• Οικονομία

    Bloomberg: Η Ελλάδα επενδύει πάνω από €2 δισ. στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

    • Bloomberg
    Πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή Άκοβα Άργους πίσω από την πόλη, στο σημείο επιχείρησαν επίγειες δυνάμεις από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ναυπλίου και Άργους, καθώς και εναέριες δυνάμεις, Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Πυρκαγιά στην περιοχή Άκοβα Άργους στις 23 Αυγούστου 2023 (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Η Ελλάδα επενδύει 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ στην προστασία του έθνους από φυσικές καταστροφές που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, καθώς ήδη ξεσπούν πυρκαγιές νωρίτερα από τον Μάιο, την περίοδο που συνήθως ξεκινά το πρόβλημα, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

    Το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ είναι το πρώτο σχετικό με τις πυρκαγιές στην Ελλάδα, εξηγεί το Bloomberg, ενώ όπως σημειώνει, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Σταμπουλίδη, εντεταλμένο Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, εκτελεστικό μέλος του ΔΣ και επικεφαλής της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, ο οποίος θα επιβλέπει τις προμήθειες για αυτό, θα είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα προμηθειών στην Ελλάδα.

    Όπως αναφέρει το Bloomberg, η πρωτοβουλία θα παράσχει νέο και αναβαθμισμένο εξοπλισμό στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, συμπεριλαμβανομένων αμφίβιων πυροσβεστικών αεροσκαφών, drones για εναέρια παρακολούθηση, συστήματα πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης, κέντρα ελέγχου πυρκαγιάς και περισσότερα των 1.000 πυροσβεστικών οχημάτων.

    Τα βασικά έργα προμηθειών θα διεκπεραιωθούν από τη Διευκόλυνση Προετοιμασίας Έργων του ΤΑΙΠΕΔ η οποία διαθέτει προϋπολογισμό 592 εκατ. ευρώ και μέχρι σήμερα έχει προκηρύξει 16 διαγωνισμούς.

    Συνολικά, το ΤΑΙΠΕΔ διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο έργων για το ΑΙΓΙΣ που ανέρχεται σε περίπου 970 εκατ. ευρώ, δήλωσε ο κ. Σταμπουλίδης σε συνέντευξή του στην Αθήνα.

    Το Bloomberg επισημαίνει ότι οι πυρκαγιές που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή αποτελούν σοβαρό πρόβλημα για την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και υπενθυμίζει ότι το 2023, οι πυρκαγιές έκαψαν σχεδόν 675 τετραγωνικά μίλια δάσους, ή το 1,3% της συνολικής έκτασης της χώρας, πάνω από τον μέσο όρο λίγο κάτω από 168 τετραγωνικά μίλια ετησίως μεταξύ 2006 και 2022, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τις Δασικές Πυρκαγιές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Τον περασμένο Αύγουστο, αναφέρει το πρακτορείο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να αναβαθμίσει την τεχνολογική εργαλειοθήκη της χώρας για την πρόληψη των πυρκαγιών, καθώς η Ελλάδα υπέστη τις μεγαλύτερες καταστροφές από πυρκαγιές τα τελευταία 16 χρόνια.

    Περίπου 19.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων τουριστών, απομακρύνθηκαν ένα μήνα πριν τις δεσμεύσεις Μητσοτάκη από τμήματα της Ρόδου μετά από πυρκαγιές που ξέσπασαν εν μέσω ενός κύματος καύσωνα που σημείωσε ρεκόρ θερμοκρασίας σε ολόκληρη τη νότια Ευρώπη.

    Στόχος του ΑΙΓΙΣ, τονίζει το Bloomberg, είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας, των δασών και της φυσικής ομορφιάς της χώρας εν μέσω αυξανόμενων κλιματικών απειλών, όπως δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας.

    Υπογραμμίζει δε ότι, η χρηματοδότηση του προγράμματος προέρχεται από τον μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ, το ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

    Μάλιστα, το δημοσίευμα σημειώνει ότι το ΤΑΙΠΕΔ διαθέτει επίσης προϋπολογισμό 198 εκατ. ευρώ φέτος για το πρόγραμμα Anti-Nero III, το οποίο υποστηρίζει μέτρα πρόληψης πυρκαγιών, όπως ο καθαρισμός δασών, η αναβάθμιση και συντήρηση δασικών δρόμων και η δημιουργία και συντήρηση αντιπυρικών ζωνών.

    Συνεχίζοντας, το Bloomberg προσθέτει ότι το πρόγραμμα Anti-Nero III, το οποίο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη για το 2024, καλύπτει τον καθαρισμό περισσότερων από 14.300 στρεμμάτων δασών και προβλέπει τη δημιουργία και συντήρηση σχεδόν 20.000 στρεμμάτων ζωνών πρόληψης πυρκαγιών.

    Επισημαίνοντας το πρόβλημα, αναφέρει ότι οι προοπτικές για τη φετινή περίοδο πυρκαγιών, η οποία ιστορικά διαρκεί από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, είναι δυσοίωνες.

    “Μαζί με τους νότιους Ευρωπαίους γείτονές της, η Ελλάδα έχει πληγεί από τις συνθήκες ξηρασίας, σύμφωνα με την υπηρεσία Copernicus, οι οποίες συχνά οδηγούν σε περισσότερες πυρκαγιές”, συμπληρώνει το Bloomberg.

    “Σε διάστημα 12 ωρών στις 6 Απριλίου, ξέσπασαν 71 πυρκαγιές σε θάμνους και δάση σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με το Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, το οποίο αύξησε την προειδοποίηση για πυρκαγιές στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο. Χωριά της Κρήτης ήταν μεταξύ αυτών που εκκενώθηκαν μετά την εξάπλωση πυρκαγιάς σε δασική περιοχή του Λασιθίου”, υπενθυμίζει.

    “Τα συνεργεία είχαν απομακρύνει φυσικά και ανθρωπογενή υλικά σε δάση σε όλη τη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες για να αποτρέψουν μια τέτοια καταστροφή”, δήλωσε ο κ. Σταμπουλίδης.

    “Πρόσθετα συνεργεία θα αρχίσουν να επιχειρούν σε περισσότερα δάση πολύ σύντομα και οι εργασίες τους θα ολοκληρωθούν μέχρι τον Ιούλιο. Η παρουσία τους στις δασικές περιοχές αποτελεί από μόνη της προληπτικό μέτρο. Το 2022 και το 2023, σε περιοχές όπου επιχειρούσαν συνεργεία, δεν εκδηλώθηκε καμία πυρκαγιά”, τόνισε ο Σταμπουλίδης, καταλήγει το δημοσίευμα του Bloomberg.

    Διαβάστε επίσης: 

    Οι εισβολείς της κλιματικής αλλαγής: Πώς οι «εξωγήινοι» απειλούν το περιβάλλον

    Dimon (JP Morgan): Γιατί προειδοποιεί για νέες αυξήσεις στα επιτόκια

    Γέλεν σε κινεζικές τράπεζες: Αν βοηθήσετε τη Ρωσία, η Ουάσινγκτον θα σας κυνηγήσει!



    ΣΧΟΛΙΑ