• Οικονομία

    Πώς θα σώσετε τις ρυθμίσεις των χρεών σας στην εφορία – Πότε θα χάνονται σε περίπτωση νέας οφειλής

    Γιώργος Πιτσιλής, ΑΑΔΕ

    Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής ΑΑΔΕ


    Πάνω από 200.000 φορολογούμενοι υπολογίζεται πως έχασαν τις ρυθμίσεις οφειλών τα προηγούμενα χρόνια, καθώς είτε καθυστέρησαν να πληρώσουν τη δόση είτε δεν υπέβαλαν ως όφειλαν δηλώσεις φόρου ή ΦΠΑ.

    Το οικονομικό επιτελείο δίνει πλέον, μια ακόμα ευκαιρία στους οφειλέτες που έχουν χάσει παλαιότερες ρυθμίσεις όπως των 72, των 100 ή των 120 δόσεων, να αναβιώσουν.

    Όμως, με νέα διάταξη στο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών ορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα χάνονται στο εξής όλες οι ρυθμίσεις.

    Το νέο σχέδιο

    Το νομοσχέδιο ορίζει ότι οι ρυθμίσεις οφειλών χάνονται καθιστώντας άμεσα απαιτητό με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, το σύνολο του υπολοίπου της οφειλής εάν ο οφειλέτης:

    α) δεν καταβάλλει δύο συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα,

    β) δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις εισοδήματος και φόρου προστιθέμενης αξίας, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της, εντός τριών μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους ή, εφόσον η προθεσμία υποβολής έχει παρέλθει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023, εντός πέντε μηνών από την ημερομηνία αυτή.

    γ) δεν εξοφλήσει ή τακτοποιήσει κατά νόμιμο τρόπο τις οφειλές του, καθ’ όλη τη διάρκεια της ρύθμισης, εντός τριμήνου από τη λήξη της προθεσμίας καταβολής τους.

    Στην πράξη θα δίνει περιθώριο τριών μηνών στους οφειλέτες για να τακτοποιήσουν μια νέα οφειλή. Δηλαδή, εφόσον πληρώνει κανονικά πχ τις δόσεις για το ρύθμιση του φόρου εισοδήματος και έρθει το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ στο τέλος Απριλίου, θα έχει προθεσμία τριών μηνών για να πληρώσει τη δόση του φόρου ακινήτων.

    Δηλαδή, δεν θα χάσει τη ρύθμιση από τις αρχές Ιουνίου όπως ισχύει σήμερα, αλλά στο τέλος Αυγούστου.

    Διαβάστε επίσης:

    ΤΑΙΠΕΔ: Προχωρά ο διαγωνισμός για το logistics center στη Φυλή – Πού έδωσε το «πράσινο φως» το υπουργείο Περιβάλλοντος



    ΣΧΟΛΙΑ