• Οικονομία

    Ο πληθωρισμός υποχωρεί, η ΕΚΤ επιμένει

    • NewsRoom
    Κριστίν Λαγκάρντ

    Κριστίν Λαγκάρντ


    Τα αναθεωρημένα στοιχεία έδειξαν επιβράδυνση του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ με τις τιμές καταναλωτή να αυξάνονται κατά 5,2% τον Αύγουστο, υποχωρώντας από το 5,3% τον Ιούλιο.

    Κι ενώ οι αγορές έχουν ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα κλειδώσει το τέλος στην αύξηση των επιτοκίων, τα γεράκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά και η Κριστίν Λαγκάρντ επιλέγουν να αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

    Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας αύξησης;

    Την προηγούμενη Πέμπτη, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε μία νέα αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης στα επιτόκια, εκτοξεύοντας το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης στο 4,5%.

    H κίνηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση των κυβερνήσεων του Νότου με Ιταλία και Πορτογαλία να χρησιμοποιούν σκληρή γλώσσα εναντίον της κεντρικής τράπεζας.

    Η Λαγκάρντ υπερασπίστηκε τη μάχη ενάντια στον πληθωρισμό παρά το γεγονός ότι παραδέχτηκε πώς η ανάπτυξη «θα είναι πολύ υποτονική».

    Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό πριν την απόφαση της ΕΚΤ έδειξαν σταθερό τον γενικό δείκτη, αλλά υποχώρηση στον υποκείμενο πληθωρισμό, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας.

    Σύμφωνα με τον Bloomberg Economics, η πορεία του πληθωρισμού αναμένεται πτωτική τον επόμενο μήνα.

    «Προβλέπουμε ότι τόσο ο γενικός όσο και ο πυρήνας του πληθωρισμού θα επιβραδυνθούν αισθητά τον Σεπτέμβριο. Στις 14 Σεπτεμβρίου, η ΕΚΤ έστειλε το μήνυμα ότι το κόστος δανεισμού μπορεί να είναι αρκετά υψηλό για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο στόχο. Η αναμενόμενη υποχώρηση του υποκείμενου πληθωρισμού που επιβεβαιώθηκε εκ νέου τον Αύγουστο θα πρέπει να προσφέρει στο Διοικητικό Συμβούλιο επιπλέον επιβεβαίωση αυτής της εκτίμησης. Εφόσον οι πιέσεις στις τιμές συνεχίσουν σε αυτή την τάση, πράγμα που αναμένουμε, αυτός ο κύκλος αύξησης μάλλον τελείωσε», αναφέρει

    Η περίοδος των αυξημένων επιτοκίων

    Το νέο στοίχημα για την αγορά είναι το πότε θα έρθει η πρώτη μείωση στα επιτόκια, εφόσον η ΕΚΤ έχει τελειώσει με τις αυξήσεις.

    Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Βιλερουά ντε Γκαλό, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει τα επιτόκια στο 4% για όσο διάστημα χρειαστεί, για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό». Με τη δήλωσή του φαίνεται ο ίδιος να μην υποστηρίζει νέες αυξήσεις, αλλά μια παρατεταμένη περίοδο υψηλών επιτοκίων.

    Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ στις προβλέψεις της εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός δεν θα πέσει κάτω από το 3% μέσα στο 2024.

    Οι αγορές πάντως εκτιμούν ότι μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε την πρώτη μείωση στα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, με ορισμένους traders να στοιχηματίζουν ακόμα και τρεις μειώσεις μέσα στο 2024.

    Τα γεράκια της ΕΚΤ πάντως μεταξύ αυτών ο Ρόμπερτ Χόλζμαν της Αυστρίας, ο Μάρτινς Καζάκς της Λετονίας και ο Μπόστιαν Βάσλε της Σλοβενίας, δεν έχουν κλείσει ακόμα το θέμα νέων αυξήσεων και στέλνουν τα δικά τους μηνύματα στην αγορά να μην περιμένουν μείωση μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024.

    Διαβάστε επίσης:

    Ήπιες πιέσεις στην αγορά ομολόγων παρά τη διπλή αναβάθμιση

    Πετρέλαιο: Ξεπέρασε τα 95 δολάρια το brent – Φουντώνουν τα σενάρια για 100 δολ. το βαρέλι

    Ρουμπινί: ΕΚΤ και Τράπεζα της Αγγλίας πρέπει να αυξήσουν κι άλλο τα επιτόκια



    ΣΧΟΛΙΑ