ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Γενηθήτω το θέλημα του Τραμπ» αναμένεται να πει αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζερόμ Πάουελ (Jerome Powell), καθώς αυξάνονται τα στοιχήματα για μια τρίτη διαδοχική μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες, γεγονός που ενδέχεται να βάλει «τρικλοποδιά» στον «εκλεκτό» του Αμερικανού προέδρου για τη θέση του Πάουελ, Κέβιν Χάσετ (Kevin Hassett).
Οι αξιωματούχοι της Fed εμφανίζονται διχασμένοι όσον αφορά τα επιτόκια, καθώς ανησυχούν για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ, τον πληθωρισμό που είναι ακόμη πολύ υψηλός, και την αγορά εργασίας που αποδυναμώνεται.
Ο Πάουελ, που πάντοτε έβρισκε τρόπους να παρακάμπτει τις δυσκολίες, σήμερα χάνει αρκετούς από τους υποστηρικτές του.
Να υπενθυμίσουμε ότι η Fed προχώρησε σε δεύτερη διαδοχική μείωση του κόστους δανεισμού τον Οκτώβριο, λόγω της ξαφνικής επιδείνωσης της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ το καλοκαίρι.
Ωστόσο, στη συνέχεια ακολούθησαν έντονες αντιδράσεις από μια μερίδα αξιωματούχων, οι οποίοι διστάζουν τώρα να υποστηρίξουν μια τρίτη κίνηση προς την ίδια κατεύθυνση στη συνεδρίαση της Τετάρτης, η οποία θα κρίνει το μέλλον των επιτοκίων.
Επιπλέον, η κατάσταση επιδεινώθηκε από την έλλειψη νέων οικονομικών δεδομένων λόγω του shutdown της κυβέρνησης, που διήρκεσε μεγάλο μέρος του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου.
Αυτή την ώρα ορισμένοι πρόεδροι περιφερειακών τραπεζών της Fed εκφράζουν ανησυχίες για τον επίμονο πληθωρισμό, καθώς οι αυξήσεις των τιμών από τους δασμούς μετακυλίονται στους καταναλωτές.
Άλλοι υποστηρίζουν ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο για μια ακόμη μείωση, προκειμένου να στηριχθεί η αγορά εργασίας.
Σε γενικές γραμμές συμφωνούν ως προς την επιθυμία τους να μειώσουν τα επιτόκια σε ένα ουδέτερο επίπεδο για την οικονομία, ωστόσο υπάρχει διαφωνία για για το πού ακριβώς βρίσκεται αυτό το σημείο.
«Τροχοπέδη» για τον Χάσετ
Την ίδια στιγμή, οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Bloomberg υποστηρίζουν ότι μετά από τη νέα μείωση του Δεκεμβρίου, η Fed θα κάνει ένα διάλειμμα προτού προχωρήσει σε δύο ακόμη μειώσεις τον Μάρτιο και Σεπτέμβριο του 2026.
Ωστόσο, αυτό δίνει σήμα για νέα «δράματα» στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, αφού ο Τραμπ προορίζει τον νυν σύμβουλο του Λευκού Οίκου στη θέση του προέδρου της Fed, όταν λήξει η θητεία του Παόυελ τον Μάιο.
Ο Χάσετ, ως επόμενος πρόεδρος της Fed, αναμένεται να επιδιώξει μειώσεις επιτοκίων σύμφωνα με τις οδηγίες του Τραμπ με κίνδυνο να εκτοξευθεί ο πληθωρισμός, γεγονός που τρομάζει τους επενδυτές.
Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Νοεμβρίου δήλωσε στο Fox News ότι θα «μείωνε τα επιτόκια τώρα» αν ήταν ο επικεφαλής της Fed, επειδή «τα δεδομένα δείχνουν ότι έτσι πρέπει».
Έχει επίσης επικρίνει την κεντρική τράπεζα ότι έχασε τον έλεγχο του πληθωρισμού μετά την πανδημία covid-19.
Εντούτοις, μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης ότι ο Χάσετ είναι ο επικρατέστερος για τη θέση, οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων σημείωσαν άνοδο, ρίχνοντας την απόδοση του 10ετούς κάτω από το 4% για πρώτη φορά μέσα σε έναν μήνα.
Οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι δεν θα είναι καθόλου εύκολο για εκείνον να ενώσει την επιτροπή καθορισμού επιτοκίων της Fed, ενώ θα δέχεται ταυτόχρονα πιέσεις από τον Τραμπ.
