• Ενέργεια

    ΔΕΗ-Mytilineos: Στο Λονδίνο τα δύο ελληνικά success stories- Η επόμενη μέρα

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και CEO της Mytilineos - Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και CEO της Mytilineos – Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ


    Στο Λονδίνο από αύριο μεταφέρεται το ενδιαφέρον για τα νέα δεδομένα για την περαιτέρω πορεία ανάπτυξης των δύο ηγετικών ελληνικών εταιρειών ενέργειας της ΔΕΗ και της Mytilineos.

    Οι δύο ισχυροί όμιλοι, που δεν ανταγωνίζονται μόνο για την εξασφάλιση μεριδίων στην  αγορά ενέργειας αλλά και για την προτίμηση των θεσμικών επενδυτών, είχαν μια ιδιαίτερα καλή χρονιά το 2023.

    Έχοντας να επιδείξουν καλές επιδόσεις, ικανό μάνατζμαντ, αξιοπιστία και δυναμικά επενδυτικά σχέδια, έχουν πετύχει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης και επιφυλάσσουν ακόμη περισσότερες εκπλήξεις για το μέλλον. Ωστόσο, οι δύο δυναμικοί όμιλοι, έχουν λίγες ομοιότητες και περισσότερες διαφορές, τόσο στη διάρθρωσή τους, όσο και στις υπόλοιπες δραστηριότητες και τις συνέργειες που αναπτύσσουν.

    Η Mytilineos είναι ένας όμιλος που δραστηριοποιείται ιδαίτερα ανταγωνιστικά στη βιομηχανία και στην ενέργεια  όχι μόνο στην παραγωγή και την προμήθεια αλλά και στην κατασκευή απαιτητικών έργων ενεργειακής μετάβασης.  Ο τρόπος που έχει δομηθεί ο όμιλος, οι συνέργειες που εμφανίζει και ο τρόπος που ήδη έχει αναπτυχθεί τον κάνει να ξεχωρίζει διεθνώς και έχει σημαντική προοπτική ανάπτυξης σε πολλά μέτωπα.

    Η ΔΕΗ από την άλλη, είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής και εμπορίας ενέργειας στην Ελλάδα, που πέτυχε τη διεθνοποίησή της με την εξαγορά της Enel Romania και πλέον θα δραστηριοποιείται σε δύο χώρες. Στοχεύει να διευρύνει την παρουσία της στα Βαλκάνια και να δημιουργήσει νέες ροές εσόδων από νέους τομείς δραστηριότητας.

    Mytilineos: Ανταγωνιστικός διεθνώς

    Η διεθνοποίηση είναι στο επίκεντρο της στρατηγικής ανάπτυξης της Mytilineos και ήδη κλείνει 10 χρόνια παρουσίας στη Βρετανία, τα οποία και θα γιορτάσει σε ειδική τελετή την Τρίτη 23/1, στο Λονδίνο.

    Για την εταιρεία η ανάληψη έργων βιώσιμης ανάπτυξης, παραγωγής ενέργειας και ΑΠΕ στην Αγγλία, είναι κεντρικός στόχος καθώς πρόκειται για την πιο αναπτυγμένη αγορά και τη βοηθάει να καθιερωθεί διεθνώς στα έργα αυτά, αυξάνοντας το κύρος και

    Στο Ηνωμένο Βασίλειομέσω του Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης έχει αναλάβει, μεταξύ άλλων,  την ανάπτυξη τριών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σε ανοιχτό κύκλο (OCGT) .

    Ειδικότερα, η MYTILINEOS έχει υπογράψει τις συμβάσεις με τρεις θυγατρικές της Drax Group plc, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο Ηνωμένο Βασίλειο και συγκεκριμένα με τις Hirwaun Power Limited, Progress Power Limited και Millbrook Power Limited για την κατασκευή 3 OCGTs με ισχύ περίπου 299 MW το καθένα. Οι σύμβασεις περιλαμβάνουν τη μελέτη, προμήθεια και κατασκευή (EPC) και των 3 σταθμών, που θα είναι πανομοιότυποι. Ο εξοπλισμός του κάθε αεριοστρόβιλου θα είναι Siemens Energy SGT5-4000F.

