• Οικονομία

    Ολόκληρο το πακέτο με τις παρατάσεις φόρων – Ανάχωμα για τη διπλή κρίση σε ενέργεια και πανδημία

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ολόκληρο το πακέτο με τις παρατάσεις φόρων - Ανάχωμα για τη διπλή κρίση σε ενέργεια και πανδημία

    Χρήστος Σταϊκούρας, Υπ. Οικονομικών


    Μαζικές παρατάσεις σε μια σειρά από φορολογικές υποχρεώσεις φέρνει το οικονομικό επιτελείο, καθώς η «εκτόξευση» των τιμών σε ηλεκτρικό και φυσικό αέριο, σε συνδυασμό με τη μετάλλαξη «Όμικρον», έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο σε εκατομμύρια φορολογούμενους.

    Με φόντο τη διπλή κρίση σε ενέργεια και πανδημία, αποφασίστηκε να δοθεί επιπλέον χρόνος σε ρυθμίσεις οφειλών, αποπληρωμή κρατικών ενισχύσεων, έως και καταβολή φόρων, προκειμένου να αποσυμπιεστούν οι συσσωρευμένες φορο-υποχρεώσεις.

    Σημειώνεται πως τόσο ο ΕΝΦΙΑ όσο και ο φόρος εισοδήματος θα πρέπει να καταβληθούν έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2022, όταν και κλείνει επισήμως ο προϋπολογισμός του 2021, με αποτέλεσμα το Υπουργείο Οικονομικών να έχει το δικαίωμα ένταξης και αυτών των εσόδων στον φετινό προϋπολογισμό.

    Ρύθμιση για κορονοχρέη, πάγιες δαπάνες και επιστρεπτέα προκαταβολή έχουν λάβει ήδη παράταση, ενώ επίκεται να ανακοινωθεί και νέα προθεσμία πληρωμής για τα τέλη κυκλοφορίας.

    Ρύθμιση για κορονοχρέη

    Παράταση μέχρι τις 26 Ιανουαρίου 2022, αντί για τις 31 Δεκεμβρίου 2021, που προέβλεπε το αρχικό πλαίσιο, στην υποβολή αιτήσεων για τη ρύθμιση των 72 δόσεων, έδωσε το Υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για τις οφειλές που “γεννήθηκαν” κατά τη διάρκεια της πανδημίας και αφορά συνολικά 826.435 εταιρείες, λοιπά νομικά πρόσωπα και νοικοκυριά που αποδεδειγμένα επλήγησαν οικονομικά κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, με το χρέος να αγγίζει τα 2,26 δις ευρώ.

    Σημειώνεται ότι έως και σήμερα δεν έχει υπάρξει η “βροχή” αιτήσεων που αναμενόταν αρχικά, αφού έχουν υποβληθεί σχεδόν 50.000 αιτήσεις για ένταξη στη ρύθμιση. Οι φορολογούμενοι που έχουν πληγεί από την πανδημία μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε 36 άτοκες ή έως 72 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Η ρύθμιση αφορά κάθε είδους φορολογικές οφειλές, όπως ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, αλλά και ασφαλιστικές οφειλές.

    Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ρύθμισης δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 30 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, έως 1.000 ευρώ ή κατώτερο από 50 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, άνω των 1.000 ευρώ. Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής δόσης, επιβάλλεται μηνιαία προσαύξηση 5%.

    Μεταβιβάσεις – Αντικειμενικές αξίες

    Επιπλέον 30 ημέρες διορία για “φθηνές” μεταβιβάσεις έδωσε στους ιδιοκτήτες ακινήτων το Υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο, δικαίωμα μεταβίβασης ενός ακινήτου με τις τρέχουσες αντικειμενικές αξίες έως το τέλος Ιανουαρίου δεν θα έχουν όλοι όσοι επιθυμούν να κάνουν μια αγοραπωλησία, αλλά μόνο εκείνοι που έχουν υποβάλλει τη δήλωση φόρου μεταβίβασης.

