• Οικονομία

    Τζερόμ Πάουελ: Έχουμε ακόμα δρόμο για την μείωση του πληθωρισμού

    • NewsRoom
    Τζερόμ Πάουελ

    Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής Fed


    Παράθυρο για μικρότερες αυξήσεις βασικών επιτοκίων ήδη από τον Δεκέμβριο ανοίγει ξανά ο πρόεδρος της FED, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος μίλησε στο Brookings Institution στην Ουάσιγκτον.

    Ωστόσο, ο επικεφαλής της FED επανέλαβε πως οι κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για να οδηγήσουν τον πληθωρισμό στον στόχο του 2% θα συνεχιστούν για αρκετό καιρό ακόμα, με το τελικό εύρος των βασικών επιτοκίων μετά την ολοκλήρωση της περιόδου σύσφιξης της πολιτικής της να παραμένει ακόμα αόριστο. Ανέφερε πάντως πως θα είναι «κάπως υψηλότερο» από το 4,6%.

    «Είναι λογικό να μετριάζουμε τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων μας καθώς πλησιάζουμε στο περιοριστικό επίπεδο που θα είναι αρκετό για να επιβραδύνει τον πληθωρισμό. Η ώρα για μείωση του ρυθμού των αυξήσεων μπορεί να είναι ακόμα και από τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου», ανέφερε ο Πάουελ.

    Πάντως, πρόσθεσε πως το ζήτημα των αυξήσεων επιτοκίων είναι «πολύ λιγότερο σημαντικό από τα ερωτήματα για το πόσο ακόμη θα χρειαστούμε να κάνουμε αυξήσεις προκειμένου να ελέγξουμε τον πληθωρισμό και το χρονικό διάστημα που θα είναι αναγκαίο να διατηρηθεί η πολιτική σε περιοριστικό επίπεδο».

    «Η θεραπεία του πληθωρισμού θα απαιτήσει τη διατήρηση της πολιτικής σε περιοριστικό επίπεδο για κάποιο χρονικό διάστημα», ανέφερε επίσης, χωρίς να προσδιορίσει πάντως αυτό το διάστημα.

    «Θα συνεχίσουμε την πορεία μας μέχρι να γίνει η δουλειά», ανέφερε. «Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε για την αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών… Παρά την αυστηρότερη πολιτική και τη βραδύτερη ανάπτυξη αυτό το έτος, δεν έχουμε δει σαφή πρόοδο στην επιβράδυνση του πληθωρισμού».

    Ο Πάουελ παρατήρησε πως παρά την υποχώρηση του πληθωρισμού, το κόστος της στέγασης είναι πιθανό να συνεχίσει να αυξάνεται το επόμενο έτος. Παράλληλα, η αγορά εργασίας παραμένει σφιχτή.

    Για να επιβραδυνθεί ο πληθωρισμός «αυτό θα πρέπει να είναι διατηρήσιμο. Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα για την παραγωγή αγαθών μειώνονται και ο πληθωρισμός στις τιμές των αγαθών φαίνεται να μειώνεται επίσης, αλλά και αυτό πρέπει επίσης να συνεχιστεί.»

    «Θα δούμε πιθανότατα τον πληθωρισμό στις στεγαστικές υπηρεσίες να αρχίσει να μειώνεται αργότερα το επόμενο έτος», πρόσθεσε.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