• Οικονομία

    Όλα τα σενάρια για τα τεκμήρια διαβίωσης

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Βασίλης Τσεκούρας
    Αφορολόγητο


    «Λίφτινγκ» στο παράλογο μέτρο με τα τεκμήρια διαβίωσης αναμένεται να πραγματοποιήσει το Υπουργείο Οικονομικών, λόγω της πανδημίας καθώς χιλιάδες φορολογούμενοι κινδυνεύουν να πέσουν στην παγίδα των ευλογώ δαπανών διαβίωσης, με φόντο τη μείωση των εισοδημάτων τους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν τους επόμενους μήνες οι φορολογούμενοι θα βρουν προσυμπληρωμένα τα ποσά που χαρακτηρίζονται ως «εύλογες δαπάνες», όπως για παράδειγμα το έκτακτο επίδομα των 534 ευρώ και τις λοιπές αποζημιώσεις που έχουν καταβληθεί από το κράτος.

    Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, ως τεκμήρια διαβίωσης θα λογίζεται και μέρος των ποσών που έλαβαν ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες από τις επιστρεπτέες προκαταβολές, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την κάλυψη προσωπικών δαπανών.

    Υπενθυμίζεται πως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του νέου lockdown δεν έλαβαν κανένα έκτακτο επίδομα στήριξης από την πολιτεία και αντ’ αυτού το Υπουργείο Οικονομικών τους ενέταξε στους τελευταίους κύκλους των επιστρεπτέων προκαταβολών.

    Στο τραπέζι βρίσκεται και το ενδεχόμενο να υπάρξει μείωση των τεκμηρίων σε όσους έχουν χάσει ένα σημαντικό κομμάτι των εισοδημάτων τους, όπως εκείνοι που έλαβαν για κάποιους μήνες του 2020, το έκτακτο επίδομα των 534 ευρώ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, στο τραπέζι βρίσκονται πολλές εισηγήσεις για το μέλλον των τεκμηρίων, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν κοντά στο Πάσχα, ενώ οι ίδιες πηγές τονίζουν πως μέλημά τους είναι να υπάρξει διαχωρισμός όσων έχουν πληγεί από την πανδημία με εκείνους που έχουν σημειώσει ακόμα και αύξηση των εισοδημάτων τους.

    Τα ελάχιστα τεκμήρια διαβίωσης

    Κάθε φορολογούμενος που απέκτησε εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή (π.χ. ακόμα κι από τόκους καταθέσεων, επιδόματα τέκνων κ.λπ.), η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι ισχύει ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης:

    3.000 ευρώ αν είναι άγαμος ή έγγαμος ή μέρος συμφώνου συμβίωσης κι έχει επιλέξει να υποβάλει τη δήλωσή του χωριστά από τη σύζυγο ή τον σύζυγο ή το έτερο μέρος συμφώνου συμβίωσης.

    2.500 ευρώ αν είναι έγγαμος ή έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης κι έχει επιλέξει να υποβάλει κοινή δήλωση με την ή τον σύζυγο ή με το έτερο μέρος του συμφώνου συμβίωσης.

    Το τεκμήριο διαβίωσης για την κύρια κατοικία που δηλώνει ο φορολογούμενος υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση την επιφάνειά της, ως ακολούθως:

    -Μέχρι και 80 τ.μ. κύριοι χώροι, 40 ευρώ ανά τ.μ.

    -Από 81 τ.μ. μέχρι και 120 τ.μ. κύριοι χώροι, 65 ευρώ ανά τ.μ.

    -Από 121 τ.μ. μέχρι και 200 τ.μ. κύριοι χώροι, 110 ευρώ ανά τ.μ.

    -Από 201 τ.μ. μέχρι και 300 τ.μ. κύριοι χώροι, 200 ευρώ ανά τ.μ.

    -Από 301 τ.μ. και άνω κύριοι χώροι, 400 ευρώ ανά τ.μ.

    Για τους βοηθητικούς χώρους της κύριας κατοικίας ισχύει τεκμήριο 40 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιφάνειας του ακινήτου.

    Όλα τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται κατά 40% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 2.800 έως 4.999 ευρώ το τ.μ. και κατά 70% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 5.000 ευρώ ανά τ.μ. και άνω.

    Για τις μονοκατοικίες, τα παραπάνω ποσά λαμβάνονται υπ’ όψιν αυξημένα κατά 20%. Επίσης για τις δευτερεύουσες κατοικίες τα παραπάνω ποσά τεκμηρίου λαμβάνονται υπ’ όψιν μειωμένα κατά 50%.

    Τα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες βαρύνουν τους φορολογούμενους, είτε είναι οι ίδιοι ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών, είτε τα νοικιάζουν, είτε τους έχουν παραχωρηθεί δωρεάν.

    Τα τεκμήρια διαβίωσης για τα επιβατικά Ι.Χ. αυτοκίνητα που κατέχουν οι φορολογούμενοι υπολογίζονται ως εξής:

    Για αυτοκίνητα μέχρι και 1.200 κ.ε. ισχύει τεκμήριο 4.000 ευρώ.

    Για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 1.200 κ.ε. και μέχρι 2.000 κ.ε., προστίθενται 600 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.

    Για αυτοκίνητα άνω των 2.000 κ.ε. και μέχρι 3.000 κ.ε., προστίθενται 900 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.

    Για αυτοκίνητα άνω των 3.000 κ.ε. προστίθενται 1.200 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.

    Τα παραπάνω ισχύουν και για αυτοκίνητα μικτής χρήσης, καθώς και για αυτοκίνητα τύπου τζιπ.

    Τα ποσά μειώνονται ανάλογα με την παλαιότητα του αυτοκινήτου, η οποία υπολογίζεται από το έτος πρώτης κυκλοφορίας του στην Ελλάδα, κατά ποσοστό 30% για χρονικό διάστημα κυκλοφορίας πάνω από 5 και μέχρι 10 έτη και κατά ποσοστό 50% για χρονικό διάστημα πάνω από 10 έτη.

    Διαβάστε επίσης:

    Το Eurogroup άνοιξε τον δρόμο για φοροελαφρύνσεις και το 2022

    Ταμείο Ανάκαμψης: Εντάσσονται πάνω από 170 έργα

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

     



    ΣΧΟΛΙΑ