    Μάλιστα, δόθηκε η δυνατότητα των φορολογουμένων να ανακαλέσουν με ηλεκτρονικό τρόπο χειρόγραφες δηλώσεις γονικών παροχών και δωρεών στις ΔΟΥ, ώστε να τις υποβάλουν εκ νέου μέσω της πλατφόρμας «MyProperty» και με αυτό τον τρόπο να μπουν σε σειρά προτεραιότητας στις εφορίες.

    Η παράταση αφορά και όσους επιθυμούν να πραγματοποιήσουν γονικές παροχές. Αν και σε αυτές τις περιπτώσεις έχει ενεργοποιηθεί από τον περασμένο Οκτώβριο το αφορολόγητο για μεταβιβάσεις ακινήτων, μετρητών, μετοχών και λοιπών περιουσιακών στοιχείων έως το ποσό των 800.000 ευρώ, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα “φουσκώσει” τα έξοδα που συνοδεύουν τις μεταβιβάσεις.

    Επιστρεπτέα προκαταβολή

    Πίστωση χρόνου για την καταβολή της πρώτης δόσης της επιστρεπτέας προκαταβολής καθώς και της εφάπαξ πληρωμής, έδωσε το υπουργείο Οικονομικών σε 700.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες, που είχαν λάβει τουλάχιστον μια από τις επτά κρατικές ενισχύσεις λόγω της πανδημίας.

    Συγκεκριμένα:

    • Μετατίθεται η πληρωμή της πρώτης εκ των 60 άτοκων δόσεων της επιστρεπτέας προκαταβολής, από την 31η Ιανουαρίου 2022, στις 30 Ιουνίου 2022 και
    • Δίνεται η δυνατότητα αποπληρωμής του συνόλου του επιστρεπτέου ποσού έως τις 31 Μαρτίου 2022, με έκπτωση 15% επί του ποσού προς επιστροφή.

    Από τα συνολικά 8 δις ευρώ που έχουν διανεμηθεί στις επιχειρήσεις που είχαν πληγεί από την πανδημία, τα ποσά που θα πρέπει να επιστρέφουν στο κράτος ανέρχονται στα 3,3 δις ευρώ.

    Αξίζει να σημειωθεί πως βασική αιτία της παράτασης στο χρόνο αποπληρωμής της κρατικής ενίσχυσης, αποτελεί το γεγονός ότι έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά η εκκαθάριση των ποσών που οφείλει κάθε φορολογούμενος, ώστε στη συνέχεια να αναρτηθούν ανάρτηση στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ.

    Από τη στιγμή που τα ποσά δεν έχουν γνωστοποιηθεί προς τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, δεν μπορούν να γνωρίζουν το ακριβές ύψος της μηνιαίας δόσης που θα πρέπει να καταβάλουν, καθώς ο κάθε κύκλος είχε διαφορετικά χαρακτηριστικά ή και να υπολογίσουν το ενδεχόμενο εφάπαξ καταβολής, κερδίζοντας την έκπτωση του 15% στο επιστρεπτέο ποσό.

    Πάγιες δαπάνες

    Εξάμηνη παράταση, έως και το τέλος Ιουνίου 2022 θα έχουν οι 30.000 επιχειρήσεις που έχουν λάβει τα κρατικά «κουπόνια», στο πλαίσιο της επιδότησης παγίων δαπανών. Οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν έχουν εξαντλήσει το πιστωτικό όριο που προβλέπει το πλαίσιο, αφού δεν έχουν προχωρήσει σε συμψηφισμούς οφειλών με την εφορία και τα ταμεία, για το σύνολο της επιδότησης που έχουν λάβει, ενώ το ισχύον πλαίσιο λήγει στο τέλος Δεκεμβρίου.

    Με το αδιάθετο ποσό να αγγίζει τα 80 εκατ. ευρώ, το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να επεκτείνεται την περίοδο λήξης των πιστωτικών που έχουν εκδοθεί στο Πρόγραμμα των Παγίων Δαπανών, έως τις 30 Ιουνίου 2022.

