• Οικονομία

    Ήπιες πιέσεις στην αγορά ομολόγων παρά τη διπλή αναβάθμιση

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Πέτερ Καζιμίρ, Κυβερνήτης, Εθνική Τράπεζα της Σλοβακίας

    Πέτερ Καζιμίρ, Κυβερνήτης, Εθνική Τράπεζα της Σλοβακίας


    Χωρίς μεγάλες μεταβολές για τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και με ήπιες πιέσεις κύλησε η συνεδρίαση της Δευτέρας, η πρώτη μετά την διπλή αναβάθμιση – έκπληξη από την Moody’s, σε μια ημέρα, όμως, που ενισχύονταν το κόστος δανεισμού στην ευρωζώνη εν αναμονή της συνεδρίασης της FED την Τετάρτη, αλλά και δηλώσεων, σε σκληρή γραμμή, από «γεράκια» της ΕΚΤ.

    Η εγχώρια αγορά, σε μεγάλο βαθμό είχε προεξοφλήσει μια βελτίωση στην αξιολόγηση από την Moody’s χωρίς, ωστόσο, να προσδοκά τη διπλή αναβάθμιση, κατά δύο βαθμίδες, στην οποία εν τέλει προχώρησε ο οίκος.

    Πρακτικά το εύρος της αναβάθμισης φαίνεται πως ενίσχυσε τις αντιστάσεις στην ελληνική αγορά σε μια ημέρα πιέσεων για τους ευρωπαϊκούς τίτλους, με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου να σημειώνει μικρή άνοδο 1,5 μονάδας βάσης στο 4,13% την ώρα που η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου αυξανόταν κατά δύο μονάδες βάσης στο 2,69%.

    Το ιταλικό δεκαετές εδραιώνει πλέον τα επίπεδα του 4,5% και το ισπανικό του 3,8%. Την ίδια στιγμή το spread των αποδόσεων του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου με το γερμανικό Bund κινείται στη ζώνη των 140 μονάδων όταν το αντίστοιχο ιταλικό έχει πλέον διαμορφωθεί στις 180 μονάδες και το πορτογαλικό πέριξ των 70.

    Πρόσθετη στήριξη για την εγχώρια αγορά είναι και η σαφής δέσμευση από την πλευρά της κυβέρνησης πως οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση, παρά τις πιέσεις στο μέτωπο των δαπανών εξαιτίας των καταστροφών. Στις εκτιμήσεις για την θετική πορεία στην εκτέλεση του προϋπολογισμού συνηγορούν και τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού.

    Ευρύτερα, οι πιέσεις στην αγορά ομολόγων αναμένεται να διατηρηθούν πάντως αυτή την εβδομάδα εν αναμονή της συνεδρίασης της FED.

    Όπως αναφέρει το Reuters οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του πρακτορείου αναμένουν πως η FED θα διατηρήσει αμετάβλητο το επιτόκιο της πριν το μειώσει.

    Ωστόσο σύμφωνα με οικονομολόγους – ακαδημαϊκούς που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση των FT η FED θα αψηφήσει τις προσδοκίες και θα προχωρήσει σε αύξηση τουλάχιστον 25 μονάδων βάσης.

    Τη Δευτέρα εν τω μεταξύ, ο Σλοβάκος κεντρικός τραπεζίτης Πέτερ Καζιμίρ, εκτίμησε πως μπορεί μετά την τελευταία αύξηση των επιτοκίων να ακολουθήσει παύση, ωστόσο ασφαλή συμπεράσματα από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για τις μελλοντικές τους κινήσεις θα μπορούν να προκύψουν όχι πριν τον προσεχή Μάρτιο και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο περαιτέρω αυξήσεων.

    Διαβάστε επίσης:

    Τι σηματοδοτεί ο θετικός αιφνιδιασμός της Moody’s με τη διπλή αναβάθμιση – Πού κρίνεται η επενδυτική βαθμίδα

    Στοίχημα η «διπλή» αναβάθμιση από τη Moody’s

    Στο ρυθμό Κριστίν, Moody’s και ΔΕΘ η αγορά ομολόγων τη Δευτέρα



    ΣΧΟΛΙΑ