• Οικονομία

    H ΕΚΤ στο στόχαστρο Ιταλίας-Πορτογαλίας για τα επιτόκια: «Η Λαγκάρντ ζει στον Άρη»

    • NewsRoom
    Κριστίν Λαγκάρντ

    Κριστίν Λαγκάρντ


    «Έχω πει πάνω από μία φορά ότι πιστεύω πως μια αύξηση των επιτοκίων αυτή τη στιγμή θα αποτελούσε μεγαλύτερο κίνδυνο για την πρόοδο της οικονομίας» ανέφερε μία ημέρα μετά την απόφαση της ΕΚΤ να συνεχίσει την αύξηση των επιτοκίων ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Φερνάντο Μεντίνα.

    Αντιδράσεις υπήρξαν και από την Ιταλία, η οποία και στο παρελθόν έχει ασκήσει σκληρή κριτική στην κεντρική τράπεζα για τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων.

    «Η Λαγκάρντ ζει στον Άρη»

    Με την ανάπτυξη στην ευρωζώνη να βρίσκεται στο επίκεντρο και τις προβλέψεις της ΕΚΤ να επιβεβαιώνουν μία υποτονική πορεία, χώρες του Νότου εξέφρασαν ανοιχτά την αντίθεσή τους στην επιλογή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να επιμείνει στη μάχη ενάντια στον πληθωρισμό, «θυσιάζοντας» την ανάπτυξη.

    «Η ΕΚΤ, η οποία δεν ενδιαφέρεται για τις οικονομικές δυσκολίες των οικογενειών και των επιχειρήσεων, αυξάνει το κόστος του χρήματος», δήλωσε ο Ιταλός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ηγέτης της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Rete 4 το βράδυ της Πέμπτης, σύμφωνα με το Ansa. «Η Λαγκάρντ ζει στον Άρη», συνέχισε.

    Στην ίδια γραμμή ήταν και ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης και μέλος του κόμματος Αδελφοί της Ιταλίας, Αντόλφο Ούρσο, ο οποίος εξέφρασε την άποψή του ότι η νέα κίνηση της ΕΚΤ δεν θα βοηθήσει την οικονομική ανάπτυξη, ενώ ο Αντόνιο Ταγιάνι, υπουργός Εξωτερικός δήλωσε «απογοητευμένος».

    Η Ισπανία επέλεξε να κρατήσει μια πιο διπλωματική στάση αν και υποστήριξε ότι η ΕΚΤ πρέπει να μην προχωρήσει σε μία νέα αύξηση.

    «Σίγουρα θα δώσουμε μεγάλη προσοχή στις εξηγήσεις της ΕΚΤ σχετικά με την χθεσινή της απόφαση, η οποία προφανώς – και υποθέτω ότι θα την επιβεβαιώσουν – μάλλον βάζει τέλος στην πολύ γρήγορη αύξηση των επιτοκίων που ζήσαμε τους τελευταίους 12 μήνες», δήλωσε στους δημοσιογράφους η  αναπληρώτρια πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας Νάντια Καλβίνο

    Το τέλος των αυξήσεων;

    Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη σε μία από τις δύσκολες εκτιμήσεις για αναλυτές και traders, η ΕΚΤ αποφάσισε να προχωρήσει σε μία ακόμη αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις για την οικονομία εκτοξεύοντας το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης στο 4,5%.

    Η αγορά «γιόρτασε» το τέλος των αυξήσεων, χωρίς όμως η επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ να στείλει ένα ξεκάθαρο σήμα ότι η ΕΚΤ έχει τελειώσει με αυτό. Εμφανίστηκε ικανοποιημένη με το επίπεδο στο οποίο έχουν φτάσει τα επιτόκια, άφησε όμως όλα τα σενάρια ανοιχτά.

    Επενδυτές και οικονομολόγοι εκτιμούν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα, καθώς και ευρωπαίοι αξιωματούχοι, από το μέτωπο με τα γεράκια της ΕΚΤ, εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι αυτά τα επίπεδα είναι ικανά να ασκήσουν πιέσεις στον πληθωρισμό.

    Βουτιά για το ευρώ

    Οι traders έχουν ήδη αρχίσει τα στοιχήματα για την μείωση των επιτοκίων, με την πλειοψηφία αυτών να την τοποθετούν τον Ιούνιο του 2024, εκτιμώντας ότι μέχρι το τέλος του επόμενου έτους θα μπορούσαν να έχουν γίνει έως και τρεις σταδιακές μειώσεις.

    Τα στοιχήματα αυτά έχουν πλήξει το ευρώ, το οποίο υποχώρησε για ένατη συνεχόμενη εβδομάδα, στο μεγαλύτερο σερί πτώσης από τότε που δημιουργήθηκε πριν από δύο δεκαετίες. Έχει υποχωρήσει κατά 5,6% έναντι του δολαρίου μετά την κορύφωσή του στα μέσα Ιουλίου και επί του παρόντος διαπραγματεύεται κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο.

    Διαβάστε επίσης:

    ΕΚΤ: Βουλιάζουν τα δάνεια των νοικοκυριών – Στη μέγγενη των επιτοκίων η ανάπτυξη

    ΕΚΤ: Καταρχήν αντίθετη στην επιβολή έκτακτου φόρου στις ιταλικές τράπεζες

    Ολλανδία: Η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και 40 χρόνια



    ΣΧΟΛΙΑ