    Ωστόσο, πλέον οι επιχειρήσεις όχι μόνο θα έχουν το δικαίωμα συμψηφισμών έως το τέλος Ιουνίου 2022, αλλά έχουν τη δυνατότητα ανακατανομής των ποσών. Για παράδειγμα, αν μια επιχείρηση έχει δηλώσει πως με τα κρατικά «κουπόνια» ύψους 30.000 ευρώ, θα συμψηφίσει τα 20.000 ευρώ προς την εφορία και τα 10.000 ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία, να μπορεί να αλλάξει την κατανομή των ποσών πχ 14.000 ευρώ στην εφορία και 16.000 ευρώ στα ταμεία.

    Η μέση ενίσχυση ανέρχεται στα 14.000 ευρώ, ενώ στη λίστα περιλαμβάνονται 10.356 εταιρίες από τον κλάδο της εστίασης, 4.019 από το λιανεμπόριο, 3.475 επιχειρήσεις καταλυμάτων, 1.488 επιχειρήσεις χερσαίων μεταφορών, 1.272 από το χονδρεμπόριο και 1.008 επιχειρήσεις αθλητικών δραστηριοτήτων και δραστηριοτήτων διασκέδασης και ψυχαγωγία.

    Παράταση στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

    Την επέκταση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για τρεις επιπλέον μήνες, έως και το τέλος Μαρτίου 2022, έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Το πλαίσιο προβλέπει την επιδότηση μέρους του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους για εργαζόμενους. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας για το μήνα Οκτώβριο, πάνω από 35.000 είναι ενταγμένοι στο μηχανισμό “Συν-Εργασία”.

    Υπενθυμίζεται ότι για την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2021, για να ενταχθεί μία επιχείρηση στη “Συν-Εργασία” θα πρέπει να είχε μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% στο διάστημα από τον Απρίλιο 2020 το έως Μάρτιο 2021. Επίσης, προβλέπει επιδότηση του 100% των εισφορών (εργοδοτικών και εργατικών), ενώ για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η ένταξη των εργαζομένων μίας επιχείρησης στη “Συν-Εργασία”, δεν μπορούν να απολυθούν ούτε οι ίδιοι, ούτε κανείς άλλος συνάδελφός τους.

    Τέλη κυκλοφορίας

    Μια «γενναία» παράταση αναμένεται να ανακοινώσει τις προσεχείς ημέρες το οικονομικό και για τα τέλη κυκλοφορίας, καθώς σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, η καταληκτική ημερομηνία είναι η 31η Δεκεμβρίου.

    Πληροφορίες αναφέρουν πως στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται η ανακοίνωση μιας «γενναίας» παράτασης, όπως χαρακτηριστικά διαρρέεται. Το πρώτο σενάριο κάνει λόγο για παράταση έως και το τέλος Ιανουαρίου, ενώ το δεύτερο έως και το τέλος Φεβρουαρίου 2022, όπως συνέβη και πέρυσι.

    Από τα σχεδόν 8,5 εκατ. οχήματα που θα πρέπει να κυκλοφορούν στους δρόμους, έως και σήμερα έχουν καταβληθεί τα τέλη από τα 2,21 εκατ., δηλαδή έχει πληρώσει μόνο 1 στους 4!

    Με δεδομένο ότι η πλατφόρμα «myCAR» της ΑΑΔΕ άνοιξε πριν από σχεδόν ένα μήνα, οι ιδιοκτήτες είχαν στη διάθεσή τους συνολικά 40 ημέρες για να εκτυπώσουν το εκκαθαριστικό και να πληρώσουν το φόρο, που αναμένεται να φέρει στα κρατικά ταμεία σχεδόν 1,23 δισ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης: 

    Κορονοχρέη: Παράταση στη ρύθμιση των 72 δόσεων έως τις 26 Ιανουαρίου

    Χτίζεται διπλό πακέτο μέτρων – Στο 1 δισ. ευρώ το αποθεματικό για το επικείμενο κύμα της Όμικρον

    Χρήστος Σταϊκούρας: Έτοιμοι για στήριξη της οικονομίας σε κάθε ενδεχόμενο



    ΣΧΟΛΙΑ