• Οικονομία

    ΗΠΑ: Υποχώρησαν οι πωλήσεις κατοικιών τον Δεκέμβριο – Η χειρότερη χρονιά από το 1995

    • NewsRoom

    (Πηγή: nbcnews.com)


    Οι πωλήσεις κατοικιών από δεύτερο χέρι στις ΗΠΑ, μειώθηκαν 1% τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον Νοέμβριο σε εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο επιτόκιο 3,78 εκατομμυρίων μονάδων, ενώ ήταν 6,2% χαμηλότερες από τον Δεκέμβριο του 2022, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2010, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Μεσιτών.

    Παράλληλα, οι πωλήσεις ολόκληρου του έτους για το 2023 ανήλθαν σε 4,09 εκατομμύρια μονάδες, ο χαμηλότερος απολογισμός από το 1995.

    Περιφερειακά, σε μηνιαία βάση, οι πωλήσεις παρέμειναν αμετάβλητες στα βορειοανατολικά και μειώθηκαν 4,3% στις Μεσοδυτικές Πολιτείες.

    Οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 2,8% στο Νότο, αλλά ανέκαμψαν 7,8% στη Δύση, ενώ σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις ήταν χαμηλότερες σε όλες τις περιοχές.

    Την ίδια στιγμή, το μέσο επιτόκιο του 30ετούς σταθερού δανείου αυξήθηκε σε περίπου 8% τον Οκτώβριο πριν πέσει στο 7% τον Νοέμβριο, ενώ τώρα βρίσκεται στο 6,89%, σύμφωνα με το Mortgage News Daily.

    «Οι πωλήσεις του τελευταίου μήνα φαίνονται να βρίσκονται στο κατώτατο σημείο», δήλωσε ο Lawrence Yun, επικεφαλής οικονομολόγος του NAR.

    Ωστόσο, «τα επιτόκια στεγαστικών δανείων είναι σημαντικά χαμηλότερα σε σύγκριση με μόλις πριν από δύο μήνες και περισσότερες κατοικίες αναμένεται να εμφανιστούν στην αγορά τους επόμενους μήνες», επεσήμανε.

    Οι κατοικίες μειώθηκαν κατά 11,5% από τον Νοέμβριο έως τον Δεκέμβριο, αλλά αυξήθηκαν κατά 4,2% από τον Δεκέμβριο του 2022.

    Η διάμεση τιμή ενός σπιτιού που πωλήθηκε τον Δεκέμβριο ήταν 382.600 δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 4,4% από τον Δεκέμβριο του 2022, ενώ η μέση τιμή για ολόκληρο το έτος ήταν 389.800 δολάρια, ένα υψηλό ρεκόρ.

    Επιπλέον, οι κατοικίες παρέμειναν στην αγορά περισσότερο τον Δεκέμβριο, κατά μέσο όρο 29 ημέρες, από 25 ημέρες τον Νοέμβριο.

    Σημειώνεται ότι οι επενδυτές, που αποτελούν μεγάλο μερίδιο των πωλήσεων σε μετρητά, αγόρασαν το 16% των κατοικιών, από 18% τον Νοέμβριο.

    «Με τα ενοίκια να συνεχίζουν να μειώνονται και περισσότερα σπίτια για πολλές οικογένειες να εισέρχονται στην αγορά της ενοικίασης, οι επενδυτές μπορεί να συνεχίσουν να βαδίζουν πιο προσεκτικά στην αγορά κατοικίας», δήλωσε η Danielle Hale, επικεφαλής οικονομολόγος στο Realtor.com.

    «Αυτό θα σήμαινε μια λιγότερη πηγή ανταγωνισμού για πιθανούς αγοραστές πρώτης κατοικίας που προσεγγίζουν την αγορά του 2024 με αισιοδοξία, παρά την πρόκληση να προσπαθήσουν να αγοράσουν ένα σπίτι σε τιμή κάτω από τη μέση τιμή, κάτι που συχνά στοχεύουν και οι επενδυτές».

    Διαβάστε επίσης: 

    Στα $48 δισ. η αξία των εισηγμένων ναυτιλιακών εταιρειών το 2023 – Η Dorian LPG του Τζον Χατζηπατέρα 2η στον κόσμο σε αύξηση κεφαλαιοποίησης

    Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Νέος CEO ο Μπεράντα της Σίτι – Έκπληξη σε φιλάθλους και επενδυτές

    ΔΕΗ-Mytilineos: Στο Λονδίνο τα δύο ελληνικά success stories- Η επόμενη μέρα



    ΣΧΟΛΙΑ