• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρυσός: Νέο ρεκόρ πάνω από τα 2.100 δολάρια – Τι βλέπουν οι αναλυτές για το 2024

    • NewsRoom


    H τιμή του χρυσού κατέγραψε νέο ρεκόρ την Δευτέρα για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα – με τις τιμές spot να ξεπερνούν τα 2.100 δολάρια, καθώς η παγκόσμια ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο παραμένει έντονη.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές, η τιμή του θα εκτιναχθεί σε νέα υψηλά το επόμενο έτους και μπορεί να παραμείνει πάνω από τα 2.000 δολάρια, λόγω της γεωπολιτικής αβεβαιότητας, του ενδεχόμενου περαιτέρω υποχώρησης του αμερικανικού δολαρίου και της πιθανής μείωσης των επιτοκίων.

    Όπως αναφέρει το CNBC, η τιμή του χρυσού κινείται ανοδικά για δύο συνεχόμενους μήνες, με τη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης να ενισχύει τη ζήτηση για το ασφαλές περιουσιακό στοιχείο, ενώ οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων παρείχαν περαιτέρω στήριξη.

    «Η αναμενόμενη υποχώρηση τόσο του δολαρίου ΗΠΑ όσο και των επιτοκίων σε όλη τη διάρκεια του 2024 αποτελούν βασικούς θετικούς παράγοντες για τον χρυσό», δήλωσε στο CNBC ο επικεφαλής στρατηγικής αγορών της UOB, Heng Koon How. Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι τιμές του χρυσού θα μπορούσαν να φθάσουν έως και τα 2.200 δολάρια μέχρι το τέλος του 2024.

    «Υπάρχει απλώς λιγότερη μόχλευση αυτή τη φορά σε σχέση με το 2011 στον χρυσό… ανεβάζοντας τις τιμές στα 2.100 δολάρια και κάνοντας πιο ορατά τα επίπεδα των 2.200 δολ. ανά ουγγιά», δήλωσε ο Nicky Shiels, επικεφαλής στρατηγικής μετάλλων στην εταιρεία πολύτιμων μετάλλων MKS PAMP.

    Ό,τι λάμπει είναι χρυσός

    Οι spot τιμές του χρυσού αυξήθηκαν σε νέο υψηλό ρεκόρ στα 2.110,8 δολάρια ανά ουγγιά τη Δευτέρα πριν περιορίσουν τα αρχικά κέρδη. Νωρίτερα διαπραγματεύονταν στα 2.084,59 δολάρια.

    Την Παρασκευή, ο χρυσός άγγιξε τα 2.075,09 δολάρια ξεπερνώντας το ενδοσυνεδριακό υψηλό ρεκόρ των 2.072,5 δολαρίων που είχε καταγράψει στις 7 Αυγούστου 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.

    Ο Bart Melek, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην TD Securities, αναμένει ότι οι τιμές του χρυσού θα διαμορφωθούν κατά μέσο όρο στα 2.100 δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του 2024, με τις ισχυρές αγορές των κεντρικών τραπεζών να λειτουργούν ως βασικός καταλύτης για την ενίσχυση των τιμών.

    Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, το 24% όλων των κεντρικών τραπεζών σκοπεύουν να αυξήσουν τα αποθέματά τους σε χρυσό τους επόμενους 12 μήνες, καθώς γίνονται όλο και πιο απαισιόδοξες για το δολάριο ΗΠΑ ως αποθεματικό περιουσιακό στοιχείο.

    «Αυτό σημαίνει δυνητικά υψηλότερη ζήτηση από τον επίσημο τομέα τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Melek.

    Μια πιθανή στροφή πολιτικής από τη Fed το 2024 θα μπορούσε επίσης να βρεθεί στο τραπέζι, πρόσθεσε.

    Τα χαμηλότερα επιτόκια τείνουν να αποδυναμώνουν το δολάριο και ένα πιο αδύναμο δολάριο καθιστά τον χρυσό φθηνότερο για τους διεθνείς αγοραστές, αυξάνοντας έτσι τη ζήτηση.

    Η Fed ξεκίνησε τη σταθερή ροή αυξήσεων των επιτοκίων της τον Μάρτιο του 2022, καθώς ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών, μειώνοντας την ελκυστικότητα του χρυσού.

    Τα υψηλότερα επιτόκια πλήττουν τη ζήτηση για χρυσό, ο οποίος δεν πληρώνει τόκους, καθώς περιουσιακά στοιχεία όπως τα ομόλογα γίνονται πιο προσοδοφόρα λόγω των υψηλότερων αποδόσεών τους.

    Στις 29 Νοεμβρίου, ο διοικητής της Fed Κρίστοφερ Γουόλερ δήλωσε ότι οραματίζεται χαλάρωση της πολιτικής της κεντρικής τράπεζας εάν ο πληθωρισμός συνεχίζει να αποκλιμακώνεται τους επόμενους τρεις έως πέντε μήνες, γεγονός που ώθησε τους αναλυτές να προβλέψουν αύξηση των τιμών του χρυσού.

    Την Παρασκευή, ενώ ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ απέκρουσε τις προσδοκίες για επιθετικές μειώσεις των επιτοκίων στο μέλλον. Οι παρατηρήσεις του έδειξαν ότι η Fed μπορεί τουλάχιστον να έχει τελειώσει με τις αυξήσεις προς το παρόν.

    «Πιστεύουμε ότι οι κύριοι παράγοντες που θα δώσουν ώθηση στον χρυσό το 2024 θα είναι οι μειώσεις επιτοκίων από τη Fed των ΗΠΑ, ένα ασθενέστερο δολάριο ΗΠΑ και τα υψηλά επίπεδα γεωπολιτικής έντασης», ανέφερε σε πρόσφατο σημείωμά της η BMI, μια ερευνητική μονάδα της Fitch Solutions.

    Διαβάστε ακόμη:

    Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με ΑΔΜΗΕ, Aegean, Βιοχάλκο, Lamda, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Motor Oil, Mytilineos, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ και τραπεζικές μετοχές



    ΣΧΟΛΙΑ