• ΑΓΟΡΕΣ

    Τα γυρίζει ο Jamie Dimon: Τελικά περιμένουμε τυφώνα

    Jamie Dimon, CEO JP Morgan

    Jamie Dimon, CEO JP Morgan Jamie Dimon, CEO JP Morgan


    Είχε πει για σύννεφα αλλά τελικά προειδοποίησε τους επενδυτές για τυφώνα, ο CEO της JP Morgan, αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας.

    «Ξέρετε, είπα ότι υπάρχουν σύννεφα καταιγίδας, αλλά θα το αλλάξω… είναι τυφώνας», ανέφερε ο Jamie Dimon σε ένα οικονομικό συνέδριο στη Νέα Υόρκη. «Ενώ οι συνθήκες φαίνονται «καλές» αυτή τη στιγμή, κανείς δεν ξέρει αν ο τυφώνας θα είναι μικρός ή θα εξελιχθεί σε υπερθύελλα», πρόσθεσε.

    Μάλιστα προειδοποίησε ότι η JPMorgan  προετοιμάζεται και θα είναι πολύ συντηρητική με τον ισολογισμό της.

    «Αυτή τη στιγμή, έχει λίγο ήλιο, τα πράγματα πάνε καλά, όλοι πιστεύουν ότι η Fed μπορεί να το χειριστεί αυτό. Αυτός ο τυφώνας είναι ακριβώς εκεί έξω, στο δρόμο, έρχεται προς το μέρος μας», συνέχισε βάζοντας τέλος στις ελπίδες επενδυτών για άμεση ανάκαμψη.

    Τι ανησυχεί τον Dimon

    Υπάρχουν δύο βασικοί παράγοντες στους οποίους στέκεται ο Dimon

    Η  Ομοσπονδιακή Τράπεζα που σκοπεύει να αντιστρέψει τα προγράμματα έκτακτης αγοράς ομολόγων και να συρρικνώσει τον ισολογισμό της. Η λεγόμενη ποσοτική σύσφιξη έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει αυτόν τον μήνα.

    «Οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν επιλογή επειδή υπάρχει υπερβολική ρευστότητα στο σύστημα», είπε ο Dimon, αναφερόμενος στις ενέργειες αυστηροποίησης. «Πρέπει να αφαιρέσουν μέρος της ρευστότητας για να σταματήσουν την κερδοσκοπία, να μειώσουν τις τιμές των κατοικιών και άλλα τέτοια».

    Ο άλλος μεγάλος παράγοντας που ανησυχεί τον Dimon είναι ο πόλεμος της Ουκρανίας και ο αντίκτυπός του στα εμπορεύματα, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και των πετρέλαιο.

    Τι είχε δηλώσει ο Dimon πριν λίγες ημέρες

    Στην εβδομάδα των επενδυτών, πριν λίγες ημέρες, ο Dimon αναφέρθηκε στις οικονομικές ανησυχίες του χαρακτηρίζοντάς τες «σύννεφα καταιγίδας» που θα μπορούσαν να διαλυθούν.

    Όμως, απ’ ότι φαίνεται,  οι ανησυχίες του έχουν βαθύνει από τότε.

    «Κατά τη διάρκεια της απάντησης στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, οι κεντρικές τράπεζες, οι εμπορικές τράπεζες και οι εταιρείες συναλλαγών συναλλάγματος ήταν οι τρεις κύριοι αγοραστές των αμερικανικών ομολόγων», είπε ο Dimon και προειδοποίησε: «Οι παίκτες δεν θα έχουν την ικανότητα ή την επιθυμία να απορροφήσουν τόσα ομόλογα των ΗΠΑ αυτή τη φορά».

    Ένα βήμα που θα μπορούσε να κάνει η τράπεζα για να ξεφύγει από τον  έναν επερχόμενο τυφώνα, σύμφωνα με το CNBC,  είναι να ωθήσει τους πελάτες να μεταφέρουν έναν τύπο καταθέσεων χαμηλότερης ποιότητας που ονομάζονται «μη λειτουργικές καταθέσεις» σε άλλα μέρη, όπως τα αμοιβαία κεφάλαια της αγοράς χρήματος, για παράδειγμα.

    Αυτό θα βοηθούσε την τράπεζα να διαχειριστεί τις κεφαλαιακές της απαιτήσεις σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, βοηθώντας την ενδεχομένως να απορροφήσει την αύξηση των επισφαλών δανείων.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Κόπωση στις τράπεζες, πάνω από τα 14 ο ΟΠΑΠ, σε ποια small caps βγαίνουν αγορές

    Morgan Stanley: Σε bear market το ράλι των αμερικάνικων μετοχών

     



    ΣΧΟΛΙΑ