• Οικονομία

    ΕΚΤ: Στο στόχαστρο η Λαγκάρντ για την αύξηση των επιτοκίων

    Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ

    Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ


    Η επιθετική ρητορική της επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ για τα επιτόκια, με την ίδια να δηλώνει ότι δεν βλέπει στο άμεσο μέλλον το τέλος της νομισματικής σύσφιξης προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Ιταλία, η οποία κατέγραψε χαμηλό 14 μηνών στον πληθωρισμό της την Τετάρτη.

    Η ΕΚΤ έχει ήδη αυξήσει κατά 400 μονάδες βάσης τα επιτόκια σε υψηλό 22 ετών, σε μία αξιοσημείωτη επιθετική σύσφιξη και ήδη τα «γεράκια» προετοιμάζουν το έδαφος για νέες αυξήσεις. Τον Ιούλιο το Διοικητικό Συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας συνεδριάζει πάλι, με μία κίνηση κατά 0,25 να θεωρείται δεδομένη. Το ερώτημα όμως είναι αν τον Σεπτέμβριο η ΕΚΤ θα επιστρέψει με μία ακόμα αύξηση, εκτοξεύοντας τα επιτόκια κύριας αναχρηματοδότησης, από το 4% του Ιουνίου στο 4,5%.

    Επιβλαβής θεραπεία;

    Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι επιτέθηκε αμέσως μετά τους ενθαρρυντικούς δείκτες για τον πληθωρισμό της Ιταλίας στην ΕΚΤ, κάνοντας λόγο για «απλοϊκή» προσέγγιση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα και να βλάψει τις ευρωπαϊκές οικονομίες αντί να τις βοηθήσει.

    «Πρέπει να πολεμήσουμε σκληρά τον πληθωρισμό, αλλά η απλοϊκή συνταγή για αύξηση των επιτοκίων δεν φαίνεται σε πολλούς να είναι ο σωστός δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε», ανέφερε και υποστήριξε: «δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τον κίνδυνο ότι η συνεχής αύξηση των επιτοκίων θα καταλήξει να επηρεάζει τις οικονομίες μας περισσότερο από τον πληθωρισμό. H θεραπεία θα αποδειχθεί πιο επιβλαβής από την ασθένεια» ανέφερε.

    Η κριτική της Μελόνι έρχεται μία ημέρα μετά τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ από τη Σίντρα της Πορτογαλίας ότι δεν βλέπει ταβάνι στα επιτόκια ακόμα. «Η δουλειά μας δεν έχει τελειώσει» ανέφερε και ο Λουί Ντε Γκίντος, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, υποστήριξε την επιθετική ρητορική της αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για αύξηση επιτοκίων και τον Σεπτέμβριο. Στην ίδια γραμμή κινείται και ο Γερμανός τραπεζίτης, Γιοακίμ Νάγκελ, ο οποίος υποστήριξε ότι η αύξηση των επιτοκίων θα πρέπει να συνεχιστεί και μετά το καλοκαίρι.

    Ο επίμονος υποκείμενος πληθωρισμός, η τουριστική περίοδος που αναμένεται να κρατήσει υψηλά τις τιμές σε υπηρεσίες και προϊόντα αλλά και η αύξηση των μισθών βρίσκονται συμπεριλαμβάνονται στα επιχειρήματα της EKT για την επιμονή τους στην αύξηση των επιτοκίων.

    Οι επικριτές

    Οι διαφωνίες για τον ρυθμό και την ένταση της νομισματικής σύσφιξης παραμένουν μεταξύ των Ευρωπαίων τραπεζιτών, με τον Πορτογάλο τραπεζίτη Μάριο Σεντένο σε δηλώσεις του στο CNBC, να αναφέρει ότι οι αυξήσεις θα πρέπει να σταματήσουν νωρίτερα παρά αργότερα.

    Προειδοποίησε ότι η υπερβολική σύσφιξη δεν είναι μία θέση αποδεκτή και σημείωσε ότι ο πληθωρισμός μειώνεται με ρυθμό αντίστοιχο με τον οποίο αυξήθηκε.

    Το «γκάζι» της ΕΚΤ στην αύξηση επιτοκίων, με 400 μονάδες βάσης αύξηση απ’ όταν ξεκίνησε ο κύκλος νομισματικής σύσφιξης τον περασμένο Ιούλιο έχει ήδη επιβαρύνει την οικονομία της ευρωζώνης, η οποία συρρικνώθηκε κατά 0,1% τα τελευταία δύο τρίμηνα και εμφανίζει σημάδια κόπωσης στην βιομηχανική παραγωγή και την επιχειρηματική δραστηριότητα.

    Η Ιταλία με δημόσιο χρέος σχεδόν 144%, έχει εκφράσει την ανησυχία της εδώ και αρκετούς μήνες για την πολιτική των υψηλών επιτοκίων, με τον Υπουργό Εξωτερικών και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, Αντόνιο Ταγιάνι και Ματέο Σαλβίνι να ξεσπάνε την Τρίτη, μετά τις τελευταίες δηλώσεις της Λαγκάρντ, χαρακτηρίζοντάς τις υπόνοιες της για νέες αυξήσεις «παράλογες και επιβλαβείς».

     Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε που οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιτίθενται στη Κριστίν Λαγκάρντ. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν τον περασμένο Νοέμβριο είχε εκφράσει δημόσια την ανησυχία του για τις κινήσεις της ΕΚΤ, με την Μελόνι να τον ακολουθεί στην κριτική σε πολύ πιο σκληρή γλώσσα.

    Διαβάστε επίσης:

    ΤτΕ: Μειώθηκαν δάνεια και καταθέσεις τον Μάιο

    ΑΑΔΕ: Δείτε αν κερδίσατε στη νέα φορολοταρία

    JPMorgan: H Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα τέλη του 2023 – Τι προτείνει για τα ελληνικά ομόλογα



    ΣΧΟΛΙΑ