• Οικονομία

    BlackRock: Οι αγορές κάνουν λάθος – Η Fed δεν θα μειώσει τα επιτόκια

    • Bloomberg


    Η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια παρά το γεγονός ότι οι traders στοιχηματίζουν το αντίθετο, καθώς οι φόβοι για μια τραπεζική κρίση συγκλονίζουν τις αγορές, επισημαίνει η BlackRock.

    Ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων παγκοσμίως, ψηφίζει ομόλογα που συνδέονται με τον πληθωρισμό – τίτλους που προσφέρουν προστασία από την αύξηση των τιμών – υποστηρίζοντας ότι οι αγορές κάνουν λάθος αναμένοντας επικείμενες μειώσεις των αμερικανικών επιτοκίων καθώς η οικονομία οδεύει προς την ύφεση.

    Αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς η Fed και οι άλλες κεντρικές τράπεζες της έχουν καταστήσει σαφές ότι τα προβλήματα που πλήττουν τον τραπεζικό κλάδο δεν θα σταματήσουν τη μάχη τους κατά του πληθωρισμού, επισήμαναν στρατηγικοί αναλυτές της BlackRock, συμπεριλαμβανομένου του Wei Li, σε σημείωμα για τους πελάτες.

    «Δεν βλέπουμε μειώσεις επιτοκίων φέτος – αυτό είναι το παλιό εγχειρίδιο του παιχνιδιού, όταν οι κεντρικές τράπεζες έσπευδαν να σώσουν την οικονομία καθώς ερχόταν η ύφεση», δήλωσαν οι αναλυτές.

    «Βλέπουμε μπροστά μας μια νέα, πιο διαφοροποιημένη φάση ανάσχεσης του πληθωρισμού: λιγότερες μάχες αλλά και πάλι όχι μειώσεις επιτοκίων».

    Rebounding | Fed policy-sensitive two-year yield gains as banking-sector fears ease

    Η άποψη της BlackRock έρχεται σε αντίθεση με την άποψη της TD Securities και της DoubleLine Capital LP, οι οποίες υποστηρίζουν ότι η Fed κάνει λάθος σχετικά με την ανάγκη να συνεχίσει την αύξηση των επιτοκίων, καθώς ο κίνδυνος ύφεσης αυξάνεται.

    Η κατάρρευση αρκετών αμερικανικών τραπεζών και της Credit Suisse αυτόν τον μήνα επιβάλλουν μια διεθνή επανεξέταση των προοπτικών της νομισματικής πολιτικής, καθώς πυροδοτούν τις μεγαλύτερες διακυμάνσεις στις αποδόσεις των ομολόγων εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.

    Οι αποδόσεις των αμερικανικών διετών ομολόγων – μεταξύ των πιο ευαίσθητων τίτλων σε αλλαγές της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών – εκτινάχθηκαν τη Δευτέρα από τα σχεδόν χαμηλότερα επίπεδα φέτος, καθώς η ανησυχία για τη μετάδοση της κρίσης στον τραπεζικό τομέα υποχωρεί. Ενώ οι επενδυτές έχουν επιστρέψει στην τιμολόγηση της προοπτικής αύξησης των επιτοκίων από τη Fed κατά ένα τέταρτο της μονάδας τον Μάιο, στοιχηματίζουν επίσης ότι μπορεί να υπάρξει χαλάρωση κατά 75 μονάδες βάσης περίπου μέχρι το τέλος του έτους.

    Τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία ενισχύουν την άποψη της BlackRock ότι η Fed μπορεί να «υποτιμά το πόσο επίμονος αποδεικνύεται ο πληθωρισμός λόγω της σφιχτής αγοράς εργασίας». Οι βασικές τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο, ενώ έρευνα της Fed της Νέας Υόρκης διαπίστωσε ότι ο πληθωρισμός φαίνεται έτοιμος να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

    «Πιστεύουμε ότι η Fed θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μειώσεις των επιτοκίων μόνο αν μια πιο σοβαρή πιστωτική κρίση έπαιρνε διαστάσεις και προκαλούσε μια ακόμη βαθύτερη ύφεση από ό,τι αναμένουμε», δήλωσαν οι αναλυτές της BlackRock.

    Διαβάστε ακόμη:

    Goldman Sachs: Ισχυρή «ψήφος» εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες σε συνθήκες τραπεζικού στρες

    Ουίλσον (Morgan Stanley): Γιατί οι αγορές απειλούνται από απότομη βουτιά



    ΣΧΟΛΙΑ