• Top Stories

    Παρατείνεται μέχρι 31 Μαΐου η ισχύς των αποφάσεων χορήγησης δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης ανασφαλίστων

    Βρούτσης

    Γιάννης Βρούτσης, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων


    Ζητήματα πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων περιλαμβάνονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε το πρωί για ανασφάλιστους και την λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.).

    Συγκεκριμένα, η χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού στις περιπτώσεις που εργάζεται μόνο ένας εκ των δύο γονέων, εφόσον ο γονέας που δεν εργάζεται νοσηλεύεται για οποιονδήποτε λόγο ή νοσεί από τον νέο ιό ή είναι άτομο με αναπηρία (ΑμεΑ) με ποσοστό 67% και άνω προβλέπει η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

    Ειδικότερα σε περίπτωση που εργάζεται μόνο ένας εκ των δύο γονέων, τότε αυτός δεν μπορεί να κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, εκτός και αν ο γονέας που δεν εργάζεται νοσηλεύεται για οποιονδήποτε λόγο ή νοσεί από τον κορονοϊό COVID-19 ή είναι άτομο με αναπηρία (ΑμεΑ) με ποσοστό 67% και άνω, σύμφωνα με απόφαση αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής σε ισχύ ή λαμβάνει αναπηρικό επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ ή σύνταξη αναπηρίας.

    Παράλληλα παρατείνεται μέχρι 31 Μαΐου η ισχύς των αποφάσεων χορήγησης δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης ανασφαλίστων, οι οποίες εκδόθηκαν από δήμους, εφόσον έως την έναρξη ισχύος της παρούσας, οι υποβληθείσες αιτήσεις παράτασης δεν έχουν καταχωρηθεί ως εγκεκριμένες στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ανασφαλίστων – οικονομικά αδυνάτων πολιτών ή εφόσον η ισχύς των ανωτέρω αποφάσεων έληξε μετά την 25η Φεβρουαρίου 2020 χωρίς να υποβληθεί αίτηση ανανέωσης.

    Επίσης οι συνεδριάσεις των υγειονομικών επιτροπών των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) για την εξέταση αιτήσεων παράτασης αναπηρικών παροχών σύνταξης αναβάλλονται μέχρι την 30η Μαΐου 2020.

    Η καταβολή των συντάξεων αναπηρίας, των προνοιακών παροχών σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία που χορηγεί ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς και όλων εν γένει των επιδομάτων που χορηγούνται λόγω αναπηρίας, η πιστοποίηση της οποίας πραγματοποιείται μέσω των υγειονομικών επιτροπών των ΚΕ.ΠΑ., παρατείνεται, εφόσον έχει υποβληθεί από τους δικαιούχους σχετική αίτηση παράτασης, λόγω λήξης της ισχύος των σχετικών γνωματεύσεων των υγειονομικών επιτροπών των ΚΕ.Π.Α.

    Η ρύθμιση εφαρμόζεται στους δικαιούχους εφόσον : α) η αίτηση παράτασης των οποίων έχει προσδιοριστεί προς εξέταση σε συνεδρίαση των ανωτέρω υγειονομικών επιτροπών, εφόσον η συνεδρίαση αυτή αναβάλλεται β) η αίτηση παράτασης των οποίων έχει υποβληθεί αλλά δεν έχει εισέτι προσδιοριστεί η ημερομηνία συνεδρίασης των υγειονομικών επιτροπών.

    Η καταβολή των παροχών της παρατείνεται και σε περίπτωση υποβολής της σχετικής αίτησης παράτασης μετά τη δημοσίευση της παρούσας.

    Η παράταση καταβολής που προβλέπεται ισχύει έως την έκδοση απόφασης περί έγκρισης ή απόρριψης των σχετικών αιτήσεων παράτασης των ενδιαφερομένων, μετά από εξέτασή τους από τις υγειονομικές επιτροπές των Κ.Ε.Π.Α. και πάντως όχι πέραν της 30ης Ιουνίου.

    Σε περίπτωση που μετά την επανεξέταση από τις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕ.Π.Α. και σύμφωνα με τις σχετικώς εκδιδόμενες αποφάσεις, οι ενδιαφερόμενοι δεν κρίνονται ως δικαιούχοι των κατά περίπτωση αναπηρικών παροχών, τα ποσά που καταβλήθηκαν σ’ αυτούς αχρεωστήτως, επιστρέφονται στους αρμόδιους φορείς, σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία.

    Ακόμη η ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως προβλέπεται στο άρθρο 28 του ν. 4321/2015 (Α’ 32) και το άρθρο 54 του ν. 4305/2014 (Α΄237) δεν απόλλυται, εάν οι οφειλές που κατέστησαν απαιτητές στις 29 Φεβρουαρίου 2020 και εφεξής τελούν σε αναστολή είσπραξης, διοικητική, δικαστική ή εκ του νόμου, ή έχουν υπαχθεί στην πάγια ρύθμιση της υποπαρ. ΙΑ.1 της παρ. ΙΑ του πρώτου άρθρου του ν. 4152/2013 (Α’107), της οποίας οι όροι τηρούνται.

    Τέλος παρατείνεται η θητεία των διοικητικών οργάνων των συνδικαλιστικών οργανώσεων της παρ. 1 του άρθρου 9 του ν. 1264/1982 (Α’79), καθώς και των εργοδοτικών οργανώσεων, η οποία λήγει κατά τη διάρκεια ισχύος των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και πάντως όχι πέραν της 10ης Ιουνίου 2020.



    ΣΧΟΛΙΑ