• Business

    Kίνα: Αθέτηση πληρωμών από χρηματοοικονομικό κολοσσό – Φόβοι για ντόμινο

    • Bloomberg
    Σι Τζινπινγκ, Πρόεδρος Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας

    Σι Τζινπινγκ, Πρόεδρος Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας


    Νέες ανησυχίες σχετικά με την κατάσταση του κλάδου της σκιώδους τραπεζικής της χώρας, προκαλεί ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων της Κίνας, μετά την αθέτηση πληρωμών σε πολλά επενδυτικά προϊόντα υψηλής απόδοσης.

    Το θέμα ήλθε στο προσκήνιο, καθώς αρκετοί πελάτες της Zhongzhi Enterprise, ενός χρηματοοικονομικού ομίλου ετερογενών δραστηριοτήτων που διαχειρίζεται περίπου 1 τρισ. γιουάν (138 δισ. δολάρια), αποκάλυψαν καθυστερημένες πληρωμές από μονάδα παροχής χρηματοοικονομικών συμβουλών.

    Σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, σε μια ένδειξη ότι οι κινεζικές αρχές ανησυχούν για πιθανό ντόμινο, η τραπεζική ρυθμιστική αρχή έχει συγκροτήσει ομάδα risk management στη Zhongzhi.

    Παρόλο που εκτός Κίνας δεν είναι και τόσο γνωστή, η Zhongzhi αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους “παίκτες” στη χρηματοοικονομική βιομηχανία της χώρας, η οποία συνδυάζει χαρακτηριστικά εμπορικής και επενδυτικής τραπεζικής ιδιωτικών κεφαλαίων και διαχείρισης περιουσίας, ενώ σημειώνει συνολικό ενεργητικό 2,9 τρισ. δολάρια.

    Η αθέτηση πληρωμών εμφανίστηκε σε μια περίοδο αυξημένης ανησυχίας για τον κλάδο του real estate, μετά την πτώχευση της Evergrande και άλλων κολοσσών του κλάδου και ενώ η οικονομία της Κίνας εμφανίζει σημάδια σημαντικής  επιβράδυνσης.

    Σημειώνεται ότι οι εταιρείες του κλάδου συγκεντρώνουν αποταμιεύσεις από πλούσια νοικοκυριά και εταιρικούς πελάτες, προκειμένου να προσφέρουν δάνεια και να επενδύσουν σε ακίνητα, μετοχές, ομόλογα και εμπορεύματα.

    Διαβάστε επίσης: 

    PayPal: Ο Alex Chriss αναλαμβάνει νέος CEO

    Ryanair: Προς νέο ρεκόρ αριθμού επιβατών τον Αύγουστο

    Tesla: Μειώνει ξανά τιμές στην Κίνα – Ενισχύεται ο ανταγωνισμός



    ΣΧΟΛΙΑ