• ΑΓΟΡΕΣ

    Capital Economics: Κάτω από το 140% ΑΕΠ το Δημόσιο Χρέος ως το 2028

    Andrew Kenningham, Capital Economics

    Andrew Kenningham, Capital Economics


    Η σταθερή οικονομική ανάπτυξη, τα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα και οι χαμηλές δαπάνες για τόκους θα πρέπει να διατηρήσουν τον δείκτη χρέους σε πτωτική τάση για αρκετά ακόμη χρόνια, επισημαίνει η Capital Economics.

    Πρόσφατα έχουν αυξηθεί οι ανησυχίες για τα δημόσια οικονομικά σε ορισμένες χώρες της ευρωζώνης, ωστόσο οι προοπτικές για το χρέος της Ελλάδας είναι αρκετά ευοίωνες για την Ελλάδα.

    «Το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα μειωθεί στο 145% έως το 2028. Με βάση τις προβλέψεις της CE για την αύξηση του ΑΕΠ, ο λόγος του χρέους θα μειωθεί λίγο κάτω από το 140% του ΑΕΠ έως το 2028, εάν η Ελλάδα επιτύχει πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα 1,5% για τα επόμενα πέντε χρόνια, κάτι που φαίνεται αρκετά πιθανό», προβλέπει ο βρετανικός ο οίκος.

    Ο δείκτης χρέους της Ελλάδας θα συνεχίσει να μειώνεται αρκετά γρήγορα, αν και η χώρα αποτελεί ειδική περίπτωση, διότι ο ρυθμός ανάπτυξής της θα πρέπει να είναι πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης για λίγο καιρό ακόμη.

    Η χώρα θα εμφανίζει υψηλά πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα και οι τόκοι που πληρώνει για το χρέος της είναι χαμηλοί.

    Η πορεία του χρέους προς το ΑΕΠ εξαρτάται από την τρέχουσα επιβάρυνση του χρέους, την ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ, τα ονομαστικά επιτόκια και το πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο.

    Οι δαπάνες για τόκους στην Ελλάδα ήταν 1,4% του δημόσιου χρέους της πέρυσι, ποσοστό μικρότερο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης (1,9%).

    Το μέσο επιτόκιο του δημόσιου χρέους της Ελλάδας είναι βέβαιο ότι θα παραμείνει αρκετά χαμηλό για κάποιο χρονικό διάστημα.

    Κατά τη διάρκεια της κρίσης της ευρωζώνης, μεγάλο μέρος του δημόσιου χρέους που οφείλονταν στους ομολογιούχους του ιδιωτικού τομέα αντικαταστάθηκε με επίσημα δάνεια (από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθεροποίησης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), τα οποία έχουν πολύ χαμηλά επιτόκια και εξαιρετικά μεγάλες διάρκειες.

    Η μέση ωρίμανση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας είναι σχεδόν 20 χρόνια, οπότε η αύξηση των επιτοκίων πολιτικής και αγοράς θα περάσει στις δαπάνες για τόκους με πολύ αργό ρυθμό.

    Τα δάνεια του ιδιωτικού τομέα ανέρχονται στο 113% του ΑΕΠ, σε σύγκριση με περίπου 180% στη Γερμανία και την Ισπανία και 280% στη Γαλλία.

    Προβλέπουμε ότι η οικονομία της Ελλάδας θα αναπτύσσεται κατά 2%-2,5% ετησίως το 2024-2025, προτού επιβραδυνθεί σε περίπου 1% ετησίως περαιτέρω. Ο ιδιωτικός τομέας της Ελλάδας είναι λιγότερο εκτεθειμένος στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από ότι πολλές άλλες οικονομίες.

    Η χώρα έχει ακόμη πολύ δρόμο για να φτάσει το ΑΕΠ που είχε πριν κατάρρευση μεταξύ 2008 και 2012.

    Το ΑΕΠ εξακολουθεί να είναι σχεδόν 20% μικρότερο από ότι το 2008.

    Επιπλέον, οι έρευνες για τις επιχειρήσεις δείχνουν ότι η ανάπτυξη θα είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο της ευρωζώνης τους επόμενους δώδεκα μήνες. Αν και δεν είναι πλέον σε πρόγραμμα ΔΝΤ/ΕΕ, η Ελλάδα υπόκειται στους συνήθεις δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, οι οποίοι πρόκειται να επανέλθουν το επόμενο έτος, και η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει δεσμευτεί να τους τηρήσει.

    Ο ρόλος της κυβέρνησης Μητσοτάκη

    Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη επανεξελέγη φέτος με κοινοβουλευτική πλειοψηφία και φαίνεται ότι θα παραμείνει στην εξουσία τουλάχιστον μέχρι το 2027.

    Η κυβέρνηση προέβη σε τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή στη δεκαετία του 2010 στο πλαίσιο των προγραμμάτων σταθεροποίησης υπό την ηγεσία της τρόικας. Έχει ιστορικό αρκετά περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής.

    Το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να αυξηθεί από 1,1% του ΑΕΠ φέτος σε 2,1% του ΑΕΠ το 2024, κυρίως λόγω του τερματισμού ορισμένων έκτακτων δαπανών για συντάξεις και ενεργειακές επιδοτήσεις.

    Το τρίτο είναι ότι η Ελλάδα είναι πιθανό να εμφανίσει σημαντικά πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια.

    «Συνολικά, και βάσει αυτών των προοπτικών για την αύξηση του ΑΕΠ, τις δαπάνες για τόκους και το πρωτογενές ισοζύγιο, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδας φαίνεται ότι θα μειωθεί αρκετά απότομα τα επόμενα χρόνια.

    Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει ξεφύγει για πάντα από το πρόβλημα.

    Η Ελλάδα έχει βεβαρημένο ιστορικό όσον αφορά την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους και το βάρος του χρέους της θα παραμείνει υψηλό ακόμη και στο σχετικά αισιόδοξο σενάριό μας.

    Παρόλα αυτά, αυτοί οι αντίξοοι άνεμοι είναι πιθανό να συσσωρευτούν πολύ αργά και στο μεταξύ, οι προοπτικές θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι σχετικά λαμπρές», καταλήγει η Capital Economics.

    Διαβάστε επίσης:

    JPMorgan: Γιατί η Ελλάδα είναι η «λέξη κλειδί» στις ανησυχίες των επενδυτών για το 2024

    «Καλάθι του νοικοκυριού»: Παρατείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2024

    Όλες οι αλλαγές στα ακίνητα από την Πρωτοχρονιά – Τι θα ισχύσει για αγοραπωλησίες, Airbnb και ανακαινίσεις



    ΣΧΟΛΙΑ