• Οικονομία

    Γεγονός η ψηφιακή σύνταξη – Τι δηλώνει ο υπουργός Γ. Βρούτσης στο mononews

    Γιάννης Βρούτσης, υπουργός Εργασίας


    Στο στάδιο υλοποίησης περνάει πιλοτικά η ψηφιακή σύνταξη από την επόμενη εβδομάδα για συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης σήμερα το πρωί αναμένεται να παρουσιάσει την έναρξη απονομής της ψηφιακής σύνταξης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του «Mononews», η πρώτη κατηγορία που θα ωφεληθεί θα είναι οι ασφαλισμένοι που δικαιούται συντάξεις μεταβίβασης λόγω θανάτου, δηλαδή οι συντάξεις χηρείας.

    Έτσι όσοι δικαιούνται σύνταξη χηρείας σε ταμεία ιδιωτικού τομέα θα μπαίνουν στο efka.gov.gr για να κάνουν αιτήσεις ηλεκτρονικά, ενώ σε ότι αφορά τις συντάξεις χηρείας δημοσίων υπαλλήλων θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Άλλη ασφαλιστική κατηγορία που θα μπει στην πιλοτική εφαρμογή έκδοσης συντάξεων είναι πιθανότητα των αγροτών.

    Όπως αναφέρει στο «Mononews», ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης νέος σχεδιασμός του υπουργείου είναι τον Ιούνιο να εκδίδεται ψηφιακά το 40% των νέων συντάξεων σε διάστημα μόνο λίγων ημερών. Έναν χρόνο μετά, έως την 1η Ιουνίου του 2021, βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει δεσμευτεί να ακολουθήσει η κυβέρνηση, το ποσοστό των συντάξεων που θα εκδίδεται ψηφιακά θα ανέρχεται περίπου στο 90% με ένα κλικ όπως επισημαίνουν.

    Το υπουργείο Εργασίας σκοπεύει να αξιοποιήσει το πληροφοριακό σύστημα «ΑΤΛΑΣ» για τη σταδιακή ψηφιοποίηση των συντάξεων.

    Με το σύστημα «ΑΤΛΑΣ», το οποίο συγκεντρώνει την ασφαλιστική ιστορία και την ασφαλιστική ικανότητα για όλους τους ασφαλισμένους της χώρας, θα δημιουργηθεί ο ψηφιακός ατομικός λογαριασμός ασφάλισης, δηλαδή μία μορφή ηλεκτρονικού ασφαλιστικού «βιογραφικού», θα ψηφιοποιηθεί και θα μηχανογραφηθεί όλο το κανονιστικό πλαίσιο της θεμελίωσης και απονομής συντάξεων, πραγματοποιώντας, έτσι, το πρώτο βήμα για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό.

    Με τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό επιτυγχάνεται η άμεση και η ταυτόχρονη απονομή όλων των παροχών (κύρια σύνταξη, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ) και θεσπίζεται για πρώτη φορά στην ιστορία του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας μας η ψηφιακή σύνταξη, που αποσκοπεί αφενός μεν στην αναβάθμιση της λειτουργίας του e-ΕΦΚΑ αφετέρου δε στην ελαχιστοποίηση του απαραίτητου χρόνου για την ολοκλήρωση των διοικητικών διαδικασιών που απαιτούνται για την απονομή της σύνταξης.

    Η καθιέρωση της ψηφιακής σύνταξης θα αφορά μόνο τις νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης με αποτέλεσμα σταδιακά οι δημόσιοι υπάλληλοι του e-ΕΦΚΑ θα επικεντρωθούν στην έκδοση μόνο των παλιών εκκρεμών αιτήσεων συντάξεων.

    Σε ότι αφορά τις παλαιές συντάξεις που εκκρεμούν αποφάσεις συνταξιοδότησης έχουν συγκροτηθεί κλιμάκια στην Κεντρική Υπηρεσία και στις Περιφερειακές Οργανικές μονάδες του ΕΦΚΑ, για την εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης και την αποπληρωμή των οφειλόμενων αναδρομικών ποσών.

    Τα κλιμάκια λειτουργούν για δέκα μήνες, δηλαδή από 01/01/2020 μέχρι 30/06/2020 και από 01/09/2020 μέχρι 31/12/2020, με δυνατότητα παράτασης της λειτουργίας τους.

    Τα μέλη των κλιμακίων απασχολούνται εκτός του ωραρίου εργασίας και των ωρών υπερωριακής απασχόλησης και κάθε μέλος δικαιούται μηνιαία αμοιβή υπό τον όρο της επίτευξης των ατομικών στόχων που έχουν καθοριστεί για κάθε μέλος. Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας είναι η μηνιαία διεκπεραίωση 13.000 υποθέσεων.



    ΣΧΟΛΙΑ