• Business

    Δίκη Folli Follie: Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος «νίπτει τας χείρας του», ο Τζώρτζης τα ρίχνει στον πατέρα του

    Τζώρτζης και Δημήτρης Κουτσολιούτσος της Folli Follie

    Τζώρτζης και Δημήτρης Κουτσολιούτσος της Folli Follie


    Την ευθύνη για όσα συνέβησαν έριξε στους άλλους ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, η απολογία του οποίου ολοκληρώθηκε χθες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας.

    Ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Folli Follie αφού απάντησε στις ερωτήσεις της έδρας και της πολιτικής αγωγής, έκλεισε την απολογία του βλέποντας άλλο… σκάνδαλο κι όχι αυτό που συνέβαινε επί χρόνια: «Με βαραίνει ότι υπήρξε σε όλο αυτό το διάστημα μία σύμπραξη μεταξύ της Price και της νέας διοίκησης, εκμεταλλευόμενη την καλή ανοχή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Έχουν φαγωθεί τα πάντα και δεν έχει έρθει η εξυγίανση της εταιρείας. Αυτό είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο. Είμαι τόσο στενοχωρημένος. Θα παλέψω να αποκαταστήσω τους ανθρώπους μου».

     

    Πυρά κατά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

    Νωρίτερα, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος κατηγόρησε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι δημιούργησε μία φωτογραφική διάταξη, κίνηση που ο κατηγορούμενος χαρακτήρισε ως «μεγάλη απάτη», στην οποία βασίστηκε στη συνέχεια για να αντικαταστήσει το παλιό διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας με το νέο, το οποίο αποτελείτο από πρόσωπα που δεν είχαν σχέση με τον κλάδο τον επιχειρήσεων.

    Αντίθετα, αναφορικά με την αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής, ο κατηγορούμενος δήλωσε ότι έπρεπε να το κάνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και όχι η εταιρεία.

    Ακολουθούν ενδεικτικά ερωτήσεις της εισαγγελέως της έδρας

    Εισαγγελέας: Γιατί η Folli Follie αρνήθηκε να αναμορφώσει τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις;

    Δημήτρης Κουτσολιούτσος: Δε μπορώ να σας απαντήσω. Δε γνωρίζω λογιστικά

    Εισαγγελέας: Γιατί η Folli Follie ζήτησε αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής;

    Δημήτρης Κουτσολιούτσος: Έπρεπε να το κάνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Εισαγγελέας: Η κα. Αικατερίνη Κουτσολιούτσου, ως αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου υπέγραφε ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις;

    Δημήτρης Κουτσολιούτσος: Ποτέ.

    Εισαγγελέας: Η Folli Follie είχε δανείσει στην κα. Νιώτη 250.000 ευρώ. Συνήθως δανειζόμαστε όταν έχουμε βρει το αντικείμενο. Γιατί δανείστηκε νωρίτερα τα χρήματα;

    Δημήτρης Κουτσολιούτσος: Μου ζήτησε μία χάρη και το έκανα.

    Εισαγγελέας: Εσείς, πώς θα βοηθούσατε την εταιρεία αν παραμένατε εκεί; Τι κινήσεις θα κάνατε για να ορθοποδήσει;

    Δημήτρης Κουτσολιούτσος: Θα συνέχιζα την εταιρεία θα έβρισκα επενδυτές, ήταν κερδοφόρα θα πλήρωνε τα χρέη.

     

    «Δεν εξετάστηκαν άλλοι μέθοδοι πλην της ωραιοποίησης»

    Απαντώντας στις ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής από την πλευρά των επενδυτών, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος ανέφερε ότι δεν σκέφτηκε αν θα προκληθεί ζημία στο επενδυτικό κοινό από την «ωραιοποίηση» των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων, αλλά και το ότι δεν εξετάστηκαν άλλοι μέθοδοι.

    Στη συνέχεια, ο κατηγορούμενος ρωτήθηκε από την πολιτική αγωγή αν είχε λάβει γνώση των emails (που χρονολογούνται από το 2009-2010) μεταξύ του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, του Φραγκίσκου Γρατσώνη και άλλων κατηγορουμένων με την Ασία για το πώς θα γίνει η ωραιοποίηση. Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος απάντησε ότι δεν ήξερε επί του θέματος.

    Αναφορικά με την ωραιοποίηση, ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι γνώριζαν επί του θέματος, μόνο εκείνος, ο γιος τους, ο Μπεγιέτης και ο Tonio Law.

     

    Άρχισε η απολογία του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου

    Με την απολογία του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου συνεχίστηκε χθες η πολύκροτη δίκη της Folli Follie στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας.

    Ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος επέλεξε να δημιουργήσει την αυτοπροσωπογραφία του, επιρρίπτοντας την ίδια ώρα ευθύνες στον πατέρα του για τη διοίκηση της εταιρείας αναφέροντας τη χαρακτηριστική φράση «Ενός ανδρός αρχή», τονίζοντας ότι ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος είχε τον πρώτο και το τελευταίο λόγο σε όλα κι ότι «ο πατέρας μου δεν με άκουγε».

