• Business

    ΚτΠ: Έργα 1,2 δισ. ευρώ το 2023

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΚτΠ, Σταύρος Ασθενίδης


    Με τον ψηφιακό μετασχηματισμό να αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της νέας ελληνικής πραγματικότητας, όντας στον πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής, η Κοινωνία της Πληροφορίας έχει αναλάβει να εκτελέσει τον μεγαλύτερο όγκο των σημαντικών έργων του δημοσίου, έχοντας μέχρι στιγμής τρέξει πάνω από 150 διαγωνισμούς αξίας 1,5 δις. ευρώ, με το 2023 να προμηνύεται επίσης καυτό.

    Συνολικά η ΚτΠ διαχειρίζεται πάνω από 250 έργα αξίας 3 δις. ευρώ που αφορούν όλο το φάσμα του μετασχηματισμού του δημοσίου, τα οποία υπάγονται στο Ταμείο Ανάκαμψης, με στόχο να φέρει εις πέρας τα έργα ψηφιοποίησης που έχει αναλάβει, όντας εντός χρονοδιαγράμματος και εντός δεσμεύσεων.

    Όπως τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας κ. Σταύρος Ασθενίδης μιλώντας σε Συνέδριο του ΣΕΠΕ, η ΚτΠ την τελευταία τριετία έχει τρέξει διαγωνισμούς για έργα, συνολικής αξίας 1,5 δισ. ευρώ, ενώ, το 2023 θα υπάρξουν προκηρύξεις 50 έργων, ύψους άνω των 1,2 δισ. ευρώ. Ωστόσο ο ίδιος παραδέχτηκε ότι είναι πολύ δύσκολος ο στόχος της ολοκλήρωσης όλων των ψηφιακών έργων του Ταμείου Ανάκαμψης μέχρι τα τέλη του 2025, καθώς «χρειάζονται πόροι, τους οποίους η ελληνική αγορά Πληροφορικής δεν έχει στο σύνολό της».

    Τα μεγάλα έργα που τρέχει η ΚτΠ

    Στις αρχές του τρέχοντος μήνα η ΚτΠ προκήρυξε σε διαγωνιστική διαδικασία το έργο της ψηφιοποίησης των αρχείων δεδομένων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, συνολικού προϋπολογισμού που ξεπερνάει τα 97 εκατ. ευρώ, «κλείνοντας» έτσι μετά από πολύμηνες διαδικασίες το κεφάλαιο του e-Justice.

    Για τον τομέα της Δικαιοσύνης, η Κοινωνία έχει προκηρύξει διαγωνισμό για την αναβάθμιση Αρχείων των Δικαστηρίων αξίας άνω των 42 εκατ. ευρώ αλλά και για την αναβάθμιση και επέκταση υποδομών ΤΠΕ του τομέα Δικαιοσύνης. Μάλιστα για την αναβάθμιση των αρχείων, σύμφωνα με πληροφορίες, προσφορά κατέθεσε η εταιρία πληροφορικής Profile. Επιπλέον το έργο «Αναβάθμιση και επέκταση υποδομών ΤΠΕ τομέα Δικαιοσύνης» συνολικού ύψους 52.7 εκατ. ευρώ, ανέλαβε η κοινοπραξία Intrasoft – Uni Systems – Quality & Reliability.

    Επίσης μέσα στον Δεκέμβριο η Κοινωνία της Πληροφορίας προκήρυξε τον μεγάλο διαγωνισμό για το project της «Εξωστρεφούς Γεωργίας», συνολικού προϋπολογισμού που ξεπερνάει τα 31 εκατ. ευρώ. Η δράση περιλαμβάνει ολιστική προσέγγιση για την ανάπτυξη της εξωστρέφειας της Ελληνικής Γεωργίας, τόσο με ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων για τον έλεγχο και την διευκόλυνση του κανονιστικού ελεγκτικού έργου, όσο και με την υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογιών και πρωτοβουλιών για την προβολή του Ελληνικού σήματος, τον έλεγχο των ελληνοποιήσεων και τη σύνδεση των ελληνικών αγροδιατροφικών  προϊόντων με τις αγορές του εξωτερικού.

    Το Cloud Services και το CRM

    Στο κάλεσμα της ΚτΠ έχουν ανταποκριθεί και οι μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, οι οποίοι έχουν φυσικά τόσο το οικονομικό μέγεθος όσο και την απαραίτητη τεχνογνωσία για να αναλάβουν τα μεγάλα και πολύπλοκα έργα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου.

    Ο ΟΤΕ σε κοινοπραξία με την Unisystems κατέθεσε προσφορά στον διαγωνισμό για το έργο «Σχεδιασμός, Υλοποίηση, θέση και υποστήριξη της Παραγωγικής Λειτουργίας της Ενιαίας Ψηφιακής Υποδομής για την Εξυπηρέτηση Πολιτών και Επιχειρήσεων (CRM)», συνολικού προϋπολογισμού 134 εκατ. ευρώ ενώ διεκδίκησε το έργο «Παροχή Νεφο-Υπολογιστικών Υποδομών και υπηρεσιών (Cloud Services)», συνολικού προϋπολογισμού 176 εκατ. ευρώ.

    Τα έργα μέχρι τέλος του χρόνου

    Η ΚτΠ κάνει αγώνα δρόμου να προκηρυχτούν οι διαγωνισμοί όλων των σημαντικών έργων που έχει αναλάβει, με αυτούς για την Ναυτιλία και το Smart Readiness να είναι ψηλά στη λίστα, και να αναμένεται να «βγουν» μέχρι τέλος του χρόνου.

    Το Smart Readiness, συνολικού προϋπολογισμού 148,4 εκατ. ευρώ, είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα που καλείται να τρέξει το επόμενο διάστημα η ΚτΠ, και στοχεύει, με την εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών, στην «έξυπνη ετοιμότητα», αντιμετωπίζοντας ολιστικά το πρόβλημα του ελλείμματος σύγχρονων υποδομών σε 120.000 κτίρια σε όλη τη χώρα.

    Διαβάστε επίσης:

    ΚτΠ: Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμούς των 36 εκατ. ευρώ για την «Εξωστρεφή Γεωργία»

    ΚτΠ: «Κλείνει» το κεφάλαιο e-Justice – Προκηρύχθηκε ο μεγάλος διαγωνισμός των 97 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