• Οικονομία

    15 μέρες διορία για την πασίγνωστη επιχειρηματική οικογένεια να ρυθμίσει τα χρέη της – Έρχεται η λίστα με τους μεγαλοφειλέτες του Δημοσίου

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της ΑΑΔΕ

    Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της ΑΑΔΕ


    Ακριβώς πριν από τις εκλογές αναμένεται να φτάσουν στα χέρια των μεγαλοφειλετών του Δημοσίου τα τελευταία σημειώματα της ΑΑΔΕ και του ΕΦΚΑ, με τα οποία θα τους καλούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να μην κρεμαστούν στα… μανταλάκια τα ονόματα και οι διευθύνσεις τους.

    Στη λίστα (πέραν των γνωστών προσώπων, αρκετοί εξ αυτών δεν είναι καν εν ζωή, ενώ υπάρχουν και επιχειρήσεις που έχει πτωχεύσει εδώ και χρόνια) αναμένεται να εμφανιστούν γνωστές εταιρείες που κάποτε μεσουρανούσαν και πασίγνωστες επιχειρηματικές οικογένειες με τεράστια χρέη.

    Στα… μανταλάκια στις 30 Ιουνίου

    Η ανάρτηση της λίστας των μεγαλοφειλετών που χρωστούν στο κράτος πάνω από 150.000 ευρώ αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 30 Ιουνίου. Ωστόσο, τα τελευταία σημειώματα που θα τους υπενθυμίζουν ότι χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο θα καταφτάσουν σχεδόν οκτώ ημέρες νωρίτερα, ώστε να υπάρχει περιθώριο σχεδόν μίας εβδομάδας για να εμφανιστούν και να ρυθμίσουν τα χρέη.

    Το ενδιαφέρον στοιχείο όμως είναι ότι αυτό το χρονοδιάγραμμα οδηγεί ελάχιστα 24ωρα πριν στηθούν οι νέες κάλπες στις 25 Ιουνίου και, συγκεκριμένα, έως την Παρασκευή πριν τις νέες εκλογές. Φυσικά όλα γίνονται σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο, το οποίο αναφέρει πως πριν από τη δημοσιοποίηση θα πρέπει να υπάρξει προηγούμενη ενημέρωση των οφειλετών σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.

    Αυτό σημαίνει πως οι λίστες των μεγαλοφειλετών είναι ήδη έτοιμες από την ΑΑΔΕ για τον ΕΦΚΑ και θα αναρτηθούν κανονικά στο τέλος του μήνα, όπως ορίζει ο νόμος.

    Υπενθυμίζεται πως οι λίστες δεν έχουν ανανεωθεί από το 2019, καθώς μεσολάβησαν η υγειονομική και έπειτα η ενεργειακή κρίση. Ωστόσο η ανάρτηση της περσινής λίστας των μεγαλοφειλετών ακυρώθηκε κυριολεκτικά στο… και πέντε, αφού κοινή υπουργική απόφαση, που εκδόθηκε σχεδόν δύο εβδομάδες μετά τη λήξη της προθεσμίας, ενημέρωνε πως η ανάρτηση της λίστας των μεγαλοφειλετών θα πραγματοποιηθεί έως τις 30 Ιουνίου του 2023. 

    Τα παραπάνω σημαίνουν πως χιλιάδες οφειλέτες του ελληνικού Δημοσίου θα πάρουν στα χέρια τους ενημερωτικά σημειώματα από την εφορία και τα ταμεία έως και την Παρασκευή πριν στηθούν οι κάλπες και, σε περίπτωση που δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμα για ρύθμιση των οφειλών τους, τότε θα προχωρήσει η δημόσια διαπόμπευσή τους με την ανάρτηση του ονόματος, της διεύθυνσης, το ύψος της οφειλής και των προσαυξήσεων.

    Φυσικά οι συγκεκριμένοι οφειλέτες δεν θα λάβουν μόνο το συγκεκριμένο ενημερωτικό σημείωμα καθώς είχε προηγηθεί ήδη η αποστολή e-mail, με το οποίο προειδοποιούνται ότι στο τέλος Ιουνίου θα αναρτηθεί η λίστα με το όνομά τους.

