• Οικονομία

    Νέες ρυθμίσεις για ΛΑΡΚΟ και ναυπηγεία Σκαραμαγκά

    Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας

    Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας


    Παρατείνεται η ειδική διαχείριση της ΛΑΡΚΟ και επιπλέον παρατείνονται, μέχρι 15 Ιουλίου 2023, οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου του προσωπικού για τη συντήρηση του Συγκροτήματος Εργοστασίου Λάρυμνας.

    Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για τις καταπατημένες εκτάσεις του δημοσίου, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των δύο παράλληλων διεθνών ανοικτών διαγωνιστικών διαδικασιών που διενεργήθηκαν από την Ειδική Διαχείριση και από το ΤΑΙΠΕΔ, να μεταβιβαστούν ή διατεθούν τα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ και του Ελληνικού Δημοσίου στον επιτυχόντα επενδυτή, προς όφελος της βιωσιμότητας της εταιρείας και της ισχυροποίησης της εθνικής οικονομίας, να ανακτηθούν οι κρατικές ενισχύσεις και να ικανοποιηθούν οι πιστωτές, μέσω του οριστικού πίνακα κατάταξης.

    Όπως τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αντιμετωπίζεται οριστικά και με ασφάλεια δικαίου, και κατόπιν εκτενούς διαβούλευσης με τους αρμόδιους φορείς, η καταβολή ποσών προς ικανοποίηση βεβαιωμένων απαιτήσεων από ομαδικά συνταξιοδοτικά συμβόλαια, που είχαν συναφθεί με επιχειρήσεις που τελούν υπό ασφαλιστική εκκαθάριση.

    Προσδιορίζεται ότι ο αντισυμβαλλόμενος της υπό ασφαλιστική εκκαθάριση εταιρείας, που είναι ο εργοδότης, είναι ο δεκτικός καταβολής για λογαριασμό εκάστου ασφαλισμένου μέλους.

    Στο πλαίσιο αυτό αντιμετωπίζεται και το ειδικότερο πρόβλημα που είχε ανακύψει με τις αξιώσεις ασφαλίσματος των ασφαλισμένων μελών της ΛΑΡΚΟ από το ομαδικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα με την υπό ασφαλιστική εκκαθάριση ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ, μετά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της στις 21.9.2009.

    Τέλος, προβλέπεται η προνομιακή ικανοποίηση των πρώην εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ αναφορικά με απαιτήσεις, οι οποίες θα αναγγελθούν κατά τη διαδικασία αναγγελίας απαιτήσεων πιστωτών προς τον ειδικό διαχειριστή για την καταβολή του συνόλου ή του εναπομείναντος μέρους της προβλεπόμενης στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο αποζημιωτικής παροχής.

    Ρυθμίσεις για το Ναυπηγείο Σκαραμαγκά

    Με την αξιολογούμενη ρύθμιση επιλύεται το ζήτημα της ύπαρξης χρόνιων εργατικών απαιτήσεων εργαζομένων που απασχολήθηκαν για την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

    Προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις αυτές, κατατάσσονται στην ίδια τάξη, με τις απαιτήσεις από παροχή εξαρτημένης εργασίας που προέκυψαν μέσα στην τελευταία διετία, πριν τη θέση της επιχείρησης σε ειδική διαχείριση.

    Ρυθμίζονται κατ’ αυτόν τον τρόπο οι απαιτήσεις όσων εργαζομένων απασχολήθηκαν κατά τη διάρκεια υλοποίησης ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών αποκλειστικά και μόνο στο πλαίσιο εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος.

    Επίσης, επιχειρείται η ολοκλήρωση των αναγκαίων εργασιών και δοκιμών στα Y/Β «ΠΙΠΙΝΟΣ», «ΜΑΤΡΩΖΟΣ», «ΚΑΤΣΩΝΗΣ» και «ΩΚΕΑΝΟΣ», με σκοπό να μεγιστοποιηθεί η επιχειρησιακή τους εκμετάλλευση και η απόδοσή τους, το συντομότερο δυνατό, στο Πολεμικό Ναυτικό.

    Οι παραπάνω εργασίες απαιτούν ειδικό εξοπλισμό υποστήριξης κατά την παραμονή τους τόσο στο νερό όσο και κατά το δεξαμενισμό τους, καθώς και κατάλληλα εξοπλισμένα συνεργεία, με αντίστοιχα πεπειραμένο προσωπικό.

    Ως εκ τούτου είναι προτιμητέο να διενεργηθούν στο χώρο της ΕΝΑΕ, προκειμένου να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία των εργαζομένων και να διασφαλιστεί το καλύτερο αποτέλεσμα, στον συντομότερο δυνατό χρόνο.

    Συνεπώς, για λόγους εθνικού συμφέροντος αλλά και προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση των ναυπηγείων στο νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, ως ενεργή ναυπηγοεπισκευαστική μονάδα, καθόσον τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, μπορούν να αναλάβουν ανά πάσα στιγμή εξοπλιστικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού, εκτιμάται ότι είναι αναγκαία η παράταση της παραμονής του ΠΝ στις εγκαταστάσεις ΕΝΑΕ, και συναφώς η επιπλέον χρηματοδότηση για μισθοδοσία, ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων, λειτουργικά έξοδα, συντήρηση υποδομών ναυπηγείου, καθώς και για εργασίες Υ/Β και συνοδών πλοίων.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