• Οικονομία

    Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Με €1,3 δισ. πρωταθλητής στην απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης

    Δημήτρης Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ελλάδας

    Δημήτρης Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ελλάδας


    Πολύ υψηλά στη λίστα απορρόφησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης είναι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς, όπως αναφέρουν στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, με 1,3 δισ. ευρώ, καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, πίσω μόνο από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

    Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς η χώρα είναι πολύ πίσω συγκριτικά με τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Τα τελευταία χρόνια, με τη βοήθεια των πόρων του RRF, έχουν γίνει σημαντικά έργα προς αυτή την κατεύθυνση, κυρίως όσον αφορά υπηρεσίες του δημοσίου αλλά και του μετασχηματισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στην ψηφιοποίηση της Υγείας και της Δικαιοσύνης, θέματα που απασχολούν σε μεγάλο βαθμό τον πολίτη, με τα κονδύλια στους τομείς αυτούς να ξεπερνούν προς το παρόν το 500 εκατ. ευρώ, ενώ προτεραιότητα έχει δοθεί στο Κτηματολόγιο, στην κτηματογράφηση αλλά και στην ψηφιοποίηση των υποθηκοφυλακείων.

    Τα μεγαλύτερα έργα

    Ένα από τα μεγαλύτερα αλλά και σημαντικότερα (σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς) έργα τα οποία έχει προχωρήσει το υπουργείο είναι ο μετασχηματισμός του τομέα της δικαιοσύνης, το γνωστό E-JUSTICE.

    Το project-βεντάλια έχει συνολικό προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ και αφορά στην υλοποίηση αναβαθμίσεων και επεκτάσεων των Υποδομών τεχνολογιών πληροφορικής και Επικοινωνιών σε διαφορετικούς τομείς της Ελληνικής Δικαιοσύνης, καθώς και την ψηφιοποίηση αρχείων.

    Η Ελλάδα, σύμφωνα με τους πίνακες αποτελεσμάτων της ΕΕ, στον τομέα της δικαιοσύνης (EU Justice Scoreboards) βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σειρά δεικτών σχετικά με την ταχύτητα απονομής Δικαιοσύνης, ενώ είναι από τους ουραγούς στην αξιοποίηση ψηφιακών υποδομών.

    Ένα δεύτερο έργο είναι η ψηφιοποίηση των αρχείων του κράτους, συνολικής αξίας 50 εκατ. ευρώ, αλλά και η ψηφιοποίηση των υποθηκοφυλακείων, συνολικού προϋπολογισμού 310 εκατ. ευρώ.

    Μάλιστα, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Ελληνικού Κτηματολογίου, αλλά και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το σύνολο των αρχείων στα 390 υποθηκοφυλακεία ανέρχεται σε περίπου 1,2 δισ. σελίδες.

    Το έργο προβλέπει την ψηφιοποίηση βιβλίων μεταγραφών (μερίδων), υποθηκών, κατασχέσεων, διεκδικήσεων, εκθέσεων, ενεχύρων, όπως και τα αντίστοιχα αρχεία τους και τα αλφαβητικά ευρετήρια.

    Πριν λίγες ημέρες άνοιξε η πλατφόρμα για το Smart Readiness, ένα έργο αξίας άνω των 100 εκατ. ευρώ, για την εγκατάσταση οπτικών ινών σε κτίρια της χώρας.

    Ουσιαστικά πρόκειται για ένα voucher, το οποίο θα λαμβάνει ο ιδιοκτήτης κατοικίας ή διαχειριστής πολυκατοικίας προκειμένου να… αναβαθμίσει το κτίριο.

    Επίσης, το υπουργείο «τρέχει» και έργο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ΚΕΠ, που αφορά την ανακαίνιση των κτιριακών υποδομών των ΚΕΠ μέσω αντίστοιχων εργασιών (ανακαινίσεις δαπέδων, φωτιστικών σωμάτων, εγκατάσταση επιγραφών κ.α), την προμήθεια tablets για την χρήση της εφαρμογής gov.gr wallet.

    Η συνολική αξία υπολογίζεται στα 45 εκατ. ευρώ.

    Ωστόσο, ένα από τα μεγαλύτερα έργα είναι η δράση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω vouchers και ενισχύσεων. Δράση, η οποία συνεχίζει να υλοποιείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και υπολογίζεται ότι θα δαπανηθούν περί τα 450 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Διαγωνισμός για άδειες χρήσης λογισμικού στο Δημόσιο – Στα €40 εκατ. ο προϋπολογισμός

    Κτηματολόγιο: Το 2025 ολοκληρώνεται η κτηματογράφηση της χώρας

    Υποθηκοφυλακεία: Τον Σεπτέμβριο ξεκινά η ψηφιοποίηση των αρχείων



    ΣΧΟΛΙΑ