• ΑΓΟΡΕΣ

    Ουίλσον (Morgan Stanley): Γιατί οι αγορές απειλούνται από απότομη βουτιά

    Μάικ Γουίλσον, αναλυτής της Morgan Stanley

    Μάικ Γουίλσον, αναλυτής της Morgan Stanley


    Σταθερά απαισιόδοξος, ο Μάικ Ουίλσον της Morgan Stanley, εκ των κορυφαίων αναλυτών για τις μετοχές, προειδοποιεί ότι οι εκτιμήσεις για τα εταιρικά αποτελέσματα είναι ακόμα πολύ υψηλές σε σχέση με την πραγματικότητα.

    «Αυτό είναι πιθανόν να θέσει τις χρηματιστηριακές αγορές υπό την απειλή μιας απότομης βουτιάς», αναφέρει ο Ουίλσον.

    Η αναταραχή στις τράπεζες άφησε πίσω τις εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα

    «Δεδομένων των γεγονότων των τελευταίων εβδομάδων, πιστεύουμε ότι οι εκτιμήσεις απομακρύνονται από μία ρεαλιστική προσέγγιση με τις αγορές να μην έχουν τιμολογήσει τα σκληρά δεδομένα», σημειώνει, αναφερόμενος στους δείκτες που καταγράφουν επιβράδυνση στην οικονομία των ΗΠΑ.

    Αυτό οφείλεται σύμφωνα με τον Ουίλσον στις ανατροπές που κατεγράφησαν τον προηγούμενο μήνα στις αγορές των ομολόγων και των μετοχών.

    Στην αγορά των ομολόγων κατεγράφη μεγάλη αστάθεια καθώς οι επενδυτές θεώρησαν ότι αυξάνονται οι πιθανότητες μίας ύφεσης, ενώ και οι μετοχές, αφού έκαναν μια απότομη βουτιά εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικράτησε λόγω των περιφερειακών τραπεζών, μετά τη κατάρρευση της Silicon Valley Bank, ανέκτησαν σχεδόν το σύνολο των απωλειών τους, καθώς οι αγορές εκτίμησαν ότι θα υπάρξει παρέμβαση των αρμοδίων αρχών σε περίπτωση που κάποια τράπεζα αντιμετωπίσει αντίστοιχα προβλήματα, όπως η SVB.

    O Μάικ Ουίλσον υποστηρίζει ότι οι εκτιμήσεις για τα κέρδη δεν αντιστοιχούν στα στοιχεία για την επιβράδυνση της οικονομίας.

    Όλα τα βλέμματα στα αποτελέσματα του Απριλίου

    Σε έναν μήνα όπου οι κεντρικές τράπεζες δεν θα έχουν συνεδρίαση για περαιτέρω αυξήσεις στα επιτόκια, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στην ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων, τα οποία θα ξεκινήσουν στα μέσα Απριλίου.

    Σύμφωνα με τον Ουίλσον, τα κέρδη δεν έχουν πιάσει ακόμα πάτο κι ενώ οι επενδυτές προσδοκούν ότι στο δεύτερο εξάμηνο τα αποτελέσματα θα ανακάμψουν, ύστερα από ένα σερί ασθενών κερδών, ο αναλυτής της Morgan Stanley, επιμένει ότι οι αγορές υποτιμούν τον κίνδυνο που ελλοχεύει από τον αυξημένο και επίμονο πληθωρισμό.

    Σημειώνεται ότι ο S&P 500 βρίσκεται σε πορεία ανόδου για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, με τους αναλυτές της JP Morgan να δηλώνουν ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2023, ο αμερικάνικος δείκτης θα φτάσει στο υψηλότερο σημείο του. Οι αναλυτές θεωρούν ότι παραμένει σταθερή η απόδοση του ρίσκου για τις μετοχές, με αυτή να αλλάζει μόνο όταν η Fed αποφασίσει να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων.

    Διαβάστε επίσης:

    Ebury: Οι παρατεταμένες τραπεζικές ανησυχίες οδηγούν προς τα κάτω τις αποδόσεις και το δολάριο



    ΣΧΟΛΙΑ