• Οικονομία

    Dimon (JP Morgan): Γιατί προειδοποιεί για νέες αυξήσεις στα επιτόκια

    • NewsRoom

    Jamie Dimon


    Σε μία επιστολή άνω των 60 σελίδων προς τους μετόχους, ο CEO της JP Morgan, Jamie Dimon αναφέρεται λεπτομερώς στην παγκόσμια οικονομία, τις γεωπολιτικές προκλήσεις, τις πληθωριστικές τάσεις, ενώ προχωράει και σε δυσοίωνες προβλέψεις που τοποθετούν τα επιτόκια των ΗΠΑ, ακόμα και στο 8%.

    «Προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια», ανέφερε ο Dimon, σημειώνοντας ότι η τράπεζα είναι σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσει επιτόκια που θα πέσουν στο 2% αλλά και επιτόκια που θα εκτοξευτούν στο 8%. «Ή και υψηλότερα», σχολίασε.

    Οι προκλήσεις της οικονομίας

    Σημειώνεται ότι τα τρέχοντα επιτόκια της Fed κινούνται στο εύρος μεταξύ 5,25% kai 5,5%.

    Παρά την ανθεκτικότητα της αμερικάνικης οικονομίας, ο Dimon αποτελούσε μία φωνή επιφύλαξης στη Wall Street, που κατά καιρούς προειδοποιούσε για «τυφώνες» και «καταιγίδες».

    Και παραμένει σε αυτό το στρατόπεδο, καθώς όπως σημειώνει στην επιστολή του, αμφισβητεί ανοιχτά την αισιοδοξία των χρηματοπιστωτικών αγορών.

    Ενώ οι επενδυτές και οι traders βρίσκονται σε «ευφορία» αναμένοντας τις πρώτες μειώσεις επιτοκίων, σε ένα μαζικό κύμα ανάκαμψης των παγκοσμίων δεικτών, ο Dimon θεωρεί ότι το ποσοστό 70% με 80% για τη λεγόμενη «ήπια προσγείωση» της οικονομίας, στην πραγματικότητα είναι πολύ μικρότερο.

    «Οι τεράστιες δημοσιονομικές δαπάνες, τα τρισεκατομμύρια που απαιτούνται κάθε χρόνο για την πράσινη οικονομία, η γεωπολιτικές εντάσεις και η αναδιάρθρωση του παγκόσμιου εμπορίου – όλα είναι πληθωριστικά», έγραψε ο Dimon.

    Η θέση της JP Morgan

     «Σε όλα αυτά τα διαφορετικά σενάρια που επεξεργαζόμαστε, η τράπεζά μας θα συνεχίσει να έχει τουλάχιστον καλές επιδόσεις»,  ξεκαθάρισε ο Dimon.

    Σημείωσε ότι η επενδυτική τράπεζα, η οποία είχε πέρσι κερδη-ρεκόρ ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα συνεχίσει να ευημερεί ανεξάρτητα από τις οικονομικές συνθήκες, επικαλούμενος το εύρος της επιχειρηματικής επιτυχίας της εταιρείας και την ισχυρή διαχείριση των κινδύνων.

    Σύμφωνα με τον Dimon, η κίνηση-ματ να εξαγοράσει η JP Morgan το 2023, τα υποκαταστήματα και το πελατολόγιο των super rich πελατών της First Republic, ύστερα από την κατάρρευσή της, θα προσθέτει κάθε χρόνο τουλάχιστον 2 δισ. δολάρια στην επενδυτική τράπεζα.

    Διαβάστε επίσης:

    Jamie Dimon: «Απίστευτες» οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης για τον τραπεζικό κλάδο

    ΕΚΤ: Σίγουρη η πρώτη μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο – Διαφωνίες για την επόμενη κίνηση

    Γέλεν σε κινεζικές τράπεζες: Αν βοηθήσετε τη Ρωσία, η Ουάσινγκτον θα σας κυνηγήσει!



    ΣΧΟΛΙΑ