• Πολιτική

    Το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικογένειας – Ποιες αλλαγές θα προωθήσει η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη

    Σοφία Ζαχαράκη, Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

    Σοφία Ζαχαράκη, Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας


    H υποστήριξη των νέων ζευγαριών και ο περιορισμός του δημογραφικού προβλήματος είναι από τα βασικότερα ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η ηγεσία του νεοσύστατου υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με υπουργό τη Σοφία Ζαχαράκη και υφυπουργό τη Μαρία Κεφάλα.

    Στο χαρτοφυλάκιο του νέου υπουργείου περνούν όλες οι παροχές και τα επιδόματα που καταβάλλει ο ΟΠΕΚΑ, το πρόγραμμα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης «Σπίτι μου», αρμοδιότητες που αφορούν τους παιδικούς σταθμούς και τα ολοήμερα σχολεία, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, καθώς και τα προγράμματα «Βοήθεια στο σπίτι» και «Νταντάδες στο σπίτι».

    Μάλιστα, προβλέπεται αναβάθμιση του ελέγχου των κοινωνικών επιδομάτων με τη δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης για όλα τα επιδόματα ανά δικαιούχο, αυτοματοποιημένος έλεγχος κριτηρίων, συγκέντρωση επιδομάτων σε μία βάση και εναρμόνιση κριτηρίων.

    Το υπουργείο Οικογένειας θα έχει κύριο έργο:

    – Τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ όπως επίδομα παιδιού, επίδομα γέννησης, επίδομα στέγασης, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα κ.λ.π.

    Ήδη η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι αυξάνεται κατά 8% το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα από 1/4/2024 και θα διαμορφωθεί στα 216 ευρώ από 200 ευρώ.

    Έτσι το ποσό του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα ξεκινάει από την 1η Απριλίου 2024 από τα 216 ευρώ το μήνα και θα προσαυξάνεται ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού.

    Ειδικότερα, όσοι παίρνουν σήμερα 200 ευρώ θα λάβουν 216 ευρώ, όσοι παίρνουν 300 ευρώ θα πάρουν 324 ευρώ, ενώ όσοι παίρνουν σήμερα 400 ευρώ το μήνα θα λάβουν 432 ευρώ από 1.1.2024.

    Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα είναι ένα προνοιακό πρόγραμμα που δίνεται σε περίπου 250.000 ευάλωτα νοικοκυριά. Για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό ανέρχεται σήμερα σε 200 ευρώ το μήνα. Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ το μήνα και για κάθε ανήλικο κατά 50 ευρώ το μήνα.

     Η πληρωμή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (πρώην ΚΕΑ) πραγματοποιείται με πίστωση εξ ημισείας στον λογαριασμό και στην προπληρωμένη κάρτα αγορών, στις περιπτώσεις που το συνολικό καταβαλλόμενο ποσό είναι ίσο με ή υπερβαίνει τα 100 ευρώ ανά μήνα. Η προπληρωμένη τραπεζική κάρτα του δικαιούχου μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς κανένα περιορισμό για οποιαδήποτε αγορά, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών αγορών

    – Μείωση του έμφυλου μισθολογικού χάσματος (gender pay gap) από εκτιμώμενο ποσοστό 10% σήμερα σε 5% το 2027, και κάτω από 3% το 2030. Προγράμματα για ενίσχυση και τη βελτίωση της θέσης των γυναικών στην αγορά εργασίας.

    – Αναβάθμιση ελέγχου κοινωνικών επιδομάτων, με δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης για όλα τα επιδόματα ανά δικαιούχο, αυτοματοποιημένο έλεγχο κριτηρίων, συγκέντρωση επιδομάτων σε μία βάση και εναρμόνιση κριτηρίων. Λιγότερη ταλαιπωρία για τους δικαιούχους, περισσότερη διαφάνεια.

    – Αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες από τους 4 στους 9 μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού (από 150 έως 200 ευρώ που είναι σήμερα).