    «Κατηγορούμαι για πέντε κακουργήματα, τα οποία είναι πολύ βαριά. Έχω την ανάγκη να συστηθώ», είπε στην αρχή της απολογίας του ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Folli Follie Τζώρτζης Κουτσολιούτσος και πρόσθεσε:

    «Γεννήθηκα το 1968 στο Μιλάνο της Ιταλίας. Ήμουν μοναχογιός. Δεν ήμαστε η κλασική ελληνική οικογένεια. Οι γονείς μου δούλευαν νυχθημερόν. Πάντα υπήρχε η δουλειά και το επιχειρείν. Είχαμε αφήσει ένα στίγμα γύρω από το κόσμημα με διεθνή εμβέλεια…»

    «Σπούδασα μάρκετιγνκ για δύο χρόνια στο Παρίσι και ένα στην Αμερική. Έπειτα στις ΗΠΑ σπούδασα διοίκηση επιχειρήσεων και έκανα μεταπτυχιακό στο μάρκετινγκ. Όταν έκανα το μεταπτυχιακό μου πιο πολύ δούλευα. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, υπήρχε ήδη μία τεράστια επιτυχία με τα μαγαζιά στο εξωτερικό. Όταν ξεκίνησα να δουλεύω στην εταιρεία, απέκτησα εμπειρία από όλα τα τμήματα. Ξεκίνησα από πολύ χαμηλά…», ανέφερε ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος.

     

    «Η είσοδος της Folli Follie στο Χρηματιστήριο έφερε στο φως τα επιτεύγματά της»

    «Το 1997, η είσοδος της Folli Follie στο Χρηματιστήριο έφερε στο φως τα επιτεύγματά της», υποστήριξε ο κ. Κουτσολιούτσος, αναφέροντας σημεία σταθμούς στην επιτυχία της εταιρείας, όπως η απόκτηση μεγάλου ποσοστού των ΚΑΕ μέσα στον χρόνο.

    «Έβλεπα τεράστιες προοπτικές στη Folli Follie. Αυτό που βλέπετε σήμερα είναι αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας. Έδωσα όλη μου την ενέργεια στην εταιρεία […] Με αυτή την προσπάθεια αρχίσαμε να ερχόμαστε σε επαφή και με οίκους του εξωτερικού. Όλη η εμπειρία και η τεχνογνωσία ήταν κάτι καθημερινό, που με γέμιζε εμπειρίες και γνώσεις», διηγήθηκε ο κ. Κουτσολιούτσος, ενώ στη συνέχεια μίλησε και για την απογοήτευσή του.

    «Ήθελα να προσφέρω στη FF, αλλά δεν είχα περιθώριο. Συμμετείχα σε συναντήσεις και αυτό που θα σας πω είναι με πόνο καρδιάς. Δε με άφηναν να τελειώσω τη φράση μου! Έλεγα ότι δε βλέπω τον εαυτό μου στο μέλλον να συμμετέχει στην ανάπτυξη του brand».

    Η εξαγορά της Links of London

    Ειδική μνεία, ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος έκανε στην εξαγορά της Links of London το 2005, αναφέροντας ότι επρόκειτο για μία αγγλική εταιρεία με επιτυχία και περιθώριο ανάπτυξης, δεδομένου ότι είχε ανδρικά και γυναικεία προϊόντα, εν αντιθέσει με τη FF που είχε κυρίως γυναικεία προϊόντα.

    Στη συνέχεια, ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος αναφέρθηκε και στην εξαγορά της Elmec μέσω των ΚΑΕ το 2007, διευκρινίζοντας ότι η διαδικασία για μία εξαγορά διαρκεί μήνες.

     

    «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος τι ήταν η εταιρεία εκτός Ασίας»

    «Στο δικαστήριο έχουν ακουστεί διάφορα. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος τι ήταν η εταιρεία εκτός Ασίας», είπε ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος με απόλυτη ηρεμία και πρόσθεσε:

    «Έχουν ακουστεί πολλά μηδενιστικά σχόλια… Τα Άττικα Πολυκαταστήματα γρήγορα είχαν επιτυχία. Ήμουν εκτελεστικός πρόεδρος όπως και ο κ. Ζαχαρίου. Ήταν πραγματικά μία δουλειά 24/7…», είπε.

    Αναφορικά με το όραμα της επέκτασης, ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος υπογράμμισε «Είχαμε μία κουλτούρα λόγω της FF, το brand να γίνει παγκόσμιο».

    «Το να ανοίξουμε ένα μαγαζί ήταν καθημερινότητα. Αυτό που καταφέραμε ήταν να διπλασιάσουμε ό,τι κληρονομήσαμε από την Elmec. Από το πρωί μέχρι το βράδυ, ήμαστε σε ένα αεροπλάνο», εξήγησε ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος.

     

    «Οι εξαγορές γίνονταν με δανεισμό»

    Ακολούθως ο κ. Κουτσολιούτσος ανέφερε ότι οι εξαγορές γίνονταν με δανεισμό με εγγύηση τις μετοχές των εξαγορασμένων οργανισμών. «Δεν έχει να κάνει με ισολογισμούς ή με το ότι η εταιρεία ήταν εισηγμένη».

    «Η επιτυχία της Links of London και της FF ήταν κάτι που εισπράτταμε καθημερινά», υποστήριξε ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος κρίνοντας ότι μία ακόμα μεγάλη επιτυχία ήταν η συγχώνευση των τριών εταιρειών το 2010.

    Η απολογία του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου συνεχίζεται σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας.

     

    Διαβάστε επίσης:
    Δίκη Folli Follie: Ο Δ. Κουτσολιούτσος απορρίπτει τα ευρήματα της Alvarez – Ο Μπεγιέτης υποκινήθηκε από τους ελεγκτές της Ασίας

    Δίκη Folli Follie: Πυρά κατά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της νέας διοίκησης από τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο

    Δίκη Folli Follie – Ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος τα ρίχνει στον πατέρα του: Στην εταιρεία επικρατούσε το «Ενός ανδρός αρχή»



    ΣΧΟΛΙΑ