• Business

    Οι αμερικανικές τράπεζες ετοιμάζονται για συρρίκνωση κερδών και ύφεση

    • NewsRoom
    Betsy Graseck, αναλύτρια της Morgan Stanley

    Betsy Graseck, αναλύτρια της Morgan Stanley


    Οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες αναμένεται να ανακοινώσουν χαμηλότερα κέρδη για το τέταρτο τρίμηνο αυτή την εβδομάδα, καθώς προετοιμάζονται για την οικονομική επιβράδυνση που πλήττει την επενδυτική τραπεζική, αναφέρει το reuters.

    Τέσσερις τραπεζικοί κολοσσοί –JPMorgan Chase & Co, Bank of America Corp, Citigroup και Wells Fargo & Co– θα δημοσιεύσουν κέρδη την Παρασκευή.

    Μαζί με τη Morgan Stanley και την Goldman Sachs, είναι οι έξι μεγαλύτερες τράπεζες που αναμένεται να συγκεντρώσουν συνολικά 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποθεματικά προκειμένου να προετοιμαστούν για τα επιβαρυμένα δάνεια, σύμφωνα με τις μέσες προβλέψεις της Refinitiv. Αυτό είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με τα 2,37 δισεκατομμύρια δολάρια που είχαν δεσμεύσει ένα χρόνο νωρίτερα.

    «Με τους περισσότερους Αμερικανούς οικονομολόγους να προβλέπουν είτε ύφεση είτε σημαντική επιβράδυνση φέτος, οι τράπεζες πιθανότατα θα ενσωματώσουν πιο αυστηρές οικονομικές προοπτικές», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της Morgan Stanley με επικεφαλής την Betsy Graseck.

    Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον πληθωρισμό που βρίσκεται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών. Οι αυξανόμενες τιμές και το υψηλότερο κόστος δανεισμού έχουν ωθήσει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να περιορίσουν τις δαπάνες τους, και δεδομένου ότι οι τράπεζες λειτουργούν ως οικονομικοί μεσάζοντες, τα κέρδη τους μειώνονται όταν η δραστηριότητα επιβραδύνεται.

    Οι έξι τράπεζες αναμένεται επίσης να ανακοινώσουν μέση μείωση 17% στα καθαρά κέρδη το τέταρτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αναλυτών της Refinitiv.

    Ωστόσο, αναμένεται να κερδίσουν από την αύξηση των επιτοκίων που τους επιτρέπουν να εξασφαλίσουν περισσότερα έσοδα από τους τόκους που χρεώνουν στους δανειολήπτες.

    Στο μεταξύ, αρκετά τραπεζικά στελέχη έχουν προειδοποιήσει τις τελευταίες εβδομάδες για το σκληρότερο επιχειρηματικό περιβάλλον, το οποίο ώθησε τις εταιρείες να μειώσουν τις αποζημιώσεις ή να καταργήσουν θέσεις εργασίας.

    Η Goldman Sachs θα αρχίσει να απολύει χιλιάδες υπαλλήλους από την Τετάρτη, δήλωσαν την Κυριακή δύο πηγές σύμφωνα με το reuters. Η Morgan Stanley και η Citigroup, μεταξύ άλλων, έχουν επίσης περικόψει θέσεις εργασίας μετά από την βουτιά που σημείωσε η επενδυτική και τραπεζική δραστηριότητα.

    «Βγαίνουμε από μια περίοδο εξαιρετικά υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας», δήλωσε ο David Fanger της Moody’s Investors Service.

    Οι αναλυτές θα παρακολουθήσουν επίσης εάν τράπεζες όπως η Morgan Stanley και η Bank of America κάνουν προβλέψεις για τυχόν απομειώσεις του δανείου των 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση της εξαγοράς του Twitter από τον Elon Musk.

    Στο μεταξύ, ο δείκτης KBW των τραπεζικών μετοχών σημειώνει άνοδο περίπου 4% αυτόν τον μήνα μετά την πτώση σχεδόν 28% που κατέγραψε τον περασμένο χρόνο.

    Παρά το κλίμα που επικρατεί στην αγορά, ορισμένες μεγάλες τράπεζες θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τις ζοφερές προβλέψεις επειδή έχουν σταματήσει τις δραστηριότητες υψηλού ρίσκου, έγραψε η Susan Roth Katzke, αναλύτρια της Credit Suisse.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ιλιγγιώδη κέρδη 1 τρισ. δολαρίων σε δέκα χρόνια για τους έξι τραπεζικούς κολοσσούς

    Goldman Sachs: Οι τιμές στόχοι των τραπεζών μετά τα μέτρα στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών-επιχειρήσεων



    ΣΧΟΛΙΑ