• Οικονομία

    ΗΠΑ: Ανθεκτική η αγορά εργασίας παρά τις μαζικές απολύσεις στην τεχνολογία

    • NewsRoom


    Εξακολουθεί να είναι ισχυρή η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις από την αύξηση επιτοκίων, με 263.000 επιπλέον θέσεις εργασίας να καταγράφονται τον Νοέμβριο.

    Παρά τις μαζικές απολύσεις σε Tesla, Amazon  και Meta, τα νέα δεδομένα αποτυπώνουν ότι παραμένει ισχυρή η ζήτηση για νέους εργαζομένους.

    Αύξηση θέσεων και μισθών

    Οι μισθοδοσίες αυξήθηκαν κατά 263.000, ενώ για τον Οκτώβριο ήταν 284.000. Το ποσοστό ανεργίας διατηρήθηκε στο 3,7%, ενώ τα ωριαία κέρδη αυξήθηκαν δύο φορές πάνω από την πρόβλεψη, λόγω της αύξησης μισθών.

    Η έκθεση για τις θέσεις εργασίας έδειξε ότι οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 0,6% τον Νοέμβριο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιανουάριο, ενώ σε σχέση με πέρσι αυξήθηκαν κατά 5,1%.

    Οι οικονομολόγοι του Bloomberg είχαν εκτιμήσει ότι οι θέσεις θα αυξηθούν κατά 200.000.

    Η ισχυρή αγορά εργασίας αυξάνει τις πιέσεις στη Fed για συνέχιση της επιθετικής πολιτικής της. Τα νέα δεδομένα απογοήτευσαν και τους επενδυτές, οι οποίοι πλέον ποντάρουν ότι οι αμερικανοί τραπεζίτες δεν θα «φρενάρουν» την αύξηση επιτοκίων.

    Το δολάριο ενισχύθηκε αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων, οι δείκτες της Wall Street έκαναν βουτιά, με τον S&P 500 να χάνει πάνω από 1.15%.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία τομείς όπως η φιλοξενία, η υγειονομική περίθαλψη και η κυβέρνηση κατέγραψαν αύξηση θέσεων εργασίας, ενώ αντίθετα περικοπές κατεγράφησαν σε τομείς όπως το λιανικό εμπόριο, οι μεταφορές και υπηρεσίες.

    Ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ αναφέρθηκε σε ομιλία του την Τετάρτη στην αγορά εργασίας, υπογραμμίζοντας ότι η Fed αναμένει να δει μείωση των προσφερόμενων θέσεων.

    Ανθεκτική η οικονομία παρά τις πιέσεις

    Η καταναλωτική ζήτηση στις ΗΠΑ έχει ήδη δεχτεί πλήγμα, ο τομέας της στέγασης έχει αποδυναμωθεί και ο τομέας της τεχνολογίας έχει προχωρήσει σε ένα κύμα μαζικών απολύσεων. Ωστόσο, η οικονομία έχει δείξει εκπληκτική ανθεκτικότητα, παρά το γεγονός ότι το βασικό επιτόκιο πολιτικής της Fed πλησιάζει τώρα στο 4%.

    Τον Δεκέμβριο, η κεντρική τράπεζα πρόκειται να τερματίσει τη σειρά των αυξήσεων των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσεις, όπως έκανε στις τέσσερις προηγούμενες συνεδριάσεις της, και να προχωρήσει σε άνοδο μισής μονάδας, παρόλο που στοχεύει τελικά σε υψηλότερο επίπεδο επιτοκίων το επόμενο έτος από το αναμενόμενο.

    Πολλοί Αμερικανοί τραπεζίτες έχουν επισημάνει ότι το βασικό επιτόκιο πολιτικής θα μπορούσε τελικά να φτάσει το 5%.

    Διαβάστε επίσης:

    Πρακτικά FED: Βλέπουν «σύντομα» μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων



    ΣΧΟΛΙΑ