• Οικονομία

    Νέα παρέμβαση για τη στήριξη της οικονομίας ετοιμάζει η ΕΚΤ, με το βλέμμα στην Ιταλία

    • Bloomberg
    ΕΚΤ: Ελληνικά ομόλογα άνω των 32 δισ. ευρώ

    Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος ΕΚΤ


    Τηλεδιάσκεψη στην οποία είναι πιθανό να συζητηθεί και το θέμα της αποδοχής ομολόγων μη επενδυτικής κατηγορίας (junk) ως collateral από τις τράπεζες πραγματοποιείται σήμερα στην ΕΚΤ.

    Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, το θέμα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς υπάρχουν ανησυχίες ότι το επόμενο διάστημα, λόγω του κόστους της πανδημίας, θα ακολουθήσουν υποβαθμίσεις που θα αφορούν τόσο κρατικά όσο και εταιρικά ομόλογα. Την Παρασκευή που μας έρχεται αναμένεται άλλωστε και η ετυμηγορία της S&P για την Ιταλία, η οποία βρίσκεται αυτήν τη στιγμή δύο βαθμίδες πάνω από την επενδυτική κατηγορία, αλλά με αρνητικές προοπτικές. Αυτό σημαίνει ότι τυχόν υποβάθμιση της χώρας θα μπορούσε ενδεχομένως να πετάξει εκτός των προγραμμάτων αναχρηματοδότησης και αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, επισπεύδοντας μια πιθανή οικονομική κρίση.

    Από την άλλη πλευρά, όπως σημειώνουν οικονομολόγοι και αναλυτές, αν η ΕΚΤ αποφασίσει να δέχεται ως collateral και ομόλογα junk, το παιχνίδι θα αλλάξει, αποδεικνύοντας ότι η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης είναι αποφασισμένη να προχωρήσει ακόμη πιο πέρα.

    Σε κάθε περίπτωση, η ΕΚΤ έκανε το πρώτο βήμα για την αποδοχή και ομολόγων μη επενδυτικής κατηγορίας τον περασμένο μήνα, όταν αποφάσισε να κάνει δεκτά το νέο, έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της και τα ελληνικά ομόλογα. Με δεύτερο βήμα την αποδοχή, λίγες ημέρες αργότερα, των ελληνικών κρατικών ομολόγων ως ενέχυρο, κίνηση που επιτρέπει πλέον στις ελληνικές τράπεζες να δανείζονται από την κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης, ενώ χαλάρωσε και το γενικότερο πλαίσιο για τα ομόλογα που χρησιμοποιούνται ως ενέχυρο.



    ΣΧΟΛΙΑ