Ενέργεια

Πετρέλαιο: Ξεπέρασε τα 95 δολάρια το brent – Φουντώνουν τα σενάρια για 100 δολ. το βαρέλι

  • Bloomberg

Mike Wirth, CEO Chevron


Η τιμή του πετρελαίου σκαρφάλωσε σε υψηλό 10 μηνών, καθώς η φυσική αγορά δείχνει νέα σημάδια πίεσης λόγω των περικοπών της προσφοράς από τις χώρες του ΟΠΕΚ+.

Τα συμβόλαια του brent ξεπέρασαν τα 95 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το Νοέμβριο, σημειώνοντας άνοδο για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα.

Τα premiums για την αγορά φυσικών βαρελιών πετρελαίου αυξάνονται επίσης, καθώς τα διυλιστήρια αγωνίζονται να παράγουν αρκετό ντίζελ ενόψει της εποχικής αύξησης της ζήτησης.

Η πιο σφιχτή αγορά έχει αλλάξει τις προβλέψεις των εταιρειών όπως η Chevron. Ο CEO της Mike Wirth εκτιμά ότι το πετρέλαιο θα επιστρέψει στα 100 δολάρια το βαρέλι.

Brent Oil Hits $95 for First Time Since November | Crude has gained ground as Saudis, Russia curb supplies
Το πετρέλαιο Brent έφτασε τα 95 $ για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο

Το αργό έχει καταγράψει άνοδο άνω του 30% από τα μέσα Ιουνίου, καθώς η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία περιόρισαν τις εξαγωγές σε μια προσπάθεια να εξαντλήσουν τα αποθέματα και να οδηγήσουν σε ανάκαμψη των τιμών.

Οι βελτιωμένες προοπτικές στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου —των ΗΠΑ και της Κίνας— υποστήριξαν επίσης την άνοδο του πετρελαίου. Η αύξηση του ενεργειακού κόστους φαίνεται ότι θα τονώσει τις πληθωριστικές πιέσεις, περιπλέκοντας το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κεντρικοί τραπεζίτες.

«Οι κίνδυνοι μιας βραχυπρόθεσμης ανόδου στα 100 δολάρια μπορεί να αυξάνονται με την τρέχουσα δυναμική, αλλά δεν έχουμε πεποίθηση ότι θα είναι βιώσιμο», δήλωσε ο Charu Chanana, στρατηγικός αναλυτής αγορών στη Saxo Capital Markets Pte.

«Ο υψηλότερος πληθωρισμός θα μπορούσε να σημαίνει αυστηρότερες νομισματικές πολιτικές και ο ΟΠΕΚ+ δεν μπορεί να ελέγξει την πλευρά της ζήτησης», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών εργάζεται για να διατηρήσει τις αγορές πετρελαίου σταθερές και να βελτιώσει την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια, χωρίς να στοχεύει σε κάποιο συγκεκριμένο επίπεδο τιμών. Τα σχέδια παραγωγής θα επανεξετάζονται κάθε μήνα, επισήμανε.

Τα συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου του brent βρέθηκαν νωρίτερα στα 95,02 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 0,6%.

Τα συμβόλαια Οκτωβρίου του West Texas Intermediate, ενισχύθηκαν κατά 1%, στα 92,51 δολάρια το βαρέλι.

Διαβάστε ακόμη:

Wall Street: Σχεδόν αμετάβλητοι οι δείκτες εν αναμονή της συνεδρίασης της Fed

NRG για αγορά ενέργειας: Τρία προβλήματα και δύο προκλήσεις στον δρόμο προς την κανονικότητα

GreenPassPro: Η ενέργεια της επιχείρησής σας έχει «πράσινη» ταυτότηταΣΧΟΛΙΑ