• Οικονομία

    Γιατί Bitcoin και χρυσός έχουν «απογειωθεί» – Οι εντυπωσιακές προβλέψεις για το 2024

    • NewsRoom


    To ράλι στον χρυσό και το bitcoin συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και απανωτά ρεκόρ σημειώνονται στις τιμές τους, δείχνοντας ότι είναι μεταξύ των δύο κορυφαίων επενδυτικών επιλογών. Ωστόσο, αργά το απόγευμα της Τρίτης η τιμή του χρυσού άρχισε να υποχωρεί καθώς οι επενδυτές άρχισαν να σκέφτονται την πορεία των επιτοκίων από τη FED, μετά τα αποτελέσματα από την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ που δείχνουν ότι υπάρχει πρόβλημα.

    Οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν τον Οκτώβριο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2021, με τις διαθέσιμες θέσεις να μειώνονται στα 8,7 εκατομμύρια από 9,4 εκατομμύρια που αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου Στατιστικής Εργασίας που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

    Το πολύτιμο μέταλλο εξακολουθούσε να διαπραγματεύεται κοντά στα 2.015 δολάρια η ουγγιά μετά από μια ασταθή συνεδρίαση την προηγούμενη μέρα που το είδε να φθάνει σε υψηλό ρεκόρ προτού υποχωρήσει, καθώς οι επενδυτές άρχισαν να «μαζεύουν» τις θέσεις τους.

    Πάντως ο χρυσός έχει σημειώσει άνοδο άνω του 12% αυτό το τρίμηνο, επιτυγχάνοντας υψηλό στα 2.135 δολάρια την ουγγιά τη Δευτέρα. Αναλυτές δεν αποκλείουν ωστόσο η τιμή του πολύτιμου μετάλλου να φτάσει ακόμη και στα 2.250 δολάρια η ουγγιά μέχρι το τέλος του 2024.

     

    Το Bitcoin

    Το Bitcoin απομάκρυνε την πτώση των παγκόσμιων χρηματιστηρίων για να σημειώσει άλλο ένα υψηλό 19 μηνών, σημάδι της αποσύνδεσής του από άλλα commodities, αναφέρει το Bloomberg.

    Η τιμή του κρυπτονομίσματος εκτινάχθηκε έως και 4,5% σε περίπου 43.940 δολάρια στη Νέα Υόρκη την Τρίτη, σε μια ακόμη ανοδική κίνηση καθώς και την Κυριακή και τη Δευτέρα είχε ανέβει πάνω από τα 40.000 δολάρια για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο χρόνια.

    Οι συσχετίσεις του Bitcoin με τις μετοχές και τον χρυσό έχουν υποχωρήσει το 2023 καθώς παράγοντες που σχετίζονται με τα crypto συνέβαλαν στην άνοδο κατά 160% στο μεγαλύτερο ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο.

    Υπάρχουν κάποιοι μάλιστα που δίνουν τιμή στόχο ακόμη και τα 100.000 δολάρια σε ένα εξωφρενικό σενάριο, που κανείς δεν πιστεύει, αλλά που μπορεί και να πραγματοποιηθεί. Ποιος περίμενε άλλωστε ότι θα ξεπεράσει τα 42.ο00 δολάρια.

    Η Standard Chartered, η οποία επαναφέρει την πρόβλεψή της (από τον περασμένο Απρίλιο) ότι το bitcoin θα μπορούσε να φτάσει τις 100.000 δολάρια ως το τέλος του ερχόμενου έτους, αποδίδοντας αυτή την πιθανότητα στην έγκριση μιας σειράς από ETFs.

    Εντυπωσιακή είναι η πρόβλεψη της Matrixport, η οποία σε σημείωμα προς τους πελάτες της, την περασμένη εβδομάδα, διαβλέπει ότι το bitcoin θα μπορούσε να φτάσει τις 63.140 δολάρια ως τον ερχόμενο Απρίλιο και να φτάσει τις 125.000 δολάρια ως το τέλος του 2024.«Βάσει του μοντέλου μας για τον πληθωρισμό», αναφέρει το σημείωμα της Matrixport, «το μακροοικονομικό περιβάλλον αναμένεται να συνεχίσει να αποτελεί μια ισχυρή ώθηση για τα crypto. Αναμένεται νέα μείωση του πληθωρισμού, γεγονός που θα ωθήσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να ξεκινήσει πιθανότατα μειώσεις επιτοκίων. Σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές διασταυρώσεις, αυτή η υγιής δόση νομισματικής στήριξης θα πρέπει να ωθήσει το Bitcoin σε νέα υψηλά το 2024».

    Στο ερώτημα γιατί σημειώνει απανωτά ρεκόρ το Bitcoin οι αναλυτές υπογραμμίζουν την προσδοκία που έχει δημιουργηθεί ότι οι ΗΠΑ θα επιτρέψουν τα πρώτα τους κεφάλαια που διαπραγματεύονται με Bitcoin. Από την άλλη η προσδοκία σε ό,τι αφορά τα επιτόκια και μια πιο χαλαρή νομισματική πολιτική από την FED έφερε το νέο ράλι.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρυσός: Κλείσιμο με βουτιά 2,4% μετά το ενδοσυνεδριακό ιστορικό υψηλό στα 2.152 δολάρια
    «Τρελό» ράλι σε χρυσό και Bitcoin – Σπάνε όλα τα ρεκόρ, γιατί οι επενδυτές αγοράζουν όσο – όσο
    Χρυσός: Νέο ρεκόρ πάνω από τα 2.100 δολάρια – Τι βλέπουν οι αναλυτές για το 2024
    Bitcoin: Παραμένει κοντά στα 42.000 δολάρια – Κινείται αντίθετα από τις αγορές μετοχών



    ΣΧΟΛΙΑ