• Οικονομία

    Μεγαλοφειλέτες Δημοσίου: Το τελευταίο μήνυμα της εφορίας – «Ρυθμίστε ή βγαίνετε στα μανταλάκια»

    Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της ΑΑΔΕ

    Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της ΑΑΔΕ


    Τελειώνει ο χρόνος για τους μεγαλοφειλέτες του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς στις 30 του μήνα θα δημοσιευθεί η λίστα με όσους χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

    Τις επόμενες ώρες αναμένεται να λάβουν το τελευταίο προειδοποιητικό μήνυμα από την ΑΑΔΕ, με το οποίο θα ενημερώνονται ότι τελειώνει ο χρόνος για να ρυθμίσουν ή να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Σε αντίθετη περίπτωση, θα δουν το όνομά τους να κρέμεται στα «μανταλάκια» της εφορίας.

    Με βάση το χρονοδιάγραμμα, οι μεγαλοφειλέτες λαμβάνουν την τελευταία υπενθύμιση σχεδόν 8 ημέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία, η οποία φέτος πέφτει ελάχιστα 24ωρα πριν στηθούν οι κάλπες στη χώρα μας.

    Δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς, πως ακόμα και αν ένας οφειλέτης έχει «φεσώσει» το κράτος με εκατομμύρια ευρώ και έχει αδιαφορήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, το όνομά του δεν είναι δημοσιοποιήσιμο μέχρι να αναρτηθεί η λίστα των μεγαλοφειλετών από την ΑΑΔΕ.

    Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με την πασίγνωστη επιχειρηματική οικογένεια, στην οποία ανήκει ένα τεράστιο ληξιπρόθεσμο χρέος που εμφανίστηκε στα βιβλία της ΑΑΔΕ, ύψους 800 εκατ. τον Φεβρουάριο του 2022.

    Φυσικά, η ανάρτηση των ονομάτων των φυσικών προσώπων, αλλά και των επιχειρήσεων, δεν έχει ως στόχο το… «κουτσομπολιό», αλλά την ενημέρωση των πολιτών για το προφίλ των συγκεκριμένων οφειλετών.

    Η αναβολή στο και 5’

    Υπενθυμίζεται πως πέρυσι ακυρώθηκε στο… και πέντε η δημοσίευση της λίστας των μεγαλοφειλετών του Δημοσίου. Με έκτακτη απόφαση των (τότε) Υφυπουργών Οικονομικών και Εργασίας «ακυρώθηκε» η ανάρτησή της και μάλιστα η απόφαση ήρθε σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά τη λήξη της προθεσμίας και συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2022, χωρίς καμία απολύτως περαιτέρω αιτιολόγηση.

    «Εξαιρετικά, για τα ημερολογιακά έτη 2020, 2021, 2022 και 2023, οι καταστάσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί, επικαιροποιούνται μέχρι την 30ή Ιουνίου 2023», ανέφερε πέρυσι η κοινή απόφαση των Υφυπουργών Οικονομικών και Εργασίας.

    Στην «αφάνεια» επί… 4 χρόνια

    Η δημόσια «διαπόμπευση» των μεγαλοφειλετών του Δημοσίου ξεκίνησε το 2011, ενώ η τελευταία δημοσιοποίηση των ονομάτων είχε πραγματοποιηθεί το 2019. Έκτοτε η λίστα… αγνοείται, αφού λόγω των αλλεπάλληλων κρίσεων, αποφασίστηκε να μην βγαίνουν στα «μανταλάκια» τα ονοματεπώνυμα, τα ΑΦΜ και οι συνολικές οφειλές των μεγαλοφειλετών.

    Συγκεκριμένα, θα πρέπει να αναγράφονται το όνομα ή η επωνυμία του φυσικού ή νομικού προσώπου, ο ΑΦΜ, το ποσό της αρχικής οφειλής, οι προσαυξήσεις και το συνολικό χρέος και στη διπλανή στήλη θα βρίσκονται οι λίστες των οφειλετών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τέλος το άθροισμα των οφειλών.

    Με αυτό τον τρόπο, οι επιχειρηματίες και τα υπόλοιπα φυσικά και νομικά πρόσωπα που χρωστούν δισ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο, έχουν κρατήσει «κρυφή» την ταυτότητά τους για περισσότερα από 4 συνεχή έτη, αφού η διαδικασία είχε «παγώσει» από τον Ιούνιο του 2019.

    Η πασίγνωστη επιχειρηματική οικογένεια με τα 800 εκατ.

    Στις λίστες περιλαμβάνονται πτωχευμένοι επιχειρηματίες που κάποτε μεσουρανούσαν και τώρα έχουν «φεσώσει» το κράτος με δις ευρώ, πτωχευμένες επιχειρήσεις που έχουν αφήσει απλήρωτα τεράστια χρέη ή εταιρείες στις οποίες έχουν επιβληθεί μεγάλα πρόστιμα και οι υπόχρεοι δεν τα έχουν καν ρυθμίσει, αφήνοντάς τα να παίρνουν προσαυξήσεις εκατομμυρίων ευρώ.

    Μάλιστα, τον Φεβρουάριο του 2022 προκάλεσε αίσθηση το γεγονός ότι στα βιβλία της ΑΑΔΕ εμφανίστηκε ξαφνικά ένα τεράστιο ληξιπρόθεσμο χρέος 800 εκατ.ευρώ το οποίο αφορούσε μόνο έναν ΑΦΜ. Τότε, πληροφορίες ανέφεραν πως πρόκειται για μια πασίγνωστη επιχειρηματική οικογένεια που διαθέτει πολύ μεγάλη περιουσία, η οποία μάλιστα μεσουρανούσε στον κλάδο που δραστηριοποιούνταν επί δεκαετίες.

    Μάλιστα, από τον έλεγχο της Εφορίας Ανώνυμων Εταιρειών που διενήργησε τον έλεγχο της συγκεκριμένης επιχείρησης, προέκυψαν πρόστιμα, αλλά και η μη καταβολή φόρου εισοδήματος, φόρου μισθωτών υπηρεσιών και ΦΠΑ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για μία παλιά υπόθεση και συγκεκριμένα από μια θηριώδη οικογενειακή επιχείρηση, η οποία είχε απασχολήσει ιδιαίτερα το ελληνικό επιχειρείν την περίοδο 2015-2016, καθώς τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισε οδήγησαν στην -ηχηρή- κατάρρευσή της.

    Η εν λόγω επιχείρηση δραστηριοποιούνταν τόσο στο λιανεμπόριο όσο και τον φαρμακευτικό κλάδο επί δεκαετίες. Θα πρέπει να σημειωθεί βέβαια πως η συγκεκριμένη οικογένεια ήταν (και είναι) για σχεδόν 50 χρόνια από τις 100 πιο πλούσιες στη χώρα, καθώς «μεσουρανούσε» στο ελληνικό επιχειρείν από το 1960.

    Διαβάστε επίσης:

    Πώς ο Πιτσιλής «έπιασε» το μοντέλο-influencer και τον γνωστό παρουσιαστή για φοροδιαφυγή

    Στον αέρα βγαίνουν τα ονόματα των μεγαλοφειλετών – Η λίστα θα αποκαλύπτει και τους πασίγνωστους επιχειρηματίες με ληξιπρόθεσμα χρέη των 800 εκατ.

    Οι επόμενες κινήσεις για την πασίγνωστη επιχείρηση με τα ληξιπρόθεσμα χρέη των 800 εκατ. ευρώ

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