• Οικονομία

    ΕΚΤ: Εμφύλιος για την αύξηση των επιτοκίων

    Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ

    Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ


    Η ένταση κορυφώνεται μεταξύ των ευρωπαίων τραπεζιτών με γεράκια και περιστέρια να καλούνται την επόμενη εβδομάδα να προχωρήσουν σε μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων.

    Η αντίδραση ήρθε γι’ ακόμη μια φορά από την Ιταλία, με τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Ινιάτσιο Βίσκο να βάλλεται κατά των γερακιών της ΕΚΤ, που μετά τα αποτελέσματα για τον πληθωρισμό, έσπευσαν να προαναγγείλουν αυξήσεις με σενάρια που εκτοξεύουν το τελικό βασικό επιτόκιο ακόμα και στο 5%.

    Η παρέμβαση αυτή επανέφερε τη κόντρα μεταξύ των τραπεζιτών, η οποία είχε ανοίξει και κάποιους μήνες νωρίτερα, λόγω των διαφοροποιήσεων στα επίπεδα του πληθωρισμού εντός της ευρωζώνης.

    Τα σενάρια για τα επιτόκια

    Η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει την επόμενη εβδομάδα τα επιτόκια για έκτη συνεχόμενη φορά στο 3,5%, στη σκιά των τελευταίων στοιχείων του Φεβρουαρίου που κατέγραψαν οριακή υποχώρηση, μικρότερη του αναμενόμενου στο 8,5%, ενώ ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ασταθείς τιμές της ενέργειας και των τροφίμων έφτασε στο 5,6%.

    Η επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ τίθεται πάλι στο μικροσκόπιο για τις επόμενες κινήσεις της, υπό την απειλή μίας ύφεσης.

    Έπειτα από μία σειρά επιθετικών δηλώσεων από ευρωπαίους αξιωματούχους για αύξηση επιτοκίων μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες, μεταξύ 150 και 200 μονάδων βάσης, το «περιστέρι» Βίσκο, όπως και ο Ιταλός συμπατριώτης του στο εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ, Φάμπιο Πανέτα, τοποθετήθηκαν δημόσια κατά των τραπεζιτών και έδειξαν απροθυμία για περαιτέρω επιθετικές αυξήσεις, αναφέροντας ότι μπορεί να βλάψουν την οικονομία.

    «Η αβεβαιότητα είναι τόσο μεγάλη που ως διοικητικό συμβούλιο συμφωνήσαμε ότι θα αποφασίσουμε να συναντηθούμε με συνεδρίαση, χωρίς μελλοντική καθοδήγηση», είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας σε ομιλία του στη Ρώμη.

    «Και δεν εκτιμώ τα σχόλια των συναδέλφων μου σχολίασε», με τους αναλυτές να βλέπουν ήδη τα πρώτα δείγματα της έντασης που θα δημιουργηθεί στην επόμενη συνεδρίασή τους. «Ως εκ τούτου, η νομισματική πολιτική θα πρέπει να συνεχίσει να κινείται με σύνεση και να βασίζεται στα δεδομένα που καθίστανται διαθέσιμα».

    Στη συνεδρίαση του Μαρτίου, η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει σε μία ακόμη κίνηση κατά 0,5, με την Λαγκάρντ να το έχει σχεδόν προαναγγείλει από τον Φεβρουάριο.

    Και δεν είναι μόνο ο Βίσκο, καθώς αντιδράσεις υπήρξαν και από τον επικεφαλής Φίλιπ Λέιν, ο οποίος ζήτησε μια πιο προσεκτική προσέγγιση στις αποφάσεις, στον απόηχο των σεναρίων για εκτόξευση των επιτοκίων.

    
    

    Διχασμένοι οι αναλυτές

    Το μεγάλο ερώτημα είναι η αύξηση επιτοκίων τον Μάιο, με το μεγαλύτερο γεράκι της ΕΚΤ,  τον επικεφαλής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας Ρόμπερτ Χόλτσμαν να δηλώνει  ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να προχωρήσει σε αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσης σε κάθε μία από τις επόμενες τέσσερις συνεδριάσεις της, καθώς ο πληθωρισμός αποδεικνύεται επίμονος.

    Αυτό το σενάριο θα εκτόξευε το επιτόκιο στο 5%, όταν οι αγορές εκτιμούν ότι το τελικό βασικό επιτόκιο δεν θα ξεπεράσει το 4,5% από 3% που είναι τώρα. Πρόκειται για μία εκτίμηση που δεν έχει υποστηριχθεί ανοιχτά από κανέναν άλλον, με τους περισσότερους να κάνουν λόγο για μία αύξηση 150 μονάδων βάσης. Οι επικεφαλής της γερμανικής Bundesbank, Ιωακείμ Νάγκελ και της Ολλανδίας Κλας Νοτ ζήτησαν σημαντικές αυξήσεις και τον Μάιο, εάν ο πληθωρισμός δεν υποχωρήσει.

    Ο διχασμός στην ΕΚΤ παρατηρείται και στους οικονομολόγους, οι οποίοι δεν συμφωνούν για το ενδεχόμενο τεχνικής ύφεσης στην Ευρώπη.

    Κάποιες έρευνες καταγράφουν ανθεκτικές τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, όμως υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν αδύναμες τις δαπάνες στο λιανικό εμπόριο.

    «Τα στοιχεία για την υγεία της ευρωζώνης είναι ανάμεικτα μέχρι στιγμής», δήλωσε η Franziska Palmas, οικονομολόγος στην ερευνητική ομάδα Capital Economics στους FT. «Αλλά εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι τα μειωμένα πραγματικά εισοδήματα και η αύξηση των επιτοκίων θα επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό την κατανάλωση και τις επενδύσεις, ωθώντας την ευρωζώνη σε ύφεση».

    Διαβάστε επίσης:

    O Πάουελ ανατρέπει το ράλι: Τα νέα σενάρια για επιτόκια και η επόμενη μέρα σε Wall Street και ευρωαγορές



    ΣΧΟΛΙΑ