    Από «κόσκινο» όλα τα περιουσιακά στοιχεία

    Η δημόσια διαπόμπευση των μεγαλοφειλετών του Δημοσίου έχει ως στόχο να αποτελέσει μία «δεξαμενή» πληροφοριών για όσους χρωστούν στο κράτος τεράστια ποσά και δεν έχουν μπει καν στον κόπο να τα ρυθμίσουν. Έτσι σε περίπτωση που ένας εκ των οφειλετών επιχειρήσει να πραγματοποιήσει μία συναλλαγή με το Δημόσιο (πχ να συμμετάσχει σε διαγωνισμό) θα εντοπίζονται άμεσα ο ΑΦΜ και το όνομά του.

    Στη συνέχεια ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός θα αναζητήσει περιουσιακά στοιχεία των συγκεκριμένων οφειλετών και, εφόσον τα εντοπίσει, θα προχωρήσει άμεσα σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, ώστε να εισρεύσει «ζεστό» χρήμα στα κρατικά ταμεία.

    Η πασίγνωστη επιχειρηματική οικογένεια με τα 800 εκατ. ευρώ

    Αξίζει να σημειωθεί πως η δημοσιοποίηση ενός ονόματος που χρωστά στο Δημόσιο μπορεί να πραγματοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο μέσω της συγκεκριμένης λίστας της Ανεξάρτητης Αρχής. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα πασίγνωστης επιχειρηματικής οικογένειας που πρόσθεσε στα βιβλία της εφορίας το ληξιπρόθεσμο χρέος των 800 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2022.

    Το όνομα της οικογένειας, που δραστηριοποιείτο στο παρελθόν στον τομέα του λιανικού εμπορίου και τον φαρμακευτικό κλάδο, δεν μπορεί να δημοσιοποιηθεί πριν αναρτηθεί η συγκεκριμένη λίστα. Ωστόσο, σε περίπτωση που δεν προχωρήσει σε ρύθμιση των οφειλών μέσα στις επόμενες 15 ημέρες, τότε θα δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία.

    Σύμφωνα με τους ελέγχους που πραγματοποίησε η ΑΑΔΕ, εν λόγω επιχείρηση δεν είχε καταβάλει επί πολλά χρόνια φόρο μισθωτών υπηρεσιών, φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ. Μετά και την επιβολή προστίμων τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία που εμφανίστηκαν στα βιβλία της ΑΑΔΕ τον Φεβρουάριο άγγιζαν τα 800 εκατ. ευρώ.

    Ποιους περιλαμβάνουν οι λίστες

    Στις λίστες μεγαλοφειλετών της ΑΑΔΕ, που θα δημοσιοποιηθούν στο τέλος Ιουνίου, θα περιλαμβάνονται φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν:

    • Βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή προς την εφορία που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από τα πληροφοριακά συστήματα Φορολογίας και Τελωνείων.
    • Βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης προς τον ΕΦΚΑ που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από το πληροφοριακό σύστημα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

    Για τα φυσικά πρόσωπα η λίστα θα αναγράφει τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία και μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων.

    Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες θα δημοσιοποιηθούν ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, επωνυμία, διεύθυνση έδρας, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία, Ε.Φ.Κ.Α., μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων και παρατηρήσεις.

    Διαβάστε επίσης

    Πασίγνωστη οικογένεια πίσω από τα ληξιπρόθεσμα χρέη των 800 εκατ. προς το Δημόσιο που «έσκασαν» τον Φεβρουάριο

    Οι επόμενες κινήσεις για την πασίγνωστη επιχείρηση με τα ληξιπρόθεσμα χρέη των 800 εκατ. ευρώ

    Απλήρωτοι φόροι στο τετράμηνο 2,4 δισ. ευρώ

    ΑΑΔΕ: Διαγραφή οφειλών του ΟΣΕ από την εφορία ύψους €7,5 δισ.

    Mεγαλοφειλέτες του Δημοσίου: Σε 25 ημέρες οι νέες λίστες  

    ──────────────────

    Εκλογές 2023

    Εκλογές 2023: Όλη η επικαιρότητα στο mononews.gr

    Οδηγός – Πού και πώς ψηφίζω στις 25 Ιουνίου

    Δείτε live τον χάρτη των αποτελεσμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