• Business

    «Τρελό» ράλι σε χρυσό και Bitcoin – Σπάνε όλα τα ρεκόρ, γιατί οι επενδυτές αγοράζουν όσο – όσο

    • NewsRoom
    ράβδοι χρυσού

    ράβδοι χρυσού


    Ιστορικό ρεκόρ καταγράφουν δύο επενδυτικά καταφύγια, ο χρυσός και το bitcoin. Tι ακριβώς συμβαίνει; Γιατί οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο στρέφονται προς αυτή την κατεύθυνση;

    Η ουσία είναι ότι η επένδυση σε χρυσό φαντάζει ως το πιο ασφαλές καταφύγιο σε κάθε παγκόσμια οικονομική αναταραχή. Συγκεκριμένα, από τον περασμένο Οκτώβριο η τιμή του χρυσού αυξήθηκε περίπου 16% ενώ σήμερα Δευτέρα κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ, στα 2.100 δολάρια η ουγγιά, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα. Πάντως η τιμή του χρυσού πάνω από τα 2.000 δολάρια τείνει να γίνει συνήθεια.

    Από την άλλη το πιο γνωστό κρυπτονόμισμα, το bitcoin απλά… σαρώνει. Συγκεκριμένα ξεπέρασε τα 42 χιλιάδες δολάρια σε έναν φρενήρη ρυθμό που για φέτος καταγράφεται άνοδος πάνω από 150%. Πριν από 3 μόλις ημέρες όλοι αναρωτήθηκαν αν μέχρι το τέλος του έτους θα σπάσει το φράγμα των 40.000 δολαρίων. Και το έκανε εκκωφαντικά…

    Σύμφωνα με το Bloomberg, το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα σημείωσε άνοδο έως και 6,1% τη Δευτέρα κι έφτασε τα 42.144 δολάρια στη Νέα Υόρκη.

    Το Bitcoin ήταν για τελευταία φορά σε αυτά τα επίπεδα τον Απρίλιο του 2022, πριν από την κατάρρευση του TerraUSD stablecoin που επιτάχυνε μια καταστροφή 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.

    Οι μετοχές που συνδέονται με κρυπτονομίσματα στις ΗΠΑ σημείωσαν επίσης άνοδο, με την εταιρεία Coinbase να καταγράφει άλμα 5,4%, την Marathon Digital να σημειώνει άνοδο 8,5% και το MicroStrategy να σημειώνει άνοδο 6,2%.

     

     

    Οι επενδυτές είναι ολοένα και περισσότερο πεπεισμένοι ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα ολοκληρώσει τον κύκλο των αυξήσεων στα επιτόκια ενώ ο πληθωρισμός μειώνεται, και είναι πιθανή η μείωση στο κόστος δανεισμού.

    Αυτό το διαφορετικό οικονομικό σκηνικό έχει τροφοδοτήσει ένα ράλι στις παγκόσμιες αγορές και έχει αναζωπυρώσει το κερδοσκοπικό ενδιαφέρον για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.

    «Το Bitcoin συνεχίζει να υποστηρίζεται από την αισιοδοξία γύρω από την έγκριση της SEC για μειώσεις επιτοκίων ETF και Fed το 2024», έγραψε σε σημείωμα ο Tony Sycamore , αναλυτής αγοράς στην IG Australia Pty. Τα τεχνικά μοτίβα διαγραμμάτων δείχνουν τα 42.330 δοκάρια ως το επόμενο επίπεδο που μπορεί να φτάσει.

    Η βιομηχανία κρυπτονομισμάτων περιμένει επίσης το αποτέλεσμα των αιτήσεων από εταιρείες όπως η BlackRock Inc. για την έναρξη των πρώτων ETF Bitcoin spot των ΗΠΑ. Η Bloomberg Intelligence αναμένει ότι μια παρτίδα αυτών των προϊόντων θα κερδίσει την έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έως τον Ιανουάριο.

    Σε αυτό το κλίμα κάποιοι εκτιμούν ότι τα κερδοσκοπικά παιχνίδια με τα κρυπτονομίσματα είναι αυτή την περίοδο πολλά και χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

    Όπως αναφέρει το Bloomberg, φαίνεται να ανακτάται η εμπιστοσύνη στα crypto μετά το σκάνδαλο με τον Σαμ Μπράκμαν. «Υπάρχει μια ωρίμανση της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων και ανοίγεται ο δρόμος για μια ευρύτερη βάση επενδυτών.

    Το άλμα του Bitcoin το 2023 ξεπέρασε περιουσιακά στοιχεία όπως οι παγκόσμιες μετοχές και ο χρυσός.

    Το άλμα του χρυσού

    Καθόλου απαρατήρητο, όμως, δεν περνά το ράλι στο ασφαλές καταφύγιο του χρυσού. Ενώ δηλαδή από τη μια πολλοί επενδυτές στρέφονται στις παρακινδυνευμένες τοποθετήσεις στα κρυπτονομίσματα, από την άλλη μεγάλη μερίδα αγοράζει χρυσό. Το ρεκόρ των 2.100 δολαρίων η ουγγιά είναι χαρακτηριστικό του τι επικρατεί στην αγορά του χρυσού.

    Οπως λέει το Bloomberg, «Όσο πιο ασταθής γίνεται ο κόσμος, τόσο καλύτερη είναι η πορεία του χρυσού.

    Σύμφωνα με μια ανάλυση του Forbes, όπως αναφέρει το World Gold Council (WGC), ο συνολικός όγκος του χρυσού ο οποίος έχει εξορυχθεί μέχρι σήμερα θα χωρούσε σε ένα δωμάτιο με διαστάσεις 21 κυβικών μέτρων.
    Σχεδόν όλος ο χρυσός (90%) έχει εξορυχθεί από τη δεκαετία του 1850. To WGC αναφέρει πως ο μισός χρυσός ο οποίος εξορύχθηκε την τελευταία δεκαετία έχει μετατραπεί σε κοσμήματα. Λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο μετατράπηκε σε ράβδους και νομίσματα, ενώ το υπόλοιπο χρησιμοποιήθηκε στην τεχνολογία και τα αποθέματα χρυσού.

    Ο κύριος τρόπος μέτρησης των αποθεμάτων χρυσού είναι το βάρος. Οι ΗΠΑ κατέχουν τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού στον κόσμο, με βάρος το οποίο ξεπερνά τους 8.000 τόνους. Σύμφωνα με το WGC, αυτό αντιπροσωπεύει το 4% των 187.200 τόνων χρυσού που έχουν εξορυχθεί μέχρι σήμερα.

    Έχοντας πουλήσει 400 τόνους μεταξύ του 1999 και του 2002, το Ηνωμένο Βασίλειο κατέχει 310 τόνους που φυλάσσονται σε θησαυροφυλάκια μέσα στην Τράπεζα της Αγγλίας.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρυσός: Νέο ρεκόρ πάνω από τα 2.100 δολάρια – Τι βλέπουν οι αναλυτές για το 2024
    Το μεγάλο στοίχημα του Bitcoin: Θα σπάσει το φράγμα των 40.000 δολαρίων μέχρι το τέλος του έτους;
    Χρήστης πλήρωσε κατά λάθος προμήθεια 3,1 εκατ. δολαρίων για μια μεταφορά bitcoins
     



    ΣΧΟΛΙΑ