• Οικονομία

    Jamie Dimon: Η Fed ίσως πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια πάνω από 5%

    • NewsRoom

    Jamie Dimon


    Αύξηση των επιτοκίων πέραν των εκτιμήσεων αλλά και μία «στάση» από τη Fed ώστε να αποτυπωθεί ο αντίκτυπος των επιθετικών αυξήσεων που ξεκίνησαν από πέρσι προτείνει ο CEO της JP Morgan Jamie Dimon.

    Ο ίδιος σε συνέντευξή του στο Fox Business εμφανίστηκε διχασμένος σχετικά με το «ταβάνι» του βασικού επιτοκίου δίνοντας 50% πιθανότητες να φτάσει στο 5% και άλλες 50% να φτάσει στο 6%.

    «Και ίσως αυτό δεν είναι αρκετό», υποστήριξε ο Dimon, o οποίος το περασμένο καλοκαίρι προειδοποιούσε για έναν οικονομικό τυφώνα.

    Σε αυτή του την εμφάνιση ήταν πολύ πιο συγκρατημένος, καθώς παραδέχτηκε ότι ο Αμερικανός καταναλωτής αποδείχθηκε πολύ πιο ανθεκτικός απ’ ότι αναμενόταν.

    «Αργήσαμε λίγο να ξεκινήσουμε», σχολίασε σχετικά με την περίοδο που η Fed ξεκίνησε τον κύκλο αύξησης επιτοκίων, ανέφερε όμως ότι «δεν έγινε και τίποτα να περιμένουμε τρεις ή έξι μήνες», προτρέποντας τους Αμερικανούς τραπεζίτες να κάνουν ένα «διάλειμμα» από τον συνεχιζόμενο ρυθμό αύξησης των επιτοκίων. Υπενθυμίζεται ότι το επιτόκιο κυμαίνεται μεταξύ 4,25% και 4,5%.

    Οι δηλώσεις του Dimon έρχονται δύο μέρες πριν την ανακοίνωση των στοιχείων για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και τρεις ημέρες πριν η JP Morgan ανακοινώσει τα εταιρικά της αποτελέσματα.  

    Σχολιάζοντας για την οικονομία, ο Dimon ανέφερε ότι παραμένουν οι κίνδυνοι όπως οι συνέπειες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την ποσοτική σύσφιξη.

    Σχετικά με τις επιδόσεις της επενδυτικής τράπεζας, ο Dimon ανέφερε ότι σε αντίθεση με άλλες τράπεζες όπως η Goldman Sachs Group Inc. και η Morgan Stanley, η JP Morgan «βρίσκεται ακόμα σε κατάσταση προσλήψεων».

    Διαβάστε επίσης:

    Οι αμερικανικές τράπεζες ετοιμάζονται για συρρίκνωση κερδών και ύφεση



    ΣΧΟΛΙΑ