• Οικονομία

    Δομικές αλλαγές με το «καλημέρα» φέρνει η υπουργός Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη

    Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη

    Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη


    Αποφασισμένη να προχωρήσει άμεσα σε ριζικές αλλαγές για την ψηφιοποίηση και τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εμφανίστηκε από τα πρώτα λεπτά κιόλας η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.

    Όπως έχει ήδη γράψει το mononews.gr μια από τις πρώτες μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιηθούν είναι η καταβολή τουλάχιστον του 50% των κοινωνικών παροχών του ΟΠΕΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) μέσω προπληρωμένων καρτών το τελευταίο τρίμηνο του 2023.

    Η κα Ζαχαράκη αναφερόμενη στο χαρτοφυλάκιο που παραλαμβάνει επισήμανε ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προώθηση πολιτικών ίσης μεταχείρισης και ίσων ευκαιριών, την καταπολέμηση των διακρίσεων των φύλων και την ενίσχυση της στεγαστικής πολιτικής για τα νέα ζευγάρια που έχει ήδη ξεκινήσει.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ θα βρεθούν στο επίκεντρο της πολιτικής απλοποιώντας τη διαδικασία των αιτήσεων και της επισύναψης δικαιολογητικών.

    Η αυτόματη διασταύρωση των στοιχείων θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση χρόνου και πόρων από τη συντήρηση διαφορετικών πληροφοριακών συστημάτων.

    Αυτή τη στιγμή ο ΟΠΕΚΑ καταβάλλει:

    • σε 178.000 δικαιούχους για αναπηρικά επιδόματα (αναπηρικά και διατροφής)
    • σε 201.861 δικαιούχους για Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
    • σε 275.373 δικαιούχους για επίδομα στέγασης
    • σε 35.414 δικαιούχους για επιδόματα ανασφάλιστων υπερηλίκων
    • σε 11.248 δικαιούχους για επίδομα γέννησης
    • σε 510 δικαιούχους για επίδομα οικονομικής ενίσχυσης αναδοχής
    • σε 721 δικαιούχους για επίδομα στεγαστικής συνδρομής
    • σε 5.824 δικαιούχους για επίδομα ομογενών
    • σε 2.269 δικαιούχους ως συνεισφορά του Δημοσίου σε δάνεια (προστασία κύριας κατοικίας)
    • σε 80 δικαιούχους ως οικονομική στήριξη στο πλαίσιο του προγράμματος «Προσωπικός Βοηθός»
    • σε 664.614 δικαιούχους το επίδομα παιδιού
    • σε 60 δικαιούχους για επίδομα ομογενών Βορειοηπειρωτών
    • σε 84 δικαιούχους ως συνεισφορά του Δημοσίου σε ευάλωτους οφειλέτες

    Παράλληλα, προχωράει και η ολοκλήρωση της εισαγωγής προπληρωμένων καρτών για την πληρωμή κοινωνικών παροχών του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ. Η μεταρρύθμιση στοχεύει στην πληρωμή τουλάχιστον του 50% των επιδομάτων ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ μέσω προπληρωμένων καρτών στο δ’ τρίμηνο του 2023.

    Το έργο αφορά στην καταβολή επιδομάτων (ΟΠΕΚΑ και ΔΥΠΑ) μέσω προπληρωμένων καρτών, οι οποίες θα επιτρέπουν την ηλεκτρονική αγορά προϊόντων και υπηρεσιών με όριο ανάληψης μετρητών. Περιλαμβάνει επίσης τη διενέργεια ειδικών ελέγχων μέσω ψηφιακών παρεμβάσεων για τη χορήγηση προνοιακών επιδομάτων σε μη μόνιμους κατοίκους της χώρας.

    Μια σημαντική αλλαγή που θα φέρουν οι προπληρωμένες κάρτες θα είναι ότι οι περισσότερες συναλλαγές θα γίνονται σε POS ή με χρήση άλλων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, ενώ θα επιβληθεί όριο στα μετρητά που θα μπορούν να αποσύρουν οι δικαιούχοι χρησιμοποιώντας τις προπληρωμένες κάρτες. Μέσω των ηλεκτρονικών συναλλαγών και του περιορισμού της χρήσης μετρητών θα υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με τον τρόπο χρήσης των επιδομάτων από τους δικαιούχους.

    Η αλλαγή αυτή αποτελεί προαπαιτούμενο για την αποδέσμευση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους. Όπως προκύπτει από το σχετικό έγγραφο δεσμεύσεων, το οποίο έχει ενσωματωθεί στο εγκεκριμένο από την Ε.Ε. πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων του εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, «η πλειονότητα των κοινωνικών επιδομάτων θα πρέπει να πληρώνονται μέσω προπληρωμένων καρτών».

    Όπως αναφέρεται, το ελληνικό κράτος δαπανά περίπου 3% του ΑΕΠ σε κοινωνικά επιδόματα και επιδόματα ανεργίας και η συντριπτική πλειονότητά τους πληρώνονται με τη μορφή της κατάθεσης σε λογαριασμό. Η Ελλάδα, τονίζεται, έχει πολύ μεγάλο κενό στις εισπράξεις του ΦΠΑ, γύρω στο 30% και για να καταπολεμηθεί καλύτερα η φοροδιαφυγή θα πρέπει να αρχίσουν να πληρώνονται τα περισσότερα επιδόματα μέσω προπληρωμένων καρτών. Σύσταση για τη διεύρυνση της χρήσης της προπληρωμένης τραπεζικής κάρτας και σε άλλα προνοιακά επιδόματα συμπεριλαμβάνονταν και στην έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη.

    Επίσης, το χαρτοφυλάκιο της υπουργού Σοφίας Ζαχαράκη περιλαμβάνει το  Δημογραφικό: Πολιτικές για την αντιμετώπιση του ζητήματος – Οικογενειακή Πολιτική.

    Ειδικότερα προβλέπεται:

    – Αριθμός επιχειρήσεων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Χώροι φύλαξης και φροντίδας παιδιών σε μεγάλες επιχειρήσεις» (120) στο δ΄ τρίμηνο του 2023.

    – Κατάρτιση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη Δημογραφία και την Οικογένεια στο δ΄τρίμηνο του 2023.

    – Αριθμός ωφελούμενων από το Πρόγραμμα Νταντάδες της Γειτονιάς (1000) στο δ΄τρίμηνο του 2023.

    Δράσεις:

    – Υλοποίηση Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής

    – Κατάρτιση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη Δημογραφία και την Οικογένεια.

    – Συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Προβλέπονται δράσεις όπως το πρόγραμμα “Νταντάδες της γειτονιάς”, Χώροι φύλαξης και φροντίδας παιδιών σε μεγάλες επιχειρήσεις.

    Διαβάστε επίσης

    Σοφία Ζαχαράκη: Μετά την εντυπωσιακή επίδοση στις εκλογές, Υπουργός σε νεοσύστατο, πολλά υποσχόμενο Υπουργείο

    Ποιες είναι οι γυναίκες της νέας κυβέρνησης

    Το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικογένειας – Ποιες αλλαγές θα προωθήσει η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη



    ΣΧΟΛΙΑ