• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Goldman Sachs: Tέσσερα σενάρια για τον αντίκτυπο της μετάλλαξης Omicron στην παγκόσμια ανάπτυξη

    • Bloomberg

    Jan Hatzius, Goldman Sachs


    Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs περιγράφουν τέσσερα σενάρια για τον πιθανό αντίκτυπο που θα έχει στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη η μετάλλαξη Omicron του κορονοϊού.

    Παράλληλα προσθέτουν ότι είναι πολύ νωρίς για να προσαρμόσουν τις προβλέψεις τους, δεδομένου ότι ακόμα δεν είναι σαφές ποιο από αυτά είναι πιθανότερο να επικρατήσει.

    Αρνητικό σενάριο: Η μετάλλαξη Omicron μεταδίδεται ταχύτερα από την προηγούμενη, την Δέλτα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση του πρώτου τριμήνου της παγκόσμιας ανάπτυξης σε 2% σε τριμηνιαία βάση, ή περίπου 2,5 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από την τρέχουσα πρόβλεψη της Goldman. Για το 2022 συνολικά, η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να αναπτύσσεται κατά 4,2%, ή 0,4 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τις τρέχουσες προβλέψεις, ενώ οι προοπτικές για τον πληθωρισμό είναι «διφορούμενες».

    Έντονα αρνητικό σενάριο: Τόσο η σοβαρότητα της νόσου όσο και η ανοσία έναντι των νοσηλειών είναι σημαντικά χειρότερες από ό,τι συνέβη κατά τη μετάλλαξη Δέλτα. Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη δέχεται πιο ουσιαστικό πλήγμα, ενώ «ο αντίκτυπος στον πληθωρισμό είναι και πάλι διφορούμενος».

    Λάθος συναγερμός: Η Omicron εξαπλώνεται πιο αργά από την μετάλλαξη Δέλτα και δεν έχει σημαντική επίδραση στην παγκόσμια ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

    Θετικό σενάριο: Η Omicron είναι ελαφρώς πιο μεταδοτική, αλλά προκαλεί πολύ λιγότερα συμπτώματα. Σε αυτό το κερδοσκοπικό σενάριο «ομαλοποίησης», μια καθαρή μείωση της επιβάρυνσης των ασθενών αφήνει περιθώρια για να κινηθεί η παγκόσμια ανάπτυξη υψηλότερα από τη βασική γραμμή της Goldman. Ο πληθωρισμός είναι πιθανώς χαμηλότερος, καθώς επιταχύνεται η εξισορρόπηση της ζήτησης και η ανάκαμψη των αγαθών και της προσφοράς εργασίας.

    «Το αποτέλεσμα είναι ότι η Omicron θα μπορούσε να έχει σημαντικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη, αλλά ότι το εύρος των ιατρικών και επομένως οικονομικών αποτελεσμάτων παραμένει ασυνήθιστα ευρύ», ανέφεραν οι οικονομολόγοι της Goldman με επικεφαλής τον Jan Hatzius σε ανάλυση τους.

    «Δεδομένου αυτού και της πιθανότητας ενός «λάθος συναγερμού», δεν κάνουμε αλλαγές που σχετίζονται με την Omicron στις προβλέψεις μας για την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και τη νομισματική πολιτική μέχρι να γίνει πιο σαφής η πιθανότητα αυτών των σεναρίων», επισήμαναν.

    Το τι θα ακολουθήσει πιθανότατα θα υπαγορευτεί από το τι θα ανακαλύψουν οι επιστήμονες για τη νέα μετάλλαξη της Covid-19, συμπεριλαμβανομένου του πόσο ανθεκτική είναι στα εμβόλια και πόσο πιο μεταδοτική σε σχέση με την μετάλλαξη Δέλτα, που μαίνεται τους τελευταίους μήνες χωρίς να επαναφέρει τις οικονομίες σε ύφεση.

    Διαβάστε ακόμη:

    Λαγκάρντ: Η ευρωζώνη είναι καλύτερα εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει την μετάλλαξη Όμικρον



    ΣΧΟΛΙΑ