• Τράπεζες

    Στα 4 δισ. τα δάνεια για τα οποία έχουν ανασταλεί οι δόσεις

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    καραβιας-φωκιων-βασιλης-ψαλτης-παυλος-μυλωνας-χρηστος-μεγαλου

    Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς


    Σε αναστολές δόσεων για δάνεια ύψους 4 δισ. ευρώ περίπου έχουν προχωρήσει μέχρι, σήμερα οι τράπεζες, στο πλαίσιο των αποφάσεων που έχουν ληφθεί για την προστασία από τις επιπτώσεις της κρίσης.

    Στα προγράμματα αναστολής δόσεων έχουν ενταχθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, περί τους 60.000 ιδιώτες και ατομικές ή πολύ μικρές επιχειρήσεις, απολαμβάνοντας το πάγωμα των οφειλών τους για τρεις, έξι ή και εννέα μήνες.

    Σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες από τα 4 δις ευρώ των αναστολών και ρυθμίσεων που έχουν εφαρμόσει ήδη οι τράπεζες, τη μερίδα του λέοντος έχει η Alpha Bank, αναστέλλοντας τις δόσεις για δάνεια ύψους 2 δις ευρώ περίπου. Ακολουθεί η τράπεζα Πειραιώς με αναστολές δόσεων για οφειλές άνω των 800 εκατ. ευρώ, ενώ τα στοιχεία κατατάσσουν αμέσως μετά την Εθνική τράπεζα και τη Eurobank.

    Το μέτρο της αναστολής δόσεων αναμένεται να επεκταθεί σταδιακά έως και τα τέλη Μαίου σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό ιδιωτών και μικρών επιχειρήσεων, καθώς οι τράπεζες αποκτούν πρόσβαση σε όλο και μεγαλύτερο ΑΦΜ με βάση τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που έχει εντάξει το δημόσιο στις πληττόμενες επιχειρήσεις. Οι τράπεζες έχουν ήδη αποκτήσει πρόσβαση σε 400.000 ΑΦΜ που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένους ΚΑΔ και έως και τα τέλη του μήνα αναμένεται να έχουν την πλήρη λίστα των ΑΦΜ που πλήττονται λόγω του lockdown στην οικονομία.

    Να σημειωθεί ότι τόσο η Alpha Bank όσο και η τράπεζα Πειραιώς μέσω της Intrum, εγκαινίασαν το πρόγραμμα αναστολής οφειλών για τους δανειολήπτες που πλήττονται ήδη από τις αρχές Μαρτίου, ξεκινώντας σε πρώτη φάση με τρίμηνο πάγωμα της δόσης, που θα επανεξεταστεί ανάλογα με την εξέλιξη της κρίσης, ενώ η Εθνική τράπεζα και η Eurobank μέσω της doValue, έχουν ανακοινώσει 6μηνο πάγωμα που μπορεί να φτάσει ακόμη και τους εννέα μήνες.

    Στα 4 δισ. ευρώ των δανείων που έχουν «προστατευθεί» μέχρι σήμερα από πιθανή αθέτηση οφειλών λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν περιλαμβάνονται τα δάνεια των μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων. Για αυτή τη συγκεκριμένη κατηγορία οι τράπεζες εφαρμόζουν συνδυασμό μέτρων που εκτός από πάγωμα των δόσεων κεφαλαίου, περιλαμβάνει μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας, με διεύρυνση των πιστωτικών γραμμών και νέες χορηγήσεις για κεφάλαια κίνησης.



    ΣΧΟΛΙΑ