    Κάθε μονάδα ηλεκτροπαραγωγής θα λειτουργεί τοπικά (με εγκατάσταση για απομακρυσμένη λειτουργία) ως μονάδα αιχμής και θα λειτουργεί έως και 1.500 ώρες ετησίως για να υποστηρίζει το δίκτυο σε περιόδους υψηλής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και κατά τη διάρκεια τυχόν γεγονότων πίεσης.

    Και τα 3 OCGTs αναμένεται να τεθούν σε εμπορική λειτουργία εντός του 2024.

    Επίσης έχει  αναλάβει τη μελέτη, προμήθεια και κατασκευή (EPC) μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων (Protos Energy Recovery Facility) στο Cheshire της Αγγλίας, η οποία θα επεξεργάζεται 400.000 τόνους μη ανακυκλώσιμων απορριμμάτων ετησίως, αποδίδοντας 45 MW στο δίκτυο. Τα έργα θα ενδυναμώσουν τη θέση της MYTILINEOS στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και στην Ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά.

    Το 2024 ο όμιλος αναμένεται να παρουσιάσει αυξημένα EBITDA  σύμφωνα με την έκθεση της S&P Global Ratings που αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της εταιρεία σε ΒΒ+, ένα σκαλί πριν την επενδυτική βαθμίδα.

    Ο οίκος κάνει ειδική αναφοράς στην στρατηγική της εισηγμένης στον τομέα της ενέργειας, τομέας που τροφοδοτεί την κερδοφορό ανάπτυξή του τα επόμενα χρόνια. Ειδικότερα, αναφέρεται στο μοντέλο  (BOT  build-operate-transfer) της Mytilineos, τη στρατηγική της εταιρείας να αναλαμβάνει την κατασκευή και ολοκλήρωση έργων ΑΠΕ και ακολούθως να τα πουλάει στην αγορά, χρηματοδοτώνταας έτσι χωρίς δανεσιμό την περαιτέρω ανάπτυξη του ομίλου στις ΑΠΕ.

    Όπως αναφέρει η S&P Global Ratings  μέχρι το τέλος του 2023, η εταιρεία είχε επενδύσει περίπου 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη μιας ποικιλίας έργων BOT (συμπεριλαμβανομένων των φωτοβολταϊκών και των αιολικών πάρκων) σε όλη την Ευρώπη, την Αυστραλία, και τη Νότια Αμερική.  Όταν ολοκληρώνει την εκτέλεση των έργων που διαθέτει, σχεδιάζει και προχωράς την επένδυση σε νέα έργα. Το αυτοχρηματοδοτούμενο αυτό μοντέλο ανάπτυξης αναμένεται να ισχυροποιηθεί το 2024 καθώς φέτος αναμένονται σημαντικές πωλήσεις ώριμων έργων.

    Όπως αναφέρει η εταιρεία αναμένεται να εισπράξει 1,5 δισ. από την πώληση έργων ΑΠΕ το 2024 ενώ το 2023 είχε έσοδα 300 εκ. από την πώληση ώριμων έργων.

    Σύμφωνα με την  S&P το EBITDA της Mytilineos θα ανέλθει σε 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ το 2024, με ισχυρές επιδόσεις στον ενεργειακό τομέα. Το EBITDA το υπολογίζει  σε 900 εκατ. ευρώ – 1 δισ. ευρώ το 2023, από 854 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι θα διαμορφωθεί στο 1 δισ.

    Και οι δύο τομείς δραστηριότητας της εταιρείας, η ενέργεια και τα μέταλλα  επέδειξαν ανθεκτικότητα το 2023, στηρίζοντας τα ισχυρά αποτελέσματα της Μυτιληναίος. Στον κλάδο μετάλλων τα κέρδη του 2023 ήταν 250 εκατ. ευρώ  λόγω hedging και του ελέγχου του κόστους και παρά τη μείωση των τιμών αλουμινίου  κατά 19% σε ετήσια βάση.
    Στον τομέα της ενέργειας, η εταιρεία πρόσθεσε νέα έργα BOT στο χαρτοφυλάκιό της και ολοκλήρωσε το πώληση ενός αριθμού φωτοβολταϊκών (ΦΒ) πάρκων στην περιοχή των Βαλκανίων και ενός στην Ισπανία το 2023. Στην  αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, αύξησε το μερίδιο εγχώριας αγοράς σε σχεδόν 13%, με δύο εξαγορές μικρών εταιρειών.

    ΔΕΗ: Νέοι υψηλότεροι στόχοι



    ΣΧΟΛΙΑ