• Οικονομία

    Σε… ΚΑΔ και ο χειμερινός τουρισμός – Ετοιμάζονται παρεμβάσεις για χιονοδρομικά και χειμερινά θέρετρα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Νέα παρέμβαση για τον χειμερινό τουρισμό σχεδιάζει η κυβέρνηση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ήδη απεργάζεται νέο πακέτο μέτρων στήριξης των χειμερινών καταλυμάτων, των ξενοδοχείων που φιλοξενούν εκδηλώσεις και συνέδρια που κατά κανόνα πραγματοποιούνται τη χειμερινή σεζόν, των εστιατορίων και των χιονοδρομικών κέντρων.

    Τυπικά, η χειμερινή σεζόν ξεκινά μετά την 28η Οκτωβρίου και συνήθως διαρκεί μέχρι το Πάσχα. Ήδη, περιοχές όπως η Κοζάνη βρίσκονται στην τρίτη ζώνη του κορονοϊού σημαίνοντας γενικευμένο lockdown. Κάτι αντίστοιχο τείνει να γίνει και στον νομό Ιωαννίνων, έναν κατ’ εξοχήν τουριστικό προορισμό τους χειμερινούς μήνες, αφού μονοπωλούν το ενδιαφέρον τα Γιάννενα, το Μέτσοβο και τα Ζαγοροχώρια.

    Αποτέλεσμα των χαμηλών πληροτήτων, αλλά και των μηδαμινών κρατήσεων, που καταγράφονται για τους επόμενους μήνες, είναι πως 717 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας που άνοιξαν εν μέσω κορονοϊού αποφάσισαν να ξανακλείσουν μέσα στο 2020, έως ότου ανακάμψει η ζήτηση. Μάλιστα τα 503 εξ αυτών υπολογίζουν να κατεβάσουν ρολά έως τον Οκτώβριο, ενώ τα 214 θα ξανακλείσουν μέχρι το τέλος του 2020.

    Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος κ. Αλέξανδρο Βασιλικό, ο τζίρος του κλάδου της φιλοξενίας θα κυμανθεί κάτω από τις εκτιμήσεις που έκαναν οι ξενοδόχοι στην αρχή της πανδημίας, οι οποίες προέβλεπαν τζίρο 2,8 δισ. ευρώ από τα 8,5 δισ. περίπου που ήταν πέρυσι. Όπως είναι λογικό αυτό θα έχει μεγάλη επίπτωση στο σύνολο της οικονομίας, αν σκεφτεί κανείς ότι κάθε χρόνο οι Έλληνες ξενοδόχοι ανατροφοδοτούν την οικονομία, προχωρώντας σε ανακαινίσεις ύψους ενός δισ. ευρώ, προοπτική που δεν υπάρχει φέτος.

    Κορυφαία πηγή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης αναγνώρισε ότι υπάρχει μείζον θέμα για τη χειμερινή περίοδο και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα χειμερινά θέρετρα, αλλά και για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας που είναι υποχρεωμένα πλέον να κλείσουν λόγω χαμηλής προσέλευσης.

    Αν οι κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων περίμεναν τα πρώτα κρύα για να προγραμματίσουν τις διακοπές τους τα Χριστούγεννα, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί φέτος, διαπιστώνει η ίδια πηγή, τονίζοντας ότι είναι ειλημμένη η απόφαση της κυβέρνησης να παρέμβει -και θα το κάνει- στηρίζοντας επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται επέκταση των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού για όσο διάστημα οι επιχειρήσεις του χειμερινού τουρισμού παραμένουν κλειστές, ειδικά προγράμματα επιδομάτων ανεργίας και, βεβαίως, περαιτέρω φορολογικές διευκολύνσεις.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