    – Αύξηση κατά 50.000 των θέσεων για βρέφη και νήπια σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, συστήνονται 150 νέα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, διευρύνεται το ωράριο λειτουργίας παιδικών σταθμών ως τις 17:30, θεσμοθετούνται χώροι φύλαξης και φροντίδας παιδιών σε μεγάλες επιχειρήσεις. 40.000 θέσεις φύλαξης νηπίων και παιδιών μέσω του προγράμματος «Νταντάδες της γειτονιάς».

    – Πρόγραμμα «Σπίτι μου» της ΔΥΠΑ.

    Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» υποστηρίζει δανειοδότηση για αγορά κατοικίας αξίας έως 200.000 ευρώ, εμβαδού έως 150 τ.μ. και παλαιότητας τουλάχιστον δεκαπέντε ετών. Δικαιούχοι είναι άτομα ή ζευγάρια ηλικίας από 25 έως 39 ετών, με ετήσιο εισόδημα τουλάχιστον 10.000 ευρώ έως το ποσό που αντιστοιχεί για τη λήψη επιδόματος θέρμανσης (16.000 ευρώ για άγαμο, 24.000 ευρώ για ζευγάρι συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, 27.000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί πέραν του πρώτου) εφόσον δε διαθέτουν ακίνητο που καλύπτει τις στεγαστικές τους ανάγκες.

    Τα δάνεια καλύπτουν έως και το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου με ανώτατο όριο τις 150.000 ευρώ και μπορούν να έχουν διάρκεια έως 30 έτη. Το 75% του κεφαλαίου που χορηγείται από τη ΔΥΠΑ είναι άτοκο ενώ για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους (και όσους αποκτήσουν αυτή την ιδιότητα κατά τη διάρκεια αποπληρωμής) το δάνειο χορηγείται στο σύνολό του άτοκα.

    • Το 66% των εγκεκριμένων δανείων αφορά αγορά πρώτης κατοικίας από ζευγάρια
    • Το 38% των εγκεκριμένων δανείων αφορά αγορά πρώτης κατοικίας στην Αττική, το 22% στην Κεντρική Μακεδονία, το 6% στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και το 6% στη Θεσσαλία.

    Υπενθυμίζεται ότι μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου» νέοι ή νέα ζευγάρια 25-39 ετών μπορούν να αποκτήσουν κατοικία με μηνιαία δόση σημαντικά χαμηλότερη από εκείνη που αντιστοιχεί στα στεγαστικά δάνεια της αγοράς, καθώς το 75% του κεφαλαίου χορηγείται άτοκα από τη ΔΥΠΑ, ενώ για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους (και όσους αποκτήσουν αυτή την ιδιότητα) το δάνειο είναι άτοκο στο σύνολό του.

    Επιπλέον θα αναλάβει:

    – το πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς» για τη φύλαξη βρεφών ηλικίας από δύο μηνών έως και δυόμισι ετών, με οικονομική ενίσχυση των γονιών

    – την ενίσχυση έως 120 επιχειρήσεων με ένα ποσό που θα ανέλθει κατ’ ανώτατο σε 148.900 ευρώ, με στόχο τη δημιουργία υποδομής βρεφονηπιακού σταθμού στο εσωτερικό τους, αλλά και κάλυψη λειτουργικών εξόδων για δύο χρόνια.

    Διαβάστε επίσης

    Σοφία Ζαχαράκη: Μετά την εντυπωσιακή επίδοση στις εκλογές, Υπουργός σε νεοσύστατο, πολλά υποσχόμενο Υπουργείο

    Ποιες είναι οι γυναίκες της νέας κυβέρνησης

    Σοφία Ζαχαράκη: Το ανερχόμενο αστέρι της ΝΔ λατρεύει το σκι, τα ισπανικά και τον Παναθηναϊκό και είναι έτοιμη να αναλάβει μεγαλύτερες ευθύνες



    ΣΧΟΛΙΑ