• Οικονομία

    Ρουμπινί: ΕΚΤ και Τράπεζα της Αγγλίας πρέπει να αυξήσουν κι άλλο τα επιτόκια

    • NewsRoom
    Rubini

    Nuriel Rubini (Nouriel Roubini) Οικονομολόγος


    Για τον κίνδυνο του στασιμοπληθωρισμού μιλάει ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, καλώντας τις κεντρικές τράπεζες σε ευρωζώνη και Ηνωμένο Βασίλειο να προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις.

    «Το δίλημμα για την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Αγγλίας είναι μεγαλύτερο από αυτό που αντιμετωπίζει η Fed, καθώς οι τιμές παραμένουν υψηλές την ώρα που η ανάπτυξη επιβραδύνεται», ανέφερε ο γνωστός και ως Dr. Doom για τις απαισιόδοξες προβλέψεις του.

    Δύσκολη η θέση των κεντρικών τραπεζών

    Για την Τράπεζα της Αγγλίας, ο Ρουμπινί ανέφερε ότι τα επιτόκια πρέπει να φτάσουν το 5,75%, από 5,25% που βρίσκεται τώρα. Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής Άντριου Μπέιλι θα ανακοινώσει την ερχόμενη Πέμπτη τα τις αποφάσεις για την πορεία των επιτοκίων, με τις αγορές να έχουν κλειδώσει μία νέα αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης.

    «Από τη μία πλευρά η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας θα τους οδηγήσει να σταματήσουν, από την άλλη αν ο πληθωρισμός παραμείνει υψηλότερα από τον στόχο, μπορεί να χρειαστεί κι άλλη αύξηση», ανέφερε ο Ρουμπινί σε συνέντευξή του στο Bloomberg. Σημείωσε όμως ότι πρέπει να συνεχίσουν την αύξηση των επιτοκίων.

    Για τις ΗΠΑ ανέφερε ότι δεν βλέπει μια «σκληρή προσγείωση» για την οικονομία, αλλά προειδοποίησε τις αγορές ότι κάνουν λάθος να πιστεύουν ότι οι μειώσεις στα επιτόκια θα έρθουν γρήγορα.

    Εκτίμησε ότι η Fed ίσως προχωρήσει σε μία ακόμα αύξηση με τις πρώτες μειώσεις να έρχονται στα μέσα του έτους.

    Ειδική αναφορά έκανε και στις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες αυξάνονται και στην περίπτωση της ευρωζώνης θα διατηρήσουν υψηλά τον πληθωρισμό, ενώ και για τις ΗΠΑ ο γενικός πληθωρισμός θα είναι δύσκολο να υποχωρήσει υπό αυτές τις πιέσεις.

    «Δεν μπορούν να πουν ότι τελείωσαν. Ο γενικός πληθωρισμός αυξάνεται, οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται. Είναι πιθανόν να υπάρξει κι άλλη αύξηση.

    Αναθεώρηση του στόχου για τον πληθωρισμό

    Για την περίπτωση της Τράπεζας της Αγγλίας, χαρακτήρισε προβληματικές τις φωνές εντός της κεντρικής τράπεζας που υποστηρίζουν μία ήπια πολιτική στην νομισματική σύσφιξη. «Τα σημάδια δείχνουν ότι δεν είναι σίγουροι για το αν πρέπει να προχωρήσουν σε μία ακόμα αύξηση. Όμως χωρίς αυτή τη νέα αύξηση θα υπάρξει στασιμοπληθωρισμός», σημείωσε.

    Παραδέχτηκε πάντως ότι η αύξηση των επιτοκίων θα επιφέρει προβλήματα στην οικονομία ασκώντας πιέσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

    Σημείωσε ότι συντελούνται σημαντικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία που θα διατηρήσουν για πολύ καιρό τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα και ανέφερε ότι είναι πιθανόν οι κεντρικές τράπεζες να πρέπει να αναθεωρήσουν τους στόχους τους για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο 2% και να τον αναθεωρήσουν στο 3% ή ακόμα και στο 4%.

    «Τόσο από την πλευρά της προσφοράς όσο και από την πλευρά της ζήτησης, υπάρχουν παράγοντες που υποδηλώνουν ότι το 2% είναι μία αποστολή που φαίνεται αδύνατη. Και το νέο φυσιολογικό μπορεί να είναι κάπου μεταξύ 3% και 4% για τις προηγμένες οικονομίες με την πάροδο του χρόνου, φυσικά όχι από τη μια μέρα στην άλλη», ανέφερε.

    Διαβάστε επίσης:

    Το ΔΝΤ παροτρύνει την Κίνα να αλλάξει αναπτυξιακό μοντέλο

    Πώς η Λαγκάρντ από αγαπημένη των αγορών έγινε μαύρο πρόβατο των κυβερνήσεων

    Τα hedge funds στοιχηματίζουν στο δολάριο εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Fed



    ΣΧΟΛΙΑ