• Οικονομία

    Κίνα: Έκπληξη από τις τράπεζες, διατήρησαν σταθερό το βασικό επιτόκιο στα πενταετή ενυπόθηκα δάνεια

    • NewsRoom

    EPA/ALEX PLAVEVSKI


    Σταθερό διατήρησαν οι κινεζικές τράπεζες το βασικό επιτόκιο για τα πενταετή ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια, μια κίνηση έκπληξη που προκάλεσε σύγχυση στις ασιατικές αγορές για τον τρόπο με τον οποίο η Κίνα προσεγγίζει πλέον την κρίση στον χώρο του real estate.

    Το βασικό επιτόκιο του πενταετούς δανείου διατηρήθηκε σταθερό στο 4,2% τη Δευτέρα, σύμφωνα με στοιχεία της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, την ώρα που οι οικονομολόγοι προέβλεπαν μείωση κατά 15 μονάδες βάση, σε μια κίνηση που θα ερχόταν ως συνέχεια της μείωσης του επιτοκίου μακροπρόθεσμου δανεισμού από την κεντρική τράπεζα, την περασμένη εβδομάδα. Αντίθετα, αυτό που επέλεξαν οι τράπεζες ήταν μια μείωση στο βασικού επιτοκίου δανεισμού ενός έτους, κατά 10 μονάδες βάσης, στο 3,45% από 3,55%. Μια μείωση μικρότερη από αυτή που ανέμεναν οι περισσότεροι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

    Ενώ τα επιτόκια καθορίζονται από τις τράπεζες, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας έχει επιρροή στη μηνιαία ρύθμιση. Τα «γενικά επιτόκιο» βασίζονται σε αυτά που προσφέρουν 18 τράπεζες στους καλύτερους πελάτες τους και αναφέρονται ως «spread επί του επιτοκίου συμβολαίου ενός έτους της κεντρικής τράπεζας».

    Η απόφαση των 18 τραπεζών έρχεται παρά τη συνάντηση της περασμένης εβδομάδας, μεταξύ της κεντρική τράπεζα και των χρηματοπιστωτικών ρυθμιστικών αρχών με τα στελέχη του τραπεζικού τομέα, κατά την οποία ζητήθηκε από τους  δανειστές να ενισχύσουν τα δάνεια, η ζήτηση των οποίων παρουσιάζει υποχώρηση.

    Η συνάντηση είχε θεωρηθεί ως ένας προπομπός για μια μείωση στα επιτόκια πενταετούς διάρκειας των τραπεζών. Η τελική απόφαση προκάλεσε απογοήτευση στις αγοράς, σε μια περίοδο που η αγορά ακινήτων αντιμετωπίζει ισχυρές προκλήσεις. Ο MSCI China Index υποχώρησε έως και 1,1% στο χαμηλότερο επίπεδο από την 1η Ιουνίου, ενώ το υπεράκτιο γουάν υποχώρησε κατά 0,2% σε σχέση με το δολάριο. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Κίνας μειώθηκαν κατά μία μονάδα βάσης στο 2,55%, το χαμηλότερο από το 2020.

    «Η απόφαση να διατηρηθεί το 5ετές αμετάβλητο είναι αινιγματική», δήλωσε ο Zhang Zhiwei, επικεφαλής οικονομολόγος στην Pinpoint Asset Management Ltd. «Δεν είναι σαφές πώς να ερμηνευτεί αυτή η απόφαση και η περικοπή την περασμένη εβδομάδα».

    Από την πλευρά τους οι οικονομολόγοι της Capital Economics έκαναν λόγο για «απογοητευτική» κίνηση, η οποία «ενισχύει την άποψή μας ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας είναι απίθανο να αγκαλιάσει τις σημαντικές μειώσεις που απαιτούνται για την αναζωογόνηση της πιστωτικής ζήτησης. Το αποτέλεσμα είναι ότι, ενώ η νομισματική χαλάρωση θα προσφέρει κάποια ανακούφιση στις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, δεν θα είναι αρκετή για να καθορίσει ένα κατώτατο όριο στην ανάπτυξη. Αντίθετα, το κλειδί θα είναι η έκταση της δημοσιονομικής στήριξης».

    Τα αδύναμα στοιχεία πρόσφατα ώθησαν πολλές τράπεζες να μειώσουν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη για το έτος κάτω από το 5%, υποδηλώνοντας ότι η κυβέρνηση μπορεί να χάσει έναν στόχο ανάπτυξης που είχε τεθεί νωρίτερα φέτος. Οι επενδυτές ανησυχούν επίσης για τους κινδύνους μετάδοσης μετά από μια κρίση ρευστότητας σε μια μεγάλη σκιώδη τράπεζα.

    Διαβάστε επίσης

    Κίνα: Απροσδόκητη νέα μείωση επιτοκίων με φόντο την ασθμαίνουσα οικονομία

    Kίνα: Αθέτηση πληρωμών από χρηματοοικονομικό κολοσσό – Φόβοι για ντόμινο

    Evergrande: Ο κινεζικός κολοσσός ακινήτων κήρυξε πτώχευση στις ΗΠΑ



    ΣΧΟΛΙΑ