• Οικονομία

    Αποκλειστικό – Λιανός στο mononews: Τι ελέγχους διενεργεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην αγορά

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Ρομίνα Νικηφόρου
    Επιτροπή Ανταγωνισμού: «Προειδοποιητικές βολές» για ενδεχόμενα καρτέλ λόγω ανατιμήσεων

    Ι. Λιανός, επικεφαλής Επιτροπής Ανταγωνισμού


    Εντείνει τους ελέγχους της στην αγορά η Επιτροπή Ανταγωνισμού καθώς μετά τους αιφνίδιους επιτόπιους ελέγχους στις 9 Σεπτεμβρίου σε περίπου 17 σημεία, που αφορούσε στις αγορές δημητριακών, γάλακτος, καφέ, μαρμελάδων, ροφημάτων και τυριών, συνέχισε και χθες Δευτέρα, τους ελέγχους αυτή τη φορά σε Ένωση Επιχειρήσεων στις ίδιες αγορές.

    Όπως επισημαίνει στο mononews, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Ιωάννης Λιανός, «οι έλεγχοι αυτοί έχουν οργανωθεί και η παρακολούθηση των αγορών αυτών έχει ξεκινήσει ήδη από τον Απρίλιο του 2021, από το σούπερ μάρκετ task force το οποίο συστάθηκε μετά τη δημοσίευση της τελικής μας έκθεσης για τον κλάδο. Η ομάδα αυτή κοιτάει μέσω της καινούριας πλατφόρμας που έχουμε φτιάξει, η οποία παρακολουθεί καθημερινά την πορεία των τιμών σε πάνω από 1.300 προϊόντα και βλέπει εάν υπάρχει ενδεχόμενος εναρμονισμός τιμών».

    «Το ότι εναρμονίζονται οι τιμές, προς τα πάνω κυρίως, δεν αρκεί από μόνο του για να υπάρξει παράβαση του ανταγωνισμού. Η ευρωπαϊκή νομολογία ζητά εκτός από την εναρμόνιση των τιμών να υπάρχει και απόδειξη ότι υπάρχει συντονισμός μεταξύ των επιχειρήσεων. Γι’ αυτό είναι αναγκαίοι οι επιτόπιοι έλεγχοι, για να δούμε αν υπήρχε επικοινωνία μεταξύ τους, μέσω e-mail, μέσω άλλων εγγράφων που να αποδεικνύεται ότι υπάρχει συντονισμός. Αν δεν έχουμε αυτό, δεν θα μπορέσουμε μόνο με την εναρμόνιση να βγάλουμε πρόστιμο που να σταθεί στο δικαστήριο» τονίζει ο κ. Λιανός.

    Σημειώνεται πάντως ότι η διεξαγωγή τέτοιων ελέγχων δεν προδικάζει ότι οι επιχειρήσεις ή ενώσεις επιχειρήσεων έχουν εμπλακεί σε αντί-ανταγωνιστική συμπεριφορά, ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας.

    Στόχευση στις αγορές που υπάρχουν υπόνοιες

    «Για να γίνει επιτόπιος πρέπει να έχεις υπόνοιες, ενδείξεις ότι υπάρχουν ενδεχομένως προβλήματα. Έγινε η στόχευση στις συγκεκριμένες αγορές γιατί θεωρήσαμε ότι υπήρχαν υπόνοιες, ενδείξεις παράβασης και έγιναν οι επιτόπιοι έλεγχοι μετά το καλοκαίρι και μάλιστα νωρίτερα από ότι είχαμε προγραμματίσει» σημειώνει ο κ. Λιανός.

    Στις αρχές Σεπτεμβρίου οι έλεγχοι, σύμφωνα με τον κ. Λιανό, διενεργήθηκαν σε περίπου 16-17 σημεία και αφορούσαν εισαγωγείς και προμηθευτές καθώς και σούπερ μάρκετ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα. Ο έλεγχος που διενεργήθηκε, χθες, Δευτέρα, αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια του προηγούμενου ελέγχου και έγινε σε Ένωση Επιχειρήσεων η οποία δεν περιλαμβανόταν στους προηγούμενους ελέγχους.

    «Για εμάς είναι ένα σημαντικό βήμα για τη δημιουργία αποτρεπτικότητας στην αγορά. Γνωρίζουν οι επιχειρήσεις ότι παρακολουθούμε την αγορά, έχουμε πλέον πολύ καλύτερες τεχνολογικές δυνατότητες από ότι είχαμε πριν από δύο χρόνια, να παρακολουθούμε την αγορά, να κάνουμε στοχευμένες κινήσεις και όλα αυτά προγραμματίζονται από καιρό» τονίζει ο κ. Λιανός.

    Ο ίδιος τονίζει ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού συνεχίζει να παρακολουθεί την αγορά με περισσότερες δυνατότητες τις οποίες έχει καθώς και ότι πλέον ο χρόνος έχει μειωθεί, έχουν τελειώσει περισσότερες από 163 υποθέσεις τα τελευταία δύο χρόνια. «Έχει πέσει ο μέσος όρος των υποθέσεων από τα 8 χρόνια σε κάτω των δύο ετών. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε πλέον τη δυνατότητα να ασχολούμαστε με τη σύγχρονη οικονομία και να εξετάζουμε πιθανές πρακτικές».

    Διαβάστε επίσης:

    Επιτροπή Ανταγωνισμού: Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι σε σούπερ μάρκετ



    ΣΧΟΛΙΑ