• Οικονομία

    Γέλεν σε κινεζικές τράπεζες: Αν βοηθήσετε τη Ρωσία, η Ουάσινγκτον θα σας κυνηγήσει!

    • Bloomberg
    Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν

    Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν


    «Αν βοηθήσετε στην ενίσχυση της στρατιωτικής ικανότητας της Ρωσίας, η Ουάσιγκτον θα σας κυνηγήσει», διεμήνυσε ξεκάθαρα  στις κινεζικές τράπεζες και επιχειρήσεις, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, ολοκληρώνοντας τις τετραήμερες συνομιλίες της στην ασιατική χώρα.

    «Τόνισα ότι οι εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στη ΛΔΚ, δεν πρέπει να παρέχουν υλική υποστήριξη στον πόλεμο της Ρωσίας και ότι θα αντιμετωπίσουν σημαντικές συνέπειες αν το πράξουν», ανέφερε η Γέλεν τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Bloomberg.

    «Όποια τράπεζα διευκολύνει σημαντικές συναλλαγές που διοχετεύουν στρατιωτικά ή διπλής χρήσης προϊόντα στην αμυντική βιομηχανική βάση της Ρωσίας εκτίθεται στον κίνδυνο των αμερικανικών κυρώσεων», προειδοποίησε η Γέλεν.

    Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει τη δυνατότητα να κόψει στις τράπεζες την πρόσβαση σε δολάρια.

    Σημειώνεται ότι το σχέδιο της κυβέρνησης Μπάιντεν, είναι να πατάξει τις εταιρείες παγκοσμίως, οι οποίες βοηθούν τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις των ΗΠΑ και των σύμμαχων της, από τη στιγμή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.

    «Όχι» στον κατακλυσμό της παγκόσμιας αγοράς από κινεζικά προϊόντα

    Παράλληλα, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, τόνισε ότι η Ουάσινγκτον δεν θα αποδεχθεί να κατακλυσθεί η παγκόσμια αγορά με κινεζικά προϊόντα με τιμές κάτω του κόστους, όπως έχει γίνει ήδη στο παρελθόν.

    «Δεν θα δεχθώ να επαναληφθεί αυτή η κατάσταση», σημείωσε, αναφερόμενη στο παράδειγμα του χάλυβα, όταν η κινεζική υπερπροσφορά κατέστρεψε βιομηχανίες σε ολόκληρο κόσμο και στις ΗΠΑ,

    «Γνωρίζω ότι αυτές τις σοβαρές ανησυχίες έχουν οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας, είτε πρόκειται για ανεπτυγμένες είτε για αναπτυσσόμενες οικονομίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Από την άλλη, το Πεκίνο απορρίπτει τις ανησυχίες για το θέμα της ενισχυμένης κρατικής υποστήριξης των κινεζικών βιομηχανιών.

    «Οι κατηγορίες περί “πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας” είναι αβάσιμες», δήλωσε χθες από το Παρίσι ο κινέζος υπουργός Εμπορίου Γουάνγκ Γουεντάο.

    Διαβάστε επίσης: 

    Γέλεν στην Κίνα: Η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο πρέπει να διατηρήσουν άμεση και ανοιχτή επικοινωνία

    Γέλεν: Μετανιώνω που είπα πως ο πληθωρισμός θα είναι προσωρινός

    Γερμανία: Με θετικό πρόσημο η βιομηχανική παραγωγή τον Φεβρουάριο



    ΣΧΟΛΙΑ