• Οικονομία

    Επιστρεπτέες ή… βίλες στα βόρεια προάστια και Porsche

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Contributor


    Σε πονοκέφαλο έχει αναδειχθεί για το οικονομικό επιτελείο η νέα μετάλλαξη «Ομικρον», καθώς εξετάζονται όλα τα σενάρια για το ενδεχόμενο που απαιτηθεί η λήψη επιπλέον μέτρων στήριξης.

    Εδώ και αρκετές εβδομάδες, που άρχισαν να «φουντώνουν» τα κρούσματα, αλλά και να φαίνονται οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορα σενάρια για τον τρόπο ενίσχυσης της αγοράς.

    Με τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας να αγγίζουν τα 40 δισ. ευρώ, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών διαψεύδει κατηγορηματικά κάθε σενάριο για lockdown, ενώ το δημοσιονομικού έλλειμμα των 17 δισ. και το χρέος των 350 δισ. ευρώ δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για «ελιγμούς».

    Τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο, έχουν ξεκινήσει να έρχονται στο φως διαρροές για το μέλλον των Επιστρεπτέων Προκαταβολών. Το επιστρεπτέο πόσο θα πρέπει να καταβληθεί σε 60 δόσεις, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2022.

    Αρχικά, οι πληροφορίες έκαναν λόγο για παράταση καταβολής του επιστρεπτέου ποσού κατά έξι μήνες, δηλαδή αντί για τον Ιανουαρίου, οι δόσεις να ξεκινήσουν από τον Ιούνιο του 2022. Μάλιστα, γινόταν και λόγος ακόμα και για «διπλές» μηνιαίες δόσεις, προκειμένου να μην υπάρξει δημοσιονομικό πρόβλημα με τους ετήσιου στόχους.

    Ωστόσο, ακούγεται ότι μπορεί το επιστρεπτέο πόσο των 3 δισ. ευρώ, να «χαριστεί» σε όσους έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή, ως αντιστάθμισμα για την υγειονομική και ενεργειακή κρίση που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η χώρα τους επόμενους δύσκολους μήνες.

    Αν και πρόκειται για μια μάλλον διαρροή, ή πρόθεση της αγοράς, φαίνεται ότι στο οικονομικό επιτελείο δεν έχουν βγάλει από το τραπέζι αυτό το σενάριο.

    Εφόσον όμως προχωρήσει, θα πρόκειται για μια κατάφορη αδικία έναντι των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών που εξαιρέθηκαν από τις κρατικές ενισχύσεις, επειδή δεν είχαν κατακόρυφη πτώση τζίρου ή είχαν οριακή άνοδο στον κύκλο εργασιών τους.

    Άλλωστε, η «ιστορία» έδειξε πως με τις επιστρεπτέες προκαταβολές διασώθηκαν αρκετές επιχειρήσεις «ζόμπι», οι οποίες βρίσκονταν στο όριο του λουκέτου και επιβίωσαν προσωρινά με τις κρατικές ενισχύσεις, που μέχρι στιγμής αποτελούν φθηνά δάνεια με ποσοστά κουρέματος έως και 75%.

    Η αγορά φυσικά γνωρίζει και κάτι ακόμα: υπάρχουν επιχειρηματίες που τις επιστρεπτέες προκαταβολές τις έκαναν Porsche ή βίλες στα βόρεια προάστια. Αντί να ενισχύσεις τις επιχειρήσεις τους με το φθηνό χρήμα τους κράτους, προτίμησαν να τις αφήσουν σε σημείο… κατάρρευσης και να συνεχίσουν να ζουν πολυτελή βίο με τα χρήματα του κράτους.

    Τα 3 δισ. ευρώ των επιστρεπτέων ποσών θα πρέπει να επιστραφούν στα κρατικά ταμεία σε βάθος 5 ετών με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το οικονομικό επιτελείο. Πέραν από δημοσιονομικό, πλέον μάλλον αποτελεί και ηθικό θέμα για αρκετούς επιχειρηματίες που εξαιρέθηκαν από τις κρατικές ενισχύσεις, επειδή είχαν την “ατυχία” την επίμαχη περίοδο να διατηρήσουν ένα σημαντικό μέρος του τζίρου τους.

    Διαβάστε επίσης

    Επιστρεπτέα προκαταβολή: Σε 60 δόσεις η επιστροφή των ποσών – Παράταση στις δηλώσεις μέχρι το τέλος του έτους

    Reuters: Η Ελλάδα σχεδιάζει έξοδο στις αγορές για 10 έως 12 δισ. ευρώ το 2022

    Goldman Sachs: Tέσσερα σενάρια για τον αντίκτυπο της μετάλλαξης Omicron στην παγκόσμια ανάπτυξη



    ΣΧΟΛΙΑ