιχεία (flash estimate) της Eurostat είχαν εκτιμήσει τον πληθωρισμό στην Ελλάδα στο 2,8% για τον Ιανουάριο, παρουσιάζοντας ελαφρώς υψηλότερη μέτρηση σε σχέση με τα τελικά δεδομένα της ελληνικής στατιστικής αρχής.

Συγκεκριμένα, η ΕΛΣΤΑΤ, με ανακοίνωσή της στις 10/2/2026, ενημέρωσε τους χρήστες για τις εργασίες αναθεώρησης του ΔΤΚ και ΕνΔΤΚ σχετικά με i) την εφαρμογή της νέας ταξινόμησης COICOP18 στον Εθνικό και Εναρμονισμένο ΔΤΚ ii) την αλλαγή του έτους αναφοράς 2025=100,0 στον Εναρμονισμένο ΔΤΚ και iii) την εισαγωγή των Τυχερών Παιχνιδιών στον ΔΤΚ και ΕνΔΤΚ. Η αναθεώρηση του Εθνικού και Εναρμονισμένου ΔΤΚ προβλέπεται στο Ετήσιο Στατιστικό Πρόγραμμα της ΕΛΣΤΑΤ για το 2026. Η εφαρμογή της νέας ταξινόμησης θα συνδυαστεί με τη χρήση νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής για τη συλλογή και επεξεργασία των στοιχείων.

Η εξέλιξη του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) του μηνός Ιανουαρίου 2026 (έτος αναφοράς 2020=100,0) έχει ως εξής:

Από τη σύγκριση του Γενικού ΔΤΚ του μηνός Ιανουαρίου 2026 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιανουαρίου 2025 προέκυψε αύξηση 2,5% έναντι αύξησης 2,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2025 με το 2024.

Ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Ιανουάριο 2026, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο 2025 παρουσίασε μείωση 0,8%, έναντι μείωσης 0,7%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2025 – Ιανουαρίου 2026, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2024 – Ιανουαρίου 2025, παρουσίασε αύξηση 2,5%, έναντι αύξησης 2,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2024 – Ιανουαρίου 2025 με το δωδεκάμηνο Φεβρουαρίου 2023 – Ιανουαρίου 2024.

Οι μεγαλύτερες ετήσιες αυξήσεις σημειώθηκαν στις εξής κατηγορίες:

Μοσχάρι +25,4%

Σοκολάτες-προϊόντα σοκολάτας +20,3%

Καφές +17,7%

Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο +15,9%

Φρούτα (γενικά) +11,8%

Οι μεγαλύτερες ετήσιες μειώσεις παρουσιάστηκαν στις ακόλουθες κατηγορίες:

Ελαιόλαδο -30,6%

Φυσικό αέριο -25,8%

Πετρέλαιο θέρμανσης -9,5%

Ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία -7,2%

Καύσιμα και λιπαντικά -5,4%

 

Διαβάστε επίσης 

Χατζηδάκης: Επιδιώκουμε να υπάρχουν ήρεμα νερά στις σχέσεις μας με την Τουρκία

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Επείγουσα έρευνα σε εταιρεία σιδηροδρομικών υπηρεσιών

Ιωάννα Προκοπίου: Υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να μειωθούν οι εκπομπές του θερμοκηπίου