«Η δουλειά του προέδρου της Fed είναι να παρακολουθεί τα δεδομένα»
Μια «ανάσα» πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της Τετάρτης, ο Χάσετ δήλωσε σήμερα στο CNBC ότι δεν θα ήταν σωστό η Fed να καταρτίσει ένα σχέδιο για το πώς σκοπεύει να κινήσει τα επιτόκια τους επόμενους έξι μήνες, τονίζοντας τη σημασία της παρακολούθησης των οικονομικών δεδομένων.
Παράλληλα, «άδειασε» ξανά τον Παόυελ λέγοντας πως «Η δουλειά του προέδρου της Fed είναι να παρακολουθεί τα δεδομένα, να προσαρμόζεται και να εξηγεί γιατί κάνουν αυτό που κάνουν».
«Το να πούμε, ‘Θα το κάνω αυτό τους επόμενους έξι μήνες’, θα ήταν πραγματικά ανεύθυνο», συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση για το πόσες ακόμη μειώσεις επιτοκίων θα θεωρούσε δικαιολογημένες ενόψει του 2026, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι θα πρέπει να παρακολουθούνται τα δεδομένα».
Τόνισε επίσης την «καλή δουλειά» του Πάουελ στο «πιέσει» τους αξιωματούχους για μια νέα μείωση του επιτοκίου.
Σε κάθε περίπτωση, οι περισσότεροι οικονομολόγοι υπογραμμίζουν το «ταλέντο» του Πάουελ να κρατά ενωμένη τη Fed, καθώς χαίρει μεγάλης εκτίμησης από όλο το φάσμα του πολιτικού κόσμου και τους συναδέλφους του.
Πώς σκέφτονται οι αξιωματούχοι
Όσοι αξιωματούχοι ψηφίσουν υπέρ μιας νέας μείωσης των επιτοκίων ξανά αυτόν τον μήνα, πιθανότατα να επικαλεστούν τα πρόσφατα στοιχεία που έδειξαν περαιτέρω εξασθένηση της αγοράς εργασίας, συμπεριλαμβανομένης μιας αύξησης του ποσοστού ανεργίας στο 4,4% τον Σεπτέμβριο.
Μάλιστα, στοιχεία της ADP Research που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα έδειξαν επιδείνωση τον Νοέμβριο, με τις εταιρείες να απολύουν 32.000 εργαζομένους, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μείωση εδώ και σχεδόν τρία χρόνια.
Να σημειωθεί ότι τα επίσημα στοιχεία για την αγορά εργασίας του Νοεμβρίου θα δημοσιευτούν στις 16 Δεκεμβρίου, δηλαδή μετά τη συνεδρίαση της Fed που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Δεκεμβρίου.
Από την άλλη, όσοι έχουν εκφράσει την επιφυλακτικότητα τους για περαιτέρω μειώσεις, τονίζουν ότι η πολιτική της Fed θα πρέπει να εστιάζει στη μείωση του πληθωρισμού.
Νέα στοιχεία για τις τιμές – που καθυστέρησαν λόγω του shutdown – έδειξαν ότι ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Fed αυξήθηκε κατά 2,8% στο δωδεκάμηνο έως τον Σεπτέμβριο, εξακολουθώντας να είναι πολύ υψηλότερα από τον στόχο του 2%.
Σημειώνεται ακόμη ότι τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό, θα ανακοινωθούν στις 18 Δεκεμβρίου, γεγονός που παρατείνει την αγωνία όσων παρακολουθούν στενά την οικονομία.
Διαβάστε επίσης:
Τραμπ: Aυτή την εβδομάδα θα υπογράψω διάταγμα για έναν ενιαίο κανόνα για την Τεχνητή Νοημοσύνη
Το δολάριο υποχωρεί, καθώς ο έμπιστος του Trump πλησιάζει στην προεδρία της FED
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Εφετείο Αθηνών: Τι ποσά θα λάβουν οι Φρόσω Κυριάκου και Μίνα Αρναούτη ως αποζημίωση για το τροχαίο με τον Παντελίδη
- Στις 29 Δεκεμβρίου η Γενική Συνέλευση της Prodea
- Γερμανία: Δεν υπάρχει λόγος ρήξης της Ευρώπης με τις ΗΠΑ, λέει ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών
- Κώστας Μπακογιάννης: Πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο για μείωση των δημοτικών τελών της Αθήνας