• Οικονομία

    Η κόντρα της Λαγκάρντ με Μακρόν-Μελόνι για τα επιτόκια

    • NewsRoom

    Κριστίν Λαγκάρντ (ΕΚΤ), Εμμανουέλ Μακρόν( Πρόεδρος Γαλλίας), Τζόρτζια Μελόνι (Πρωθυπουργός Ιταλίας)


    Στη… γωνία βρίσκεται η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία βλέπει να χάνει συμμάχους στο δρόμο που ακολουθεί για επιθετική αύξηση των επιτοκίων. Από την κοινή αποδοχή της πολιτικής της ΕΚΤ ο δρόμος για την σκληρή κριτική και την έντονη δυσαρέσκεια ήταν σύντομος, με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν να αμφισβητεί την κρίση της ΕΚΤ, ύστερα από τέσσερις μήνες νομισματικής σύσφιξης, και την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι να ακολουθεί.

    Δεν είναι τυχαίo ότι μετά από ακόμα μία μεγάλη αύξηση των επιτοκίων την περασμένη Πέμπτη από την ΕΚΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ επιχειρεί τώρα να πείσει ότι η ΕΚΤ έχει αυτόνομη πορεία και δεν ακολουθεί το παράδειγμα της Fed.

    Το μήνυμα Μακρόν

    Σε συνέντευξή του στο Les Echos, o Εμμανουέλ Μακρόν επιτέθηκε κατά μέτωπο στην Λαγκάρντ και στην πολιτική της, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα προς τους ευρωπαίους τραπεζίτες.

    «Ανησυχώ που βλέπω πολλούς ειδικούς και ορισμένους παράγοντες της ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής να μας εξηγούν ότι πρέπει να διαλύσουμε την ευρωπαϊκή ζήτηση για να συγκρατήσουμε καλύτερα τον πληθωρισμό. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», ανέφερε.

    «Κανείς δεν θέλει να δει εντεινόμενη σύγκρουση μεταξύ δημοσιονομικών και νομισματικών αρχών, ιδίως μετά το χάος που προκάλεσε στη Βρετανία η Τρας. Αλλά οι κεντρικοί τραπεζίτες θα πρέπει να τεστάρουν και τα δικά τους όρια σε ένα πληθωριστικό σοκ που προκαλείται από την ενέργεια», σχολιάζει η Washinghton Post για τις δηλώσεις του Μακρόν.

    Τη σκυτάλη πήρε η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, η οποία μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο, ξεκίνησε τη δική της εκστρατεία κατά των πολιτικών της EKT.

    Στην πρώτη της ομιλία ως Ιταλίδα πρωθυπουργός, η Μελόνι επέκρινε τις αποφάσεις της ΕΚΤ, σημειώνοντας ότι αυτές πλήττουν ιδίως τις χώρες με υψηλό χρέος, όπως η Ιταλία.

    «Η αύξηση των επιτοκίων –η πρώτη εδώ και 11 χρόνια- ήταν μια απόφαση που πολλοί θεώρησαν επικίνδυνη και διακινδυνεύει την εμπιστοσύνη νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς τις τράπεζες», ανέφερε.

    Συνεχίζοντας επέκρινε την απόφαση της ΕΚΤ να τερματίσει τις αγορές ομολόγων τον περασμένο Ιούλιο αναφέροντας ότι «δημιούργησαν πρόσθετες δυσκολίες σε εκείνα τα κράτη-μέλη, που όπως εμείς, έχουν υψηλό χρέος».

    Ο κατακερματισμός στην Ευρώπη

    Οι αντιδράσεις προκύπτουν από τα διαφορετικά δεδομένα του πληθωρισμού σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα.

    Στη Γαλλία ο πληθωρισμός είναι στο 7%, όταν στην Εσθονία έχει εκτοξευτεί στο 22%. Στη Γερμανία είναι στο 12% όπως και στην Ιταλία, πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.  

    Αντίστοιχα, και στην περίπτωση του δείκτη του δομικού πληθωρισμού, στον οποίο δεν περιλαμβάνονται οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, καταγράφονται διαφορές ανά χώρα. Η Γαλλία βρίσκεται στο 4% ενώ η Σλοβακία στο 14%.

    Οι πολιτικές της ΕΚΤ έχουν προκαλέσει αντιδράσεις τις χώρες που δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν την πορεία της οικονομίας τους, ενώ παράλληλα έχουν πετύχει να περιορίσουν την εκτόξευση των τιμών στα προϊόντα και την ενέργεια.

    Η Γαλλία διατηρεί τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού στην Ευρώπη, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να προβλέπει ότι η χώρα θα αναπτυχθεί ταχύτερα από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία μέσα στο επόμενο έτος.

     «Δεν μιμούμαστε τη Fed»

    Σε δηλώσεις της η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί τις κινήσεις της Fed, καθώς αυτές επηρεάζουν τις παγκόσμιες αγορές, αλλά αυτές δεν επηρεάζουν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε πιθανές διαρροές. Δεν είμαστε ίδιοι και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε ούτε με τον ίδιο ρυθμό ούτε με την ίδια διάγνωση για την οικονομία μας», ανέφερε η Λαγκάρντ, μία μέρα μετά την αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης από τη Fed.

    Η ίδια λίγες ημέρες πριν είχε προχωρήσει σε αύξηση αντίστοιχου μεγέθους, με τις αγορές να έχουν ήδη κλειδώσει μία τρίτη μεγάλη κίνηση. Παραδέχτηκε όμως ότι η EKT επηρεάστηκε από τις συνέπειες της δράσης της Fed, που οδήγησαν το ευρώ σε απώλειες έναντι του δολαρίου.

    Την ανάγκη η ΕΚΤ να είναι πιο προσεκτική στο ρυθμό με τον οποίο θα αυξήσει τα επιτόκια της επεσήμανε και το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Φάμπιο Πανέτα. Σε ομιλία του υποστήριξε ότι η ευρωζώνη είναι πιο ευάλωτη από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση πράγμα που σημαίνει ότι η ΕΚΤ πρέπει να είναι προσεκτική.

    Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αποφύγει την υπερβολικά γρήγορη αύξηση των επιτοκίων, διότι αυτό θα μπορούσε να βλάψει υπερβολικά την οικονομική ανάπτυξη, τις τιμές των κατοικιών και τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

    Διαβάστε επίσης:

    Τράπεζα της Αγγλίας: Σε βαθιά ύφεση η βρετανική οικονομία – Βυθίζεται η στερλίνα



    ΣΧΟΛΙΑ