• Οικονομία

    Πρακτικά FED: Βλέπουν «σύντομα» μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων

    • NewsRoom
    Ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ

    Ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ


    Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve  που συμμετείχαν στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής για τον καθορισμό της νομισματικής της πολιτικής στις αρχές Νοεμβρίου, συμφώνησαν ότι θα πρέπει να σημειωθούν μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων «σύντομα» αφού «αξιολογήσουν τον αντίκτυπο που έχει η πολιτική στην οικονομία», αναφέρουν τα πρακτικά της συνεδρίασης της FOMC που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.

    Οι αγορές αναμένουν μια άνοδος κατά  0,5 ποσοστιαίας μονάδας τον Δεκέμβριο, μετά από τέσσερις συνεχόμενες αυξήσεις κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες.

    Τα πρακτικά, που έρχονται σε συμφωνία με μια σειρά δηλώσεων αξιωματούχων τις τελευταίες εβδομάδες, αναφέρουν πως τα μέλη της επιτροπής FOMC εξακολουθούν να βλέπουν ελάχιστα σημάδια υποχώρησης του πληθωρισμού. Ωστόσο, ορισμένα μέλη της επιτροπής εξέφρασαν την ανησυχία τους για κινδύνους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα εάν η Fed συνεχίσει να πιέζει προς τα εμπρός με τον ίδιο επιθετικό ρυθμό.

    «Η σημαντική πλειοψηφία των συμμετεχόντων έκρινε ότι μια επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης πιθανότατα θα ήταν σύντομα κατάλληλη», αναφέρουν τα πρακτικά. «Οι αβέβαιες καθυστερήσεις και τα μεγέθη που σχετίζονται με τις επιπτώσεις των ενεργειών νομισματικής πολιτικής στην οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό ήταν μεταξύ των λόγων που αναφέρθηκαν σχετικά με το γιατί μια τέτοια αξιολόγηση ήταν σημαντική».

    Στα πρακτικά σημειώθηκε ότι οι μικρότερες αυξήσεις θα έδιναν στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής την ευκαιρία να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο της διαδοχικής αύξησης των επιτοκίων.

    Η περίληψη σημείωσε ότι μερικά μέλη ανέφεραν ότι «η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο αστάθειας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα». Άλλοι επεσήμαναν ότι θα ήθελαν να περιμένουν για να χαλαρώσουν τον ρυθμό. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι βλέπουν το ισοζύγιο των κινδύνων για την οικονομία τώρα να είναι λοξό προς τα κάτω.

    Οι αγορές αναμένουν μερικές ακόμη αυξήσεις επιτοκίων το 2023, ανεβάζοντας το επιτόκιο κεφαλαίων σε περίπου 5%, και στη συνέχεια πιθανώς κάποιες μειώσεις πριν από το τέλος του επόμενου έτους.

    Δείτε αναλυτικά τα πρακτικά της FED από την τελευταία συνεδρίαση του Νοεμβρίου



    ΣΧΟΛΙΑ